В категории: Брой 9-10/2005, Градина, Електроинсталация, Инструменти

Електрогенератори Raider

Ако имате „малка спретната къщурка“ някъде в горите, далеч от цивилизацията и електропреносната мрежа, то на всяка цена се нуждаете от малък електрически генератор. Ако живеете в райони, частично докоснати от цивилизацията, защото токът спира често и по правило в най-неподходящото време, отново имате същата потребност, за да сте независим от капризите и монопола на „Електрото“. Същото се отнася и когато сте на палатков лагер или с каравана далеч от населени места, или пък се налага да използвате електрически инструменти на места, където няма мрежа.

Малките електрически генератори не са новост за нашия пазар, а модели на реномирани производители като Suzuki с мощност от около 3 kW се продават на цени, надхвърлящи 1500 лв. Новото е, че вече и у нас се появиха първите електрогенератори на световния универсален производител Китай с цени, които значително улесняват решението за подобна покупка.

Фамилията машини Raider също се обогати с два модела на електрически генератори с бензинови двигатели. Единият – Raider RD-GN01, е пригоден за лесно пренасяне. Не случайно в комплекта му има дръжка, която се завива върху резервоара, и го прави удобен за местене подобно на малко куфарче. Съответно теглото му (без гориво) е 16,9 kg, а размерите са 340х310х300 mm.

Генераторът е еднофазен за напрежение 220 V и честота 50 Hz. Максималната изходяща мощност е 650 W (сила на тока 3 A), което е достатъчно за захранване на осветление с обща мощност около 450 W при осветителни тела с нажежаема жичка или до около 330 W при луминесцентно осветление. В състояние е да захранва ръчни електрически инструменти или прибори с мощност до около 400 W.

Освен контакт за 220 V, генераторът има и правотоков изход за 12 V, който се използва за зареждане на акумулаторни батерии с капацитет около 40 Ah при максимална сила на зарядния ток 8,3 A. Решението е особено подходящо за акумулаторно осветление в къмпинг или на каравана, без генераторът да нарушава с работата си нощната тишина.

Двигателят е двутактов и съответно на това работи с двутактова смес в съотношение бензин:масло – 50:1. Резервоарът побира 4 l гориво, което е достатъчно за около 6 часа работа, т.е. средният разход е около 0,67 l/h.

Запалването е магнетно и двигателят се стартира чрез издърпване на стартово въже, което завърта коляновия вал. Въздушният филтър е от дунапрен и се почиства чрез изпиране с вода.

Моделът Raider RD-GN02 e по-голяма и мощна машина, по-скоро предназначена за стационарно ползване. Теглото му е 36,4 kg, а размерите 340х310х300 mm. Максималната електрическа мощност е 2,2 kW, а номиналната – 2,0 kW при напрежение 220 V и честота 50 Hz. Има контакт за високо напрежение и втори – за зареждане на акумулаторна батерия с прав ток при напрежение 12 V и максимална сила 8,3 A.

Бензиновият двигател е четиритактов и съответно има картер с маслена помпа на централната смазочна система. Резервоарът побира 15 l гориво, които са достатъчни за 8 часа работа (при среден разход около 1,8 l/h). Запалването също е магнетно и става чрез издърпване на стартово въже. Въздушният филтър е от дунапрен и лесно се почиства.

Цените на двете машини са: Raider RD-GN01 – 260 лв. с ДДС и Raider RD-GN02 – 680 лв. с ДДС.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Електрогенератори Raider”

Еli | април 25th, 2013 at 9:53 am

Здравейте!
Желая да закупя електрогенератор за вилата си, тъй като често спират тока там. Въпросът ми е може ли да се включва хладилник и кой модел е по-подходящ за тази цел.
Поздрави!

„Направи сам“: Без съмнение инверторните електрогенератори са по-подходящи, но и по-скъпи. На сайта има и други статии по темата.
Понеже хладилникът трябва да работи продължително време, а разходът на електричество е минимално вижте и този вариант на резервно електрозахранване. Най-малкото превключването към захранване от акумулаторните батерии става автоматично и почти мигновено, така че остава незабележимо за електроуредите.

иван | януари 1st, 2014 at 11:17 am

Разхода на бензин при Raider RD-GN01 зависи ли от консумацията. Тоест ако ползвам само помпа за парното колко приблизително ще е разхода?
Здравейте Иван,
„Направи сам“: За отговор на читателския въпрос потърсихме инж. Краси Петков, продуктов мениджър за марката Raider. Неговият отговор гласи:
„Да, разходът на двутактова смес зависи от натоварването на генератора.
При увеличаване на консумацията на ток автоматично се увеличават оборотите на двигателя.
Разходът на гориво при максимално натоварване е 0,67 l/h.
При минимални обороти разходът ще бъде около 0,2-0,3 l/h.“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото