В категории: Брой 11/2005, Декорация и защита, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Обновяване на дървена стълба

Построяването на дървена стълба е често срещано решение при еднофамилните къщи и вилните сгради, особено, когато тя се намира в обитаемо помещение. Стълбата се лакира или боядисва, хем, за да получи желания цвят, хем дъските да бъдат защитени и да се повиши устойчивостта им срещу изтриване. Колкото и да се пази лаковото покритие след време започва да се изтрива на места и настъпва моментът, когато трябва да се подмени.

Това обаче съвсем не е лесна работа, като проблемът е в премахването на старото дебело лаково покритие. Ако се използва плоскошлифовъчна или ексцентършлайфмашина, работата дотолкова се проточва във времето, че човек многократно се проклина, загдето се е захванал с нея. Лентовата шлайфмашина се справя значително по-бързо, но има вероятност от получаване на надрана неравна повърхност, когато се шлифова напречно на дървесните влакна. Освен това тази машина е безпомощна за обработване в ъглите и близо до краищата в задната част на стъпалата. Много важен е изборът на абразивните листове, защото обикновените се задръстват неимоверно бързо и след минута-две работа стават негодни.

Решението е шлайфмашина ROTEX RO 125/150, с поставен на нея мек диск STF, а абразивните листове Saphir са специално пригодени за шлифоване на лакови покрития. Вътрешните ъгли на стъпалата се обработват с делташлайфмашина, която единствено може да „бръкне“ на тези места.

Първоначално стъпалата се шлифоват със Saphir P 36 докато напълно се премахне старото лаково покритие. В случай, че повърхността на стъпалата е издълбана в средата, където най-често се стъпва, шлифоването продължава, докато неравностите се изравнят. Завършващото шлифоване се извършва със Saphir P 80, като сега се шлифоват също челата и ограждащите стъпалата дъски. С това стълбата е готова за пребоядисване.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото