В категории: Брой 11/2005, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Knauf Cleaneo – акустични плочи за очистване на въздуха

Повечето хора прекарват преобладаващата част от живота си в затворени помещения. Осем часа на работното място, остатъкът от денонощието – у дома. Между работното място и жилището човек отново е в затворено пространство – в автомобила или в градския транспорт. Качеството на въздуха, който дишаме е от първостепенно значение за поддържане на жизнените ни функции, за здравето и продължителността на живота, оказва силно влияние на работоспособността. Докато у дома всеки лесно може да поддържа микроклимата, на работното място това е доста по-трудно осъществимо, защото на едно място често пъти са събрани много хора, всеки излъчва специфична миризма, въпреки забраните тук-там някой невъздържан пушач ще се изхитри да запали цигара. Пък даже и да пуши на определените за тази цел места, после дълго време ще „ароматизира“ околното пространство с тежък цигарен мирис. Към замърсителите на въздуха трябва да се добавят още мебелите, боядисаните и лакирани повърхности, мокета и други подови настилки, различни почистващи препарати и други продукти на съвременната химия, които и след като изсъхнат продължават да отделят миризми. Осезаема миризма на печатарско мастило излъчват печатните материали, повече или по-малко въздуха замърсяват и някои канцеларски машини, особено по-старите модели лазерни принтери, чиито филтри не са достатъчно ефективни и миризмата на озон около машината се усеща доста силно.

Списъкът със замърсители на въздуха в помещенията, които обитаваме и който сме принудени да дишаме може още да се продължи и често насищането с тях достига до такава степен, че човек започва да се задушава поради „липса на въздух“. В съвременните сгради, ако не се взимат специални мерки за вентилация и периодична подмяна на въздуха в помещенията чрез централна климатична система, на практика външен въздух от никъде не прониква, защото дограмата е добре уплътнена.

Положението се утежнява през зимата, когато поради стремеж за пестене не топлинна енергия, прозорците рядко се отварят за проветряване. Ситуацията още повече се влошава в централните части на големите градове или промишлените зони в близост до големи пътни артерии, където и отворените прозорци не са спасение, защото атмосферният въздух е силно замърсен, а освен това отвън нахлува и непоносим шум. В резултат на всичко това въздухът става все по-замърсен с дразнещи дихателната система и вредни за здравето вещества. Това се отнася не само за офисите и други работни помещения, а за всички места, където на закрито се събират повече хора – учебни заведения, хотели, ресторанти и др. Проблемът е ясен, а резултатът са главоболие, дразнеща кашлица и проблеми с дишането, поява на алергии и др.

Къде е решението? Да се вярва, че отделянето на вредни вещества и миризми може да се прекрати е илюзорно. Следователно трябва да се търсят начини за тяхното поглъщане и очистване. Именно това правят новите специални облицовъчни плочи Knauf Cleaneo. Те имат перфорирана повърхност и съдържат природни вещества – гипс и зеолит. Зеолитът е вулканична скала с естествена микропореста структура, поради което има способността на поглъща вредните съставки от въздуха и да ги преработва до безвредни съставки – въглероден диоксид и вода. Това става благодарение на каталитичен процес, който не води до натрупване на вредни вещества или изразходване на каталитично действащите вещества. <Тези плочи изпълняват функцията на постоянно действащи въздушни филтри, които очистват въздуха от замърсявания и миризми. Дълготрайността им е неограничена, т.е. не се налага след време да бъдат подменяни с нови. Продължителността на процеса на разграждане зависи от концентрацията на вредните вещества, начина на перфорация на плочите и тяхното покритие, интензивността на циркулация на въздуха. Обикновено са необходими няколко часа, за да може ефектът да се почувства отчетливо. Експериментални изследвания са доказали, че само 2 часа след монтиране в помещение за пушачи на окачен таван от плочи Knauf Cleaneo, концентрацията на вредни вещества във въздуха е спаднала до 35% спрямо първоначалното ниво. Осем месеца по-късно степента на очистване е останала непроменена. Плочите се произвеждат с различна форма на отворите – кръгли, правоъгълни, квадратни, могат и да се боядисват. Едновременно с очистващите си функции те значително подобряват и акустиката в помещенията. За добро очистване на въздуха се препоръчва монтиране на 0,2 m2 облицовка от плочи Knauf Cleaneo на всеки кубичен метър обем на помещението. Knauf Cleaneo се използват за облицовка на окачени тавани. Произвеждат се с размери 1188х1998 mm, 1200х1980 mm, 1200х200 mm и 1200х1875 mm. Дебелината им е 12,5 mm. Лицевата им страна е покрита с картон в цвят „слонова кост“, а гърбът – с розов.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото