В категории: Брой 9-10/2005, Инструменти, Представяме ви, Строителство

Силно представяне на машините Protool и Festool на есенния панаир

На тазгодишния есенен технически панаир в Пловдив павилионът на „Тултехник системс“ отдалеч привличаше погледа на посетителите с монтираната на покрива му огромна бормашина Protool. На тези, които години наред не пропускаха да посетят павилиона, за да видят най-новите модели ръчни дървообработващи машини Festool, не можеше да не направи впечатление, че тази път той бе два пъти по-голям, при това с открит сектор за по-лесен достъп до изложените машини, и обширна площадка за демонстрации. Познавачите пък се увериха, че тази година акцентът очевидно бе поставен върху машините Protool, марка на концерна Festool. Нещо повече – да „даде едно рамо“ на новоназначения търговски директор на представителството на немския гигант у нас – г-н Валери Хаджийски, на изложението бе дошъл г-н Ирджи Одварка, търговски мениджър за Средна и Източна Европа. Той охотно ни представи машините на Protool, а, когато бе необходимо, с удоволствие грабваше някоя от тях, за да демонстрира възможностите ù.

Подобно на именитите си събратя, машините Protool се отличават с много високо качество и дълготрайност. По наше мнение тези машини са изключително интересни за българския пазар, защото съчетават качество от най-висока класа с приемливи цени и второ – палитрата обхваща практически целия сектор от електрически ръчни инструменти за строителство и довършителни работи, дърводелство, бояджийство, металообработване и т.н.

И нещо повече, отчетливо демонстрирано на експозицията в Пловдив – Protool предлага уникални ръчни инструменти за строително дърводелство, каквито с друга марка поне ние не познаваме. Няколко такива машини бяха изложени на демонстрационната площадка, пред тях не можеше да остане безразличен който и да било строител. Затова накратко ще споменем някои от тях, а подробното им описание ще оставим за следващ брой, когато по традиция ни бъдат предоставени за тестване в редакцията. Правим тази декларация със свито сърце, защото отсега си представяме как ще трябва да режем греди, дебели цяла педя, или да търсим за рендосване талпи с широчина близо две педи.

И така най-отдалеч погледът привличаше огромният ръчен циркулярен трион CSP 165 E. С мощност 2800 W машината е предназначена да реже дървесни материали с дебелина от 95 mm до 165 mm. Освен гигантските си размери и впечатляващата дебелина на рязане, циркулярният трион функционално не се отличава от скромните си събратя, чиято дълбочина на рязане рядко надхвърля 65 mm. Има широка основа за стабилно водене на машината по време на работа, може да се накланя за рязане под ъгъл до 60º, снабден е с управляваща електроника за поддържане на постоянна честота на въртене, за плавно развъртане на диска при пускане и защита срещу претоварване.

На фона на тази гигантска машина скромно „се гушеха“ по-малките модели CSP 85 и CSP 132 с максимална дълбочина на рязане съответно 85 mm и 132 mm.

Ако и дълбочината на рязане на CSP 165 E все още не е достатъчна, на помощ идва преносимият лентов трион (банциг) SBP 285, който може да се справя с греди, дебели до 285 mm.

Не по-малко впечатляващо беше и електрическото ренде PLP 205 E с широчина на рендосване 205 mm. Ако е необходима по-голяма широчина, няма проблем, защото този модел се оказа най-малкият от серията рендета за строително дърводелство, които предлага Protool. Най-голямото от тях, моделът PLP 230 E, рендосва на един ход цели 350 mm, широчина, която рядко имат и професионалните стационарни абрихти!

Макар и не така впечатляващо на външен вид, вниманието ни бе привлечено от едно приспособление (GDP D10-40 A), предназначено за пробиване на отвори за стойки на перила при дървени стълби. С негова помощ прецизно се пробиват отвори с диаметър от 10 mm до 30 mm с еднаква дълбочина на точно необходимото място, на напълно еднакво разстояние от повърхността на дъската, така че центровете на отворите да лежат на една права. Устройството има водна либела, с чиято помощ се нагласява във вертикално положение, и така се гарантира, че всички отвори за перилата ще бъдат пробити вертикално.

Не липсваше и електрически миксер за строителни разтвори и лако-бояджийски материали (MXP 1202 EQ), който, монтиран на специалната стойка MSP 57, е незаменим инструмент за всякакви строителни и довършителни дейности, използващи готови сухи смеси – лепила, саморазливащи се замазки, декоративни мазилки и др.

За пръв път у нас бе показан и многофункционалният набор на база бормашината Protool DRP 20 ET EF.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото