В категории: Брой 9-10/2005, Инструменти, Ремонти, Строителство

Строителни инструменти TopMaster

Всяка работа си иска майстора, а така също и подходящия инструмент. Това с пълна сила се отнася и за зидарията с блокчета газобетон YTONG. Едно от съществените им предимства е, че се режат лесно, бързо и точно – нещо, което не може да се каже за керамичните тухли. Това в много голяма степен не само улеснява работата, но и позволява изграждане на зидове с равна повърхност, която след това се измазва безпроблемно или директно може да се шпаклова. Лесното рязане на блокчетата позволява с тях да се иззиждат и конструкции със сложна форма.

За целта, разбира се, трябва да разполагате с подходящия инструмент. Такъв именно е показаният тук специализиран трион от серията TopMaster (цена 26 лв. с ДДС). Листът му е дълъг 700 mm, което позволява само с няколко възвратно-постъпателни движения блокчето да бъде прерязано. Трионът има общо 34 зъба, на половината от които резците са от заварени твърдосплавни пластини, а другата половина почистват канала от отделената прах. Това прави трионът едновременно високопроизводителен и дълготраен инструмент.

Представяме ви и два чука, специализирани за строителни работи. Единият е зидарски и има широко плоско острие, предназначено за отчупване на парчета от тухли, очукване на неравности, изкопаване на канали и отвори в тухлени зидове и т.н. От едната страна на острието е оформен клиновиден процеп за вадене на пирони.

Вторият чук е предназначен за строителни дърводелци и е незаменим при направа на дъсчени покривни обшивки и кофражи. Тъпата му част е награпена, за да не се отплесва встрани при удар върху главата на пироните. Откъм гърба има оформен канал с вграден магнит за поставяне на пироните. Това позволява забиване на пирона, без да се придържа с ръка. Острието на чука има силно заострен край за отковаване на дъски и клиновиден процеп (кози крак) за вадене на пирони.

Теглото на всеки от чуковете е 600 g, дръжките им са от здрава метална тръба, осигурени са срещу измъкване, а ергономично оформените дръжки са изработени от еластичен материал и са удобни за държане.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото