В категории: Брой 12/2005, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Ново решение за монтаж на тавани от гипсокартон

Редовните читатели на списанието вече познават материалите и технологиите, които американската фирма USG предлага в областта на сухото строителство. Поради отдалечеността на производствените ù предприятия от страната ни и произтичащите от това високи транспортни разходи, у нас се предлагат само няколко високотехнологични продукти на фирмата –

пълнителите за фуги Sheetrock, които се използват при облицовки с плочи от гипсфазер или гипсокартон, и серията уреди за механизирано фугиране Automatic Taper. Все по-широк прием у нас намират и специалните гипсо-циментови плочи Fiberock Sheathing (НС 7-8/2005), които поради високата си водоустойчивост и възможност за огъване са отличен материал за облицоване на фасади.

В списанието досега не сме разглеждали системите на USG за монтиране на окачени тавани, област, в която те също са световен лидер. Тези конструкции са предпочитаният начин на строителство в обществените и бизнес сгради, защото позволяват монтиране на допълнителна шумоизолация, вградено осветление, прокарване на различни инсталации, ефектни архитектурни решения и т.н. По същите причини вече намират приложение и в личното строителство, като ще добавим още, че често са отлично решение при обновяване на стари сгради с неравен таван, за изграждане на подпокривното пространство и т.н.

Тук не си поставяме за цел да разнищим из основи темата за окачените тавани, а ще спрем вниманието предимно на строителните специалисти върху най-новото решение на USG в тази област – системата Rapid Fix. Тази все още новост за Западна Европа вече се предлага и у нас.

Системата „окачен таван“ представлява облицовка от плочи гипсокартон или специални панели с декоративна повърхност, със или без шумо- и звукоизолация, със или без отвори за вграждане на осветителни тела и т.н., която се монтира към носеща скара. Скарата се изгражда от свързани помежду си метални носещи елементи (шини), окачени с помощта на специални приспособления към таванската плоча. Целта на всяка такава система е монтирането на скарата и регулирането на отделните елементи по височина да става възможно най-лесно, най-бързо, най-качествено и най-сигурно.

Изпитаната и утвърдена от години система на USG за окачени тавани DONN DX е сочена от специалистите като най-успешната и утвърдена в света. Не случайно в края на миналата година тя бе отличена със сребърен медал в конкурса за иновации Concours de L’Innovation на изложението Batimat в Париж.

Ето и някои основни предимства на DONN DX:

» Намалява се разходът на труд при монтирането на напречно разположените шини.

» Разполагането на носещите и напречните шини под прав ъгъл става от само себе си, като при това се постига голяма устойчивост на носещата система.

» Начинът на монтиране на напречните шини чрез системата Clip предотвратява вероятността от падането им. Закрепени от едната страна, те може и да не се придържат, докато се закрепват от другата. Това значително улеснява свързването им и от сам човек, било от долната или от горната страна на конструкцията.

» Характерният прещракващ звук, който се издава при осъществяване на съединение по системата Clip, гарантира, че връзката е осъществена сигурно.

» Скарата лесно се демонтира без използване на каквито и да било инструменти. Достатъчно е леко усукване на носещата шина и накрайникът на напречната шина се освобождава. При това демонтираните шини не се повреждат и безпроблемно могат да се използват повторно.

При системата Clip е характерен начинът за осъществяване на свързването между носещите и напречните шини. Тя се осъществява чрез патентовани от USG специално профилирани накрайници (свързващи елементи) от пружинираща стоманена ламарина, занитени в краищата на напречните шини. Тези накрайници влизат и се фиксират в специални прорези в носещите шини. Накрайникът на една шина здраво се захваща и за накрайника на напречната шина, намираща се от другата страна на носещата.

И тъй като на този свят само природата е съвършена, сътвореното от човешките ръце, колкото и да е добро, винаги може да се усъвършенства, за да стане още по-добро. Това именно е новото развитие на тази система – DONN DX Rapid Fix, а резултатът е, че времето за монтиране на окачения таван се съкращава допълнително с още 30% или повече в зависимост от опита на монтажниците. Системата е предназначена за монтиране на облицовка от плочи гипсокартон.

Rapid Fix изисква значително по-малко време за измерване и нивелиране в сравнение с традиционните системи, благодарение на фабрично пробитите равномерно разположени отвори по продължение на носещите шини. Краищата на носещите шини завършват със специални съединителни елементи, които значително улесняват тяхното надлъжно свързване. Така се пести материал и време, защото отпада необходимостта от припокриване на известно разстояние на всеки две последователно разположени шини. Третият фактор, ускоряващ монтажа, е използването на описаната вече система Clip за монтиране на напречните шини.

Системата Rapid Fix е напълно съвместима с DONN DX и позволява лесен преход между таван от гипсокартон и тавани, изпълнени с акустични плочи от минерална вата. Изключително подходяща е и за създаване на тавани с разчупена форма. Предлагат се редица аксесоари, с които се осъществят различни архитектурни решения. Така например монтажът на стъпаловидни елементи се осъществява с по-малък разход на шини и съответно на по-ниска цена, отколкото с традиционните системи.

Б.р. Накрая ще си позволим заключението, че системата DONN DX Rapid Fix до такава степен улеснява работата, че всеки по-сръчен домашен майстор с лекота би се справил със задачата.

За допълнителна информация относно изпълнението на обшивката с плочи на Knauf вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото