В категории: Брой 11/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Маса за ръчна фреза Raider RD-WT01

Ръчната електрическа фреза е измежду инструментите, които попадат в задължителната „кошница“ на всеки дърводелец, бил той домашен майстор или професионалист. Тя е незаменима за профилно оформяне на кантове от масивна дървесина или плочи MDF, при обрязване на кантове от дебел и твърд гетинакс, за издълбаване на отвори за брави, панти и т.н. Като ръчен инструмент фрезата се плъзга и движи върху обработваемия детайл, което в много случаи е удобство, но в други – не. Така например едно от приложенията на такава фреза е профилирането на тънки летви, които след това се използват за декориране на врати от мебелни плочи, за кантове от масивна дървесина, правене на рамки и др. В този случай обаче машината се води трудно и неточно, защото тясната летва не осигурява достатъчно стабилна опора. Освен това ивици с дължина около 20 cm в началото и края на обработваемия детайл (бил той летва, дъска или плоча) не могат да бъдат качествено обработени.

Затова всички реномирани производители на ръчни електрически фрези (Festool, Bosch и др.) предлагат специални стойки (наподобяващи стойка за бормашина) или масички, с чиято помощ фрезата се закрепва неподвижно и двете заедно вече образуват стационарна машина с плот и ограничител за стабилно и сигурно водене и плъзгане на фрезования детайл. Така функционалните възможности на фрезата значително се увеличават (може да се използва като настолна машина или като ръчен инструмент), повишава се и точността на обработка. Ако фрезата е модел на някой от споменатите производители, решението е да се купи съответната за нея стойка или маса. Без всякакво съмнение тя ще бъде напълно съобразена с машината и монтирането ù е улеснено в максимална степен. Естествено, цената на такова марково приспособление съответства на цената на самата фреза.

„Евромастер“ наскоро също пусна на пазара специална маса RD-WT01, предназначена за монтиране на продаваните към момента модели ръчни фрези от фамилията Raider. Какво обаче да правят притежателите на по-стари модели или на ръчни фрези от други производители? За да отговорим на този въпрос, решихме да експериментираме дали и как можем да приспособим RD-WT01 за монтиране на машини с друга марка, защото доколкото знаем, друга подобна маса на нашия пазар засега не се предлага. Само това вече е достатъчно основание да ù заделим по-голямо внимание, пък и трябваше да я изпробваме в работни условия.

Масата се доставя в разглобено състояние в удобен за транспортиране кашон. Сглобяването ù не представлява проблем и отнема десетина минути, като даже не е необходимо да се чете ръководството. Плотът с размери 680х475 mm е от алуминиева отливка, здрав и устойчив на огъване, поради което осигурява достатъчно стабилна опора на фрезованите детайли. Към два напречно разположени по дължина на плота канали с крилати гайки се закрепва опората за водене и плъзгане на фрезования детайл. Тя е съставена от две части, между които се оформя кухината, в която се върти фрезерът. Опората може да се премества в диапазон от 60 mm, което определя и максималната широчина на зоната на фрезоване. Повдигането или снижаването на фрезера се извършва чрез развиване на застопоряващия механизъм на самата фреза и тя се премества по височина.

Ръчната фреза се закрепва откъм долната страна на плота. За тази цел в централната му част има плоча от дебела стоманена ламарина с четири двойки фабрично пробити отвори през които с винтове се монтира фрезата. Те са разположени така, че да пасват на съответните отвори в основата на по-новите модели на Raider, но вероятността да се улучи двойка срещуположни отвори, подходяща и за някой по-стар модел, е голяма.

Както вече споменахме в началото, решихме да проучим възможността масата да се ползва и за машини на други производители. Изпробвахме и с фреза Raider RD-ER003, купена преди повече от 3 години. За съжаление се оказа, че всички фрези, с които експерименталната ни работилница разполага, не могат да се монтират към масата без допълнително доработка. Проблемът е, че наличните в плочата отвори не са подходящи за закрепване на фрезата, и трябва да се пробият нови. Задачата да приспособим масата за работа с нашите модели се оказа лесна и, според нас, по силите на всеки домашен майстор.

Като начало трябваше да се демонтира стоманената плоча, която е закрепена с четири винта. Допълнителен плюс от това упражнение бе, че установихме, че плочата отдолу е подпряна на четири фиксирани с гайки шпилки. Това позволява прецизното нивелиране на плочата по височина така, че да лежи в една равнина с алуминиевия плот. Ако това изискване не е спазено, се образува прагче, което пречи при работа, защото челото на обработвания детайл ще опира в него.

Сега е време да обърнем внимание на фрезата. С отвиване на съответните винтове (най-често четири на брой) се сваля пластмасовата подложка върху нейната основа. Предназначението ù е да осигурява по-лесно плъзгане на машината, и да предпазва повърхността на детайлите от надиране. Отворите за отвитите винтове ще послужат за монтиране на фрезата от долната страна на плочата. Определянето на местоположението на отворите, които следва да се пробият в плочата изисква доста внимание и търпение. От една страна фрезата трябва да се монтира така, че оста на вала с царгата да съвпадне с центъра на отвора в плочата. От друга страна, местоположението на новите отвори трябва да се съобрази така, че да не съвпадат частично с фабрично пробитите. Отгоре на всичко в зависимост от модела на фрезата трябва да се прецени нейното положение, за да бъде лесно достъпен механизмът за застопоряването ù по височина.

Центрирането на машината се улеснява, като в отвора на плочата се постави пластмасовата защитна шайба от комплекта на масичката, а в нея – металната копираща втулка от комплекта на фрезата. Сега вече доста точно, даже и на око, машината може да се нагласи така, че валът ù да бъде центриран в отвора на пластмасовата шайба. Отворите в плочата се пробиват с диаметър 1–2 mm по-голям от диаметъра на винтовете, за да може да се обере неизбежната неточност при маркиране на техните центрове. Освен това на всеки от тях се прави ферзенк със свредло Ø8 за скриване на коничната глава на винта. За закрепване на пластмасовата защитна шайба се налага пробиване на подходящо място в основата на фрезата на два отвора Ø3,3 и нарязване в тях на резба М4.

Преди фрезата да се монтира, трябва да се блокира пускателният бутон, така че да бъде постоянно включен. За да може тя да се използва и като ръчен инструмент, най-лесният и безвреден способ е бутонът да се извади от гнездото си и в натиснато състояние да се увие плътно със здрава самозалепваща лента Henkel Power Tape. Така „опакован“, той се поставя обратно на мястото си и капакът на машината се затваря.

Зоната около фрезера се покрива от подвижен прозрачен плексигласов капак. От една страна това осигурява безопасност при работа, а от друга се оформя затворено пространство, към което посредством щуцер се свързва маркучът на промишлена прахосмукачка. Тук ще се наложи допълнително творчество, защото диаметърът на присъединителния щуцер е доста голям (Ø70) и не съвпада с маркучите на прахосмукачките. По този начин изхвърлянето на стружките се ограничава от капака и оттам те могат да бъдат засмукани. Машината безпроблемно работи и без прахосмукачка, но след няколко минутна работа се налага ръчно почистване на стружките.

За да се улесни точното водене на детайла отгоре и отстрани, той се притиска с подвижни водачи (на снимките – оцветени в светлооранжево). Те имат множество разположени под ъгъл спрямо детайла ламели, които лесно се огъват, и не пречат на подаването му напред, но го спират при изхвърляне назад. По този начин двата водача сигурно предпазват работещия и хората в близост до машината от внезапно неконтролирано изхвърляне на детайла.

Надлъжно на плота има канал, в който се закрепва приспособление, позволяващо подаване към фрезера на детайли под ъгъл. Масата има електрически контакт, към който се включва щепселът на фрезата. До него на челния панел се намира и пусковият механизъм с бутони за пускане и спиране на машината, покрит с предпазна капачка срещу неволно задействане.

В заключение трябва да кажем, че макар и с изработени от пластмаса крака, което олекотява и поевтинява масата, тя е много стабилна, и в комбинация с фрезата представлява много добра настолна машина.

Предлага се от фирма „Евромастер Импорт Експорт“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Маса за ръчна фреза Raider RD-WT01”

marian batkov | август 5th, 2011 at 12:21 pm

Каква е цената на масата и с кои модели фрези работи?
„Направи сам“:
За съжаление от „Евромастер Импорт Експорт“ ни отговориха, че от близо година са спрели вноса на такива маси за превръщане на ръчната електрическа фреза в стационарна машина.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото