В категории: Брой 11/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Металообработване

Циркулярен трион за дърво и метал Raider

От новото попълнение машини Raider избързваме да ви представим един доста интересен според нас циркулярен трион. След като тестваме в работни условия и останалите модели, ще ви разкажем подробно за тях в последния за тази година „Направи сам“ 12/2005.

Известно е, че повечето ръчни циркулярни триони могат да се използват и за рязане на цветни метали, стига да се разполага със специализиран за целта диск. За пръв път обаче получаваме за тестване циркулярен трион, фабрично пригоден за рязане и на дърво, и на метал. RD-CS19 се доставя с два диска – единият е за рязане на дърво, а другият е специализиран за рязане на метал. И двата са с по 60 ситни зъби. Докато при дискът за метали това е нормално, този за дърво е подходящ за фино разкрояване на мебелни дървесни плочи. Дисковете имат външен диаметър 180 mm, а зъбите им са с твърдосплавни пластини. Съответно всеки от тях е комплектуван с подходящ за него предпазен щит. Този за рязане на метали има прозрачно прозорче, а за дърво има отвор за изхвърляне на стружките. Щитът е закрепен с два винта и се сменя за под минута. Около минута повече е времето, необходимо за смяна и на самия диск.

RD-CS19 има мощен двигател (1650 W), способен да реже дървени материали с дебелина до 62 mm, и цветни метали с дебелина до 12 mm. При рязане на тънкостенни профили, естествено, машината може да се справя и със значително по-големи дебелини. Честотата на въртене на диска не е много висока (3500 minˉ¹), не се регулира, и очевидно е подбрана с оглед комбинираното използване на машината. Двигателят има електронна защита срещу претоварване – също необходимо мярка, свързана с рязането на метални предмети.

Друга особеност е наличието на вграден в ръкохватката лазерен прожектор за по-точно и лесно насочване на машината при рязане. Лазерните прожектори вече станаха едва ли не стандарт при ръчните циркулярни или прободни триони, но при тази машина е направена още една крачка напред – с помощта на удобен за хващане винт прожекторът може да премества плавно странично и така лъчът да се нагласи точно върху линията на рязане. Прожекторът се захранва с батерия.

Машината има всички характерни за ръчните циркулярни триони настройки за нагласяване на дълбочината и наклона на рязане. Прави впечатление масивното изпълнение на всички детайли, което не само вдъхва доверие, но и несъмнено се отразява положително върху точността на настройките и по-точното водене на машината по време на рязане. RD-CS19 се доставя в доста обемист пластмасов куфар, което също вече стана стандартно изпълнение за машините Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото