В категории: Брой 11/2005, Отопление

Електрическо отопление с AIRELEC и DEVI

Отопляването с електричество става все по-привлекателно, което се дължи на все по-съвършените нагревателни уреди, които излизат на пазара. Че отоплението с електричеството е най-достъпно, две мнения няма. Достатъчно е да има свързан с мрежата електрически контакт. При този вид отопление не са необходими сложни и скъпи водни отоплителни инсталации с котел, тръбна инсталация и отоплителни тела, излишни са комините и помещенията за съхраняване на горивото – въглища или нафта. Електрическите отоплителни системи са локални, което означава още пълна автономност и независимост от капризите на монополисти или плащане на чужди сметки, както е при централното отопление с обща абонатна станция. Отопляването с електричество не е свързано с отделяне на газове и други вредни вещества, поне на мястото на неговото потребление. Съвременните електрически отоплителни прибори са компактни и заемат минимално място. Някои модели могат да се окачват на стената, подобно на декоративен панел, а други са преносими. Предимство на електрическите отоплителни уреди, което не бива да се пренебрегне, е, че не са инертни и са в състояние много бързо да покачат температурата на въздуха в помещението.

Вярно е също, че отоплението с електричество се смята за най-скъпо, но добре известно, че е и най-удобно, което също си има своята цена. Няма друг начин на отопление, който да позволява толкова прецизно регулиране на температурата, а оттам и на изразходваната енергия. Освен това режимът на отопление може предварително да се програмира в рамките на денонощието за всеки ден от седмицата. Като се добави и това, че коефициентът на полезно действие на електронагревателните уреди е 100%, т.е. цялата електрическа енергия се трансформира в топлина без загуби, общите разходи за отопление допълнително се редуцират. Ефективността от такъв вид отопление още повече нараства, когато бъде съчетана с добра изолация на сградата. В такъв случай не се налага уредите да бъдат непрестанно включени, защото топлинните загуби са минимални. През деня, когато жилището не се обитава и отоплението е изключено, температурата в една сравнително добре изолирана къща спада с не повече от 2–3 ОC при външни температури до около –5 ОС. Това ще рече, че, ако рано сутринта стайната температура е била 21 ОC и отоплението се изключи, при завръщане от работа температурата на въздуха ще е спаднала до не по-малко от 18 ОС, което все още е в границите на топлинния комфорт. Включвайки електрическите отоплителни уреди за много кратко време, температурата ще се повиши отново до оптималната 21 ОC. С две думи, не е необходимо отоплението да бъде включено през цялото денонощие, а това е допълнително предимство за електрическото отопление. Малката инертност на отоплителните уреди и възможността много бързо да затоплят въздуха в помещенията прави електрическото отопление особено желано при вилни и други сгради със сезонно обитаване, които през студените месеци се ползват предимно през почивните дни.

Без да разполагаме с точна статистика, едва ли ще сгрешим, ако заявим, че най-продаваните у нас електрически нагревателни уреди са конвекторните, а отскоро и лъчистите радиатори на френската фирма AIRELEC, както и калориферите на датския лидер в областта на електрическите отоплителни системи DEVI. Общото между тях е, че продуктите на двата производителя се внасят у нас от DEVI България. Предлагат се във всички големи вериги, които продават бяла и черна техника – Mr. Bricolage, Praktiker, „Технополис“, „Техномаркет Европа“, „Денси център“ и др.

Избързваме да кажем, че калориферите и конвекторните радиатори са вече на пазара от няколко години и техните качества и практичност се познават от много хора, които са избрали този начин на отопление. Това е и причината за непрекъснатото нарастване на търсенето им.

Новост за нашия пазар са лъчистите радиатори за помещения с нормална влажност на въздуха от сериите Radiance, Prestance и Variance на AIRELEC, които отдалеч привличат вниманието с елегантния си при едни, а при други модели бихме казали и футуристичен дизайн. Така например моделът Prestance представлява елегантен бял панел с фино перфорирана мрежеста лицева повърхност и дебелина само 85 mm поради което, монтиран на стената, почти не заема място в помещението и не пречи. Лъчистите радиатори се предлагат с различно голяма площ, като най-често се използват тези с електрическа мощност 1500 и 2000 W. Първият вид са подходящи за отопляване на площ до 15 m², а вторият – до 20 m². За по-големи помещения трябва да се предвидят повече тела. Специалният нагревателен елемент на тези радиатори е изработен от алуминий и топлината се излъчва от цялата повърхност на челния панел.

Новост са и моделите Maldive, Winor и Primor, които са специално предназначени за отопляване на бани. Те имат и релса за сушене на дрехи, а някои от моделите и вграден вентилатор за по-бързо затопляне на помещението. Предлагат се с мощност 500, 1000 и 1500 W. Моделът Glassance пък има необичаен, дори екстравагантен за отоплителен уред външен вид. Той представлява стъклен панел с елегантен дизайн.

Какво е особеното при лъчистите радиатори. Известно е, че топлината се пренася по два начина – чрез конвекция, при която въздухът, обтичащ нагревателя се затопля, става по-лек и се издига към тавана, а на негово място постъпва по-студен. Така въздухът в помещението циркулира, нагрява се и пренася топлината, която отдава на стените, тавана и предметите. При лъчистия топлообмен предаването на топлина е лъчисто, т.е. става посредством излъчваните от всяко нагрято тяло инфрачервени лъчи. На практика всеки отоплителен уред отделя топлина и по двата начина, но в различно съотношение. Лъчистите радиатори са специално проектирани, така че да отопляват предимно чрез излъчване. Лъчистото отопление се възприема от човешкото тяло като „мека“ топлина, аналогична на тази, която прави толкова приятно припичането на слънчевите лъчи или около бумтящата печка на бабите ни или модерните камини с дърва. Лъчистото отопление е и здравословно, защото предизвиква активиране на кръвообръщението. То е и икономично, защото човек се чувства комфортно, дори и околната температура да е с 1–2 ОС по-ниска от оптималната. Не на последно място при този начин на отопление циркулацията на въздуха в помещението е минимална, което пък е свързано с по-малко замърсяване на стените и тавана поради интензивно отлагане на прах.

Лъчистите отоплителни уреди имат вграден прецизен електронен терморегулатор, който отчита промяна на температурата в рамките на ±0,1 ОС. Освен това може да се монтира и електронен програмируем терморегулатор Ecobox, позволяващ предварително задаване на температурните режими за всеки ден от седмицата и всеки час от денонощието. Така се постига оптимално съчетание между изискването за топлинен комфорт при най-икономично разходване на електроенергията.

Конвекторните панелни радиатори AIRELEC вече се възприемат като класика, защото от няколко години насам са добре познати на нашия пазар. Този вид радиатори имат тънко (80–85 mm) ламаринено тяло, което освен, че почти не заема място в помещението е с несъмнено много добър външен вид и не би загрозявало и най-луксозната подредба в помещението. Както подсказва наименованието им, във вътрешността на радиатора са разположени нагревателни елементи, които се обтичат от постъпващия през отворите в долния край на радиатора студен въздух, нагряват го и вече затоплен той излиза през горния му край. Нагревателните елементи представляват алуминиев моноблок с оптимално оребрена повърхност, благодарение на което се постига максимален топлообмен. Увеличената повърхност има и друг положителен ефект – позволява намаляване на повърхностната температура на нагревателите, а оттук се намалява и изсушаването на въздуха с всички неблагоприятни за здравето последствия. Освен това при тези радиатори напълно липсва познатият от високотемпературните нагревателни тела мирис на прегоряла прах, напълно отпада и обвинението, че такива отоплителни уреди намаляват съдържанието на кислород във въздуха.

Важна конструктивна особеност на конвекторните радиатори AIRELEC са специално оформените отвори за изтичане на топлия въздух, които насочват въздушния поток напред и надолу. Така по-голяма част от топлината му се предава на хората, въздухът в помещението се затопля по-бързо, а стените и таванът над радиатора се опушват значително по-малко, отколкото при обикновените радиатори.

У нас се предлагат три модела панелни радиатори на френската фирма AIRELEC – Basic, Tactic и Elite. И трите имат ключ за включване и изключване, термостат за плавно регулиране на температурата и вградена термична защита. Термостатите позволяват регулиране на температурата в диапазона 7–30 ОС. При модела Basic термостатът е механичен, а при Tactic и Elite е електронен. Моделите с електронен терморегулатор имат възможност чрез външен програматор да поддържат температурата в помещението в два режима – „комфортен“ и „икономичен“. Първият е предназначен за оптимално поддържане на здравословна температура в постоянно обитавано помещение. При втория се поддържа по-ниска температура, например през нощта или през почивните дни, когато жилището не се обитава. Моделът Elitte има възможност за вграждане на програматор.

Конвекторните радиатори се предлагат с мощност от 500 до 3000 W. За моделите Tactic и Elite максималната мощност е 2000 W. Радиатор с мощност 1000 W е подходящ за отопляване на помещение с площ 10 m², а с мощност 3000 W може да отоплява площ 25–30 m². Всички панелни радиатори са специално защитени срещу проникване на влага, което позволява монтирането им в бани.

Третият тип електрически отоплителни уреди са калориферите. Тук безспорен лидер на българския пазар са уредите на датската фирма DEVI. Те са предназначени предимно за отопляване на производствени халета, гаражи, заведения за обществено хранене, сезонно обитавани постройки и др. Незаменими са, когато се налага затопляне на отделни зони в помещения с голям обем. Така за кратко време в обсега на въздушната струя може да се създадат условия за работа, без да е необходимо да се затопля цялото помещение – пести се време и най-вече електрическа енергия.

За отбелязване е, че калориферите DEVI имат мощност от 6 до 21 kW, захранват се с трифазен ток и имат таймер, който позволява предварително да се програмира часът на включване. Имат и вградени термостати за поддържане на предварително зададена температура. За поддържане на оптимален режим на нагряване служи и 5-степенен електрически ключ, с който се управляват нагревателната мощност и дебитът на вентилатора. Калориферите DEVI са сигурно защитени срещу проникване на влага, благодарение на което са подходящи и за използване на открито.

* * *

Проектирай сам електрическото подово отопление

♦ Няма по-удобен за използване и лесен за управление енергиен източник от електричеството.

♦ Няма по-здравословна и същевременно максимално ефективно разходваща топлиннната енергия система за отопление на дома и офиса от електрическото подово отопление.

♦ Няма по-лесен начин за изграждане на електрическа подова отоплителна система от нагревателните рогозки devimat DSVF-150 на датската фирма DEVI.

А сега – …

Няма нищо по-лесно от професионалното проектиране на такава система, което всеки сам за броени минути може да направи с интерактивния калкулатор HEATMAP – според вида и предназначението на помещението, неговата форма и размери, наличието на неотопляеми площи, вида на носещата конструкция и връхното подово покритие и т.н.

Проектирай сам подовото си отопление с HEATMAP като кликнеш с мишката върху илюстрацията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2005, Отопление

Ключови думи


 
към началото