В категории: Брой 1-2/2010, Инструменти, Металообработване

Шлемове за електродъгово заваряване със 100 % защита

На читателите, които са пропуснали статията за инверторния електрожен Fronius TransPocket 1500 в последния за миналата година брой на списанието, бихме казали, че показаният на снимките шлем не е модел, създаден за Формула 1, нито е реквизит от облеклото на извънземни в някой фантастичен филм. За тези, които внимателно са изчели тази статия, сега изпълняваме даденото преди два месеца обещание: „Щом получим от фирма „Киров“ АД шлема за тестване, веднага да споделим личните си впечатления от него.“ Защо от фирма „Киров“ АД? Ами защото е компания, която стриктно следва своя девиз да предлага само „професионална техника“. Тя е единствен вносител в България на заваръчните устройства на австрийската фирма Fronius, които, две мнения няма, са образец на професионализъм.

Когато човек силно си пожелае нещо, то най-често се сбъдва. Още по Коледа шлемът бе в ръцете ни и, естествено, не удържахме на изкушението дори и в дебелия януарски сняг да се превъплътим в ролята на заварчици с Fronius TransPocket 1500.

Тестваният от нас шлем е базовият модел Fronius Vizor 3000 Standard. Той е и най-евтиният от трите модела, които фирмата предлага към момента на пазара. Шлемът е подходящ за практически всички заварки в занаятчийската, любителската и отчасти в производствената практика, които се правят при сила на тока от 90 A до около 200–220 A. Използва се за заваряване с обмазани електроди, при MIG/MAG и WIG заваряване. Този модел има две степени на затъмняване – DIN 10 и DIN 11, които се превключват ръчно в зависимост от силата на заваръчния ток. В техническия паспорт е дадена таблица, по която според силата на тока и метода на заваряване може да се избере подходящата степен на затъмняване. А иначе всеки с малко опит настройва шлема според индивидуалното си усещане.

От снимката веднага става ясно защо използваме думата „шлем“, а не „маска“, както е възприето да се наричат допотопните предпазни средства с тъмно предпазно стъкло, които по наше мнение са по-подходящи за наблюдаване на слънчево затъмнение. Шлемът Vizor 3000 Standard обхваща цялата глава и сигурно я предпазва, като покрива брадата и част от шията от мощното ултравиолетово и инфрачервено излъчване на заваръчната електрическа дъга. Той се закрепва върху главата с помощта на система от два плоски ремъка – пръстеновиден, който обхваща главата на нивото на челото, и напречен, който ляга върху нея. Дължините им се регулират така, че шлемът да прилегне възможно най-удобно върху главата. Помислено е и за такива наглед дребни удобства – предният край на околовръстния ремък е обвит с мека материя, която прави досега до кожата приятен и същевременно попива потта, за да не се стича към очите. Тя може да се сваля за изпиране или подмяна, което също е добре обмислено удобство. Системата от ремъци е свързана с шлема посредством два винта, с които се нагласява така, че да се задържа в повдигнато положение и същевременно при леко кимване с главата надолу да се спуска напред и да застава в работно положение.

Това обаче не е всичко. Шлемът има механизъм, с който разстоянието между него и лицето може да се регулира и оптимално нагласява. Така например, ако работещият има по-дълъг нос, той няма да опира в шлема, но същинското удобство е, че може да се работи и с очила, без те да пречат. Системата за закрепване осигурява достатъчно пространство между главата и шлема, което осигурява добра вентилация и предотвратява запотяването. Друго съществено достойнство на Vizor 3000 Standard е малкото му тегло – само 460 g, което е постижение от световна величина и никак не е за подценяване при по-продължителна работа.

И така, с какво това чудо на техниката, по-точно на електрониката, превъзхожда класическите най-често картонени маски, които си позволихме да наречем допотопни? Те не само са такива, но според нас дори би трябвало да бъдат и забранени с някоя от нормите за безопасност на ЕС. Всеки, който е работил с обикновена маска, знае от изстрадания си опит, че няма как да опази напълно очите си от изгарящата светлина и невидимото, но мощно ултравиолетово излъчване на електрическата дъга. Да не говорим, че повечето маски от този вид са предназначени за държане в ръка. Е кое по-напред да държи човек – поне единия от заваряваните детайли, ръкохватката с електрода или маската? Тъй като еволюцията не ни е дала трета ръка, най-често човек се отказва от маската и въртейки глава встрани, се опитва да не поглежда в мястото на заваряване. Понеже работи слепешката, се опитва по усет да нацели с върха на електрода мястото на заваряване и ако успее, и ако дъгата запали, да навари капка метал колкото да захване двата детайла. След това заваряването вече може да продължи, като освободената ръка държи маската и вече има визуален контрол. Маските от този вид, които се закрепват върху главата, също не решават проблема, защото през тъмното им стъкло не се вижда нищо и докато и където дъгата запали, се работи в пълна тъмнина. В крайна сметка след всяко заваряване дни наред човек не може да се отърве от дразнене в очите, наподобяващо усещането, че са били обилно поръсени с фин пясък. А доколко силното ултравиолетово облъчване уврежда трайно зрението, това може да кажат медиците.

Сигурно е едно – човек има един чифт очи и резервни няма. Те са му дадени за цял живот и са неговият прозорец към света. Горко му, който ги загуби. А 100% гаранция, че това няма да се случи при електродъгово заваряване, дават именно соларните защитни шлемове, сред които едни от най-добрите са Fronius Vizor.

Секретът на този вид шлемове е в специалния течно-кристален (LCD) филтър или както още се нарича, панел. Той е поставен на мястото на обикновеното тъмно стъкло и прегражда пътя на светлината. Когато върху него не попада по-ярка светлина, той е напълно или почти напълно прозрачен в зависимост от модела на шлема. При Fronius Vizor 3000 Standard наблюдаваното през маската изображение има леко зеленикаво оцветяване, докато при професионалния модел Fronius Vizor 3000 Professional образът е светъл и без промяна на естествения цвят. LCD филтърът е толкова чувствителен, че дори шлемът да се насочи към светеща крушка, той моментално потъмнява. LCD филтърът реагира на по-ярка светлина, буквално светкавично – за 400 µs при температура на околната среда 23 оC. За този промеждутък окото дори няма време да премигне. При първоначалния си досег с шлема човек дори не може да повярва, че това е възможно, и му трябва време, за да спре да мижи, докато дъгата запали. Обратно, 0,2–0,3 s след като дъгата угасне, филтърът отново става прозрачен и работата може да продължи, примерно да се изчука шлаката, без да е необходимо шлемът да бъде непременно свален от главата.

С две думи, удобството при работа е толкова голямо, а защитата на зрението и лицето толкова сигурна, че човек, изпробвал дори и за малко този шлем, едва ли би се върнал към работа с допотопната маска.

Шлемът Fronius Vizor 3000 Standard не се нуждае от батерии. LCD панелът се захранва с електрически ток от две фотоклетки, намиращи се над него. Когато в продължение на 10 min върху тях не пада светлина, LCD панелът автоматично се изключва, което удължава живота му. Изнесе ли се шлемът на светло, клетките започват да произвеждат електрически ток и осигуряват необходимото за функциониране на панела захранване.

Шлемът се доставя с три огънати по формата на лицевата му част прозрачни плаки, които предпазват LCD панела от механично увреждане и най-вече от хвърчащите искри. Те са произведени от материал с много висока устойчивост срещу надраскване и полепване на капки разтопен метал. Когато се замърсят непоправимо, те се подменят лесно с нови. В случай на повреда LCD панелът също лесно може да се извади от шлема и д се подмени с нов. Тук основателно може да се постави въпросът за неговата дълготрайност, въпрос, на който отговор не можем да дадем. Първо, защото личен опит може да се натрупа след години, и то при редовна употреба, второ, защото производителите не дават такава информация, а дълготрайността зависи от условията на експлоатация, и трето – защото на пазара вече се появиха соларни шлемове и на неизвестни производители, които разчитат основно на по-ниската цена.

LCD панелът, който Fronius вгражда в своите шлемове, е производство на швейцарска фирма, а това вече поражда основателно доверие в качеството и неговата дълготрайност.

В началото споменахме, че при Visor 3000 Standard превключването на степента на затъмняване, DIN 10 или DIN 11, става ръчно. При типичните и най-често срещани режими на заваряване със сила на тока до 200 A това не представлява проблем. За по-професионални и най-вече за производствени приложения Fronius предлага два по-съвършени модела – Visor 3000 Plus и Visor 3000 Professional.

Моделът Visor 3000 Plus има по-широк обхват на регулиране на степента на затъмняване – от DIN 9 до DIN 13, което го прави подходящ за заваряване при сила на тока от 60 A до 480 A. Това обаче не е всичко, защото регулирането на степента на затъмняване става не чрез механичен превключвател, както е при модела Standard, а плавно чрез завъртане на копчето на изнесен отстрани на шлема регулиращ механизъм. Това означава още, че регулировката може да се прави съвсем прецизно за осигуряване на оптимална видимост и по време на работа, без да е необходимо прекъсване на заваряването и сваляне на шлема от главата.

Още едно стъпало по-високо стои шлемът Visor 3000 Professional. При него диапазонът при затъмняване на LCD панела е още по-широк – от DIN 5 до DIN 13, което снижава долната граница на заваръчния ток до 1,5 A. Промяната на степента на затъмняване при този шлем също става плавно чрез изнесен отстрани регулиращ механизъм. Най-същественото отличие на модела Visor 3000 Professional в сравнение с останалите е вярното цветопредаване. При него няма какъвто и да било цветен нюанс. Макар и да не е от решаващо значение, това качество на LCD панела не е за подценяване, защото позволява съвсем прецизен контрол на работата не само по време на заваряването, но и на изпълнената заварка, без да се налага свалянето на шлема.

И това обаче не е всичко, защото всеки от описаните три модела – Standard, Plus и Professional се предлагат и във вариант с въздушен филтър за очистване на въздуха, който заварчикът диша. Той има захранван от батерии вентилатор, който подава в шлема около устата, носа и челото пречистен въздух с дебит 150 l/min. Това е ако не животоспасяващо, то поне опазващо здравето решение, което би оценил всеки професионалист заварчик, принуден да диша коктейл от вредни за здравето газове, отделящи се от обмазката на електрода.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото