В категории: Брой 9-10/2005, Декорация и защита, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Полирмашина Metabo PE 12-175

Крайната обработка на редица изделия и детайли, особено преди боядисване, изисква перфектно шлифоване и полиране, защото от качеството на основата в най-голяма степен зависи крайният вид на лаковото покритие. Докато за грубата обработка в повечето случаи работа може да свърши и малка ъглошлифовъчна машина с ротационна метална четка, за постигане на качествено подготвена повърхност е необходим специализиран инструмент като най-новия модел полираща машина PE 12-175 на Metabo. По своята конструкция тя наподобява ъглошлифовъчна машина, но поради спецификата на приложението ù има редица особености. В предния край на машината е оформена удобна за държане плоска и с голяма площ ръкохватка. Тя не убива и не уморява ръката, която притиска машината към обработваната повърхност. Различен е и предпазният щит, чиято роля е да защитава работещия от частичките и прахта, отделящи се по време на шлифоването.

Машината работи с гумен диск за шлифоване и полиране с максимален диаметър 175 mm, към който (по системата „Велкро“) се закрепват работните инструменти – шлифоващи листове с едрина на зърното от P40 до P240, полиращи дискове и шайби от различни по твърдост материали, съответно за грубо, междинно или фино шлифоване. За всеки вид повърхноси (метал, пластмаси, стари или нови лакови покрития) има подходящата шлифоваща шайба. Към машината може да се монтират и специални филцови полиршайби от агнешка кожа, текстилни шайби за полиране с полирпасти и др. Богатият набор от работни инструменти, съчетан с качествата на машината, прави PE 12-175 отличен професионален инструмент за висококачествена завършваща обработка на метални и други повърхности, като няма да сгрешим, ако кажем, че най-типичното ù приложение е в авто-тенекеджийската работилница.

Вече споменахме, че на външен вид и тегло PE 12-175 наподобява малка ъглошлифовъчна машина с мощен електродвигател (мощност 1200 W). Тя притежава необичайно голям въртящ момент (14 Nm), който позволява работа при максимално натоварване, характерно за грубата обработка на ръждясали грапави метални повърхности. Машината има Vario-Tacho-Constamatic (VTC) система за плавно електронно регулиране на честота на въртене в границите 700–2200 min–1, която се поддържа без промяна, независимо дали машината работи на празен ход или при пълно натоварване. Това позволява избор на оптималния режим на работа в зависимост от вида на обработваната повърхност, включително за шлифоване и полиране на чувствителни към нагряване материали, каквито са пластмасите. Машината има електронна защита срещу претоварване.

PE 12-175 има характерния за ъглошлифовъчните машини на Metabo електродвигател Marathon, който се отличава с повишена износоустойчивост, гарантираща дълготрайна експлоатация и при най-неблагоприятни условия на работа. Намотките на двигателя имат специално прахово нанесено епоксидно лаково покритие, което сигурно ги защитава от отделените при обработката абразивни частички. По-едрите от тях се задържат от решетъчен филтър.

За дълготрайността на машината допринася и здравата конструкция на предавателната кутия, отлята от алуминиева сплав. Четките са самоизключващи се, което предпазва колектора от евентуално надиране при тяхното износване. Работният диск се закрепва чрез резба M14, като за целта валът на машината се блокира с натискане на специален бутон. Теглото на машината е 2,4 kg.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото