В категории: Брой 11/2005, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Шлайфмашина Festool ROTEX RO 125

В края на миналата година Festool пусна на пазара шлайфмашината ROTEX RO 125 (виж НС 9-10/2004), която е по-компактният и олекотен член на семейството ROTEX. Тази машина има редица предимства пред своите конкуренти, поради което интересът към нея и търсенето ù не само не намалява, но сега, година по-късно, дори се увеличава, защото все повече хора са имали възможността да се убедят лично в нейните качества. Уникалността на машините ROTEX се състои в това, че всяка от тях пълноценно съвместява три машини за:

» Грубо, енергично шлифоване

» Фино шлифоване

» Полиране

Това се дължи на специалната система за движение на шлифовъчния диск така, че той може да извършва едновременно две движения – вибриране на шлифовъчния диск с ексцентрицитет 3,6 mm и честота 3000–6000 трептения в минута и въртеливо движение.

С помощта на превключвател, разположен върху главата на машината, се избира режимът на работа. При необходимост от грубо шлифоване дискът едновременно извършва вибриране, съчетано с въртене с честотата, която се регулира в границите 300–600 minˉ¹.

В този режим ROTEX RO 125 има над три пъти по-голяма производителност (отнемаща способност) в сравнение с обикновените ексцентършлайфмашини. За фино шлифоване основно се използва вибриращото движение на диска, докато въртенето му е силно забавено. Качеството на обработка в този режим е много добро и почти не отстъпва на класическите плоскошлифовъчни машини, но при значително по-голяма производителност. При полиране на обработваната повърхност превключвателят се поставя в положение „грубо шлифоване“, но се работи с диск и шайба за полиране.

Към достойнствата на ROTEX RO 125 се отнася намаленото тегло на машината и по-малкият диаметър на диска, които я правят по-удобна за обработване на намиращи се над главата или вертикално разположени повърхнини, на предмети със заоблена повърхност, на тесни предмети и др. По-малкото тегло способства и за намаляване на умората на ръцете.

Машината използва патентованата от Festool система Jetstream, която значително подобрява засмукването и отвеждането на прахта, като същевременно температурата на обработваната повърхност остава по-ниска. Това е особено съществено при шлифоване и полиране на чувствителни към топлината материали като пластмаси и лакови покрития. Не на последно място тази система удължава използваемостта на абразивните листове с около 30%.

Новост, приложена за пръв път в ROTEX RO 125, е и системата за закрепване на шлифовъчния диск. Той се отвива на ръка съвсем лесно и без помощен инструмент. Това има своя практически смисъл, защото разностранното приложение на машината за обработване на всякакъв материали налага използване на различни по твърдост дискове.

ROTEX RO 125 има плавно регулиране на честотата на въртене на диска и специална спирачка, която предотвратява неговото бързо развъртане, когато остане без натоварване. Това предпазва шлифованата повърхност от повреждане при отпускане на диска върху нея при започване на работа и в момента на повдигането му, при прекратяване на шлифоването.

След този съвсем кратък преглед на достойнствата на ROTEX RO 125 логично следва въпросът, какво е новото в тази машина. Новост е предпазният щит, наречен Protector, който повишава сигурността и качеството на работи при шлифоване на кантове, прозоречни рамки, каси на врати, стъпала на стълби и т.н. Той позволява шлифоване непосредствено до кантовете и ръбовете на ограждащите обработваната повърхност детайли, без опасност да бъдат повредени при неволен досег с въртящия се диск. Това ускорява работата, намалява умората и нервното напрежение, защото не е необходимо да се работи с точност до милиметър под постоянен страх от причиняване на повреда. Същевременно по краищата не остават ивици, които трябва да се шлифоват допълнително, което пък изисква допълнителен разход на труд и загуба на време.

Предпазният щит Protector защитава и въртящия се диск от досег с околните предмети, което пък значително удължава живота му. Той предпазва и работещия от нараняване при отскачане на машината поради обратен удар, възникнал от рязко спиране на въртенето на диска при страничен допир до някой предмет.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото