В категории: Брой 9-10/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Представяме ви

Електроинструменти и материали за мебелисти

На тазгодишното изложение „Техномебел“ в „Интер експо център“ в столицата вниманието ни бе привлечено от щанд, на който представяха непозната за нас марка ръчни дърводелски електрически инструменти. Така и стана първото ни запознанство с Virutex и техния вносител у нас – ТЕКА ООД. Както се казва, човек се учи, докато е жив, защото половинчасов разговор с г-н Николай Димитров, продуктов мениджър „Дървообработващи машини и инструменти“, ни позволи да попълним тази празнина в познанията си.

ТЕКА ООД е създадена през 1993 г. и е един от основните доставчици у нас на машини, функционален и декоративен обков, заключващи механизми и други елементи за производството на мебели. Не случайно девизът ù е „Малкият свят на мебелиста”, защото съвременното производство на мебели е невъзможно без необятния свят на всевъзможни по функциониране и дизайн панти, сглобки и свързващи елементи, дръжки, крака, кантове и какви ли още не наглед дребни детайли. Невъзможно е и без специализирани стационарни и ръчни машини и инструменти, лепила, материали за повърхностна обработка и т.н. Всичко това е част от широката гама продукти, които ТЕКА предлага като внос от Испания, Италия, Германия, Австрия и други страни. Тя предлага машини и инструменти на водещи фирми като Festool, Protool, Virutex, Casals, Makita, Holz-her и др.

Поради по-тясната си специализация, ТЕКА е много добре позната сред професионалистите-мебелисти. Голяма част от продуктите, които предлага фирмата, са подходящи и за непрофесионални приложения, защото дърводелството е едно от най-разпространените хоби-занимания.

Освен щанда с ръчни електрически инструменти се оказа, че ТЕКА има и втори щанд на изложението. Той привличаше още повече посетители, защото на него бяха показани широк набор от материали на немската фирма BAO-Chemie, предназначени за ремонт на мебелни повърхности, и представляващи интерес за всяко домакинство. Надраната политура на масата или откъртено парченце фурнир от шкафа вече не представляват трагедия и повод за семейна драма. С подходящо подбран по цвят материал от широката палитра на BAO-Chemie, без специални инструменти и сложни технологии по възстановяване на декоративни покрития, повредените мебели стават като нови. Затова този щанд бе непрестанно обсаждан от любoпитни да видят как с парченце, наподобяващо вакса за ски, дървен шпахтел и специален флумастер дефектите за отрицателно време биваха заличавани пред очите им. За материалите на BAO-Chemie и тяхното приложения може да прочетете на стр. 19, а ние тук ще направим обзор на машините Viritex.

Virutex е испанска марка, която се появява на пазара през 1962 г. Макар и сравнително по-млада от основните си съперници на световния пазар, тя е една от най-бързо развиващите се и в някои региони вече доминира в своя сектор. По качество и функционални характеристики електрическите инструменти Virutex определено са предназначени за професионалния сектор и това обяснява защо са много добре приети във всяко мебелно предприятие (независимо дали то е малка фамилна работилница или голям производствен цех). По наше мнение представата, че качествените и съответно по-скъпи машини не са подходящи за любителски цели, вече е остаряла и все по-малко отговаря на действителността. Все повече хора разбират, че всяка стока, всяко качество си имат своята цена, и че по-скъпата, но по-съвършена по функционалност, качество и дълготрайност машина винаги си заслужава парите, дори и когато не се използва ежедневно.

Даже и беглото прелистване на каталога на фирмата дава представа за голямото разнообразие на дърводелските инструменти с марката Virutex. Тук подминаваме големите стационарни машини за лепене на кантове и други, които очевидно нямат място в домашната или малката професионална работилница. Разнообразието на ръчни електрически инструменти силно впечатлява, защото която и машина да ви дойде наум, има съответен модел на Virutex: електрически рендета, всички видове шлайфмашини, различни фрези, циркулярни триони, прободни триони, настолни циркулярни триони и др. Естествено не липсват и промишлените прахосмукачки, които вече едва ли не са задължителни при всяка дърводелска операция, и особено при шлифоването.

Другото, което още по-силно се набива на очи е, че редица от машините имат тясно специализирани модификации, оптимално пригодени за конкретни операции. Такива машини са фрезите за издълбаване гнезда за панти FR29M, гнезда за брави FC16I, за издълбаване на канали RA17D за монтиране на гумени уплътнители за прозорци и врати и др. Заслужава да се отбележи и ръчният електрически инструмент за залепване на кантове AG98F, който е отлично решение за малки мебелни работилници, за които покупката на стационарна машина за кантиране все още не се рентира, а технологията за лепене с ютия очевидно не е подходяща.

Virutex предлага и много широк набор от различни шаблони, които разширяват функционалните възможности на стандартни машини и подобряват точността и качеството при работа – шаблони за монтиране с кръгли дибли, за зъбни сглобки, за вкопани панти, за монтиране на каси на врати и др. Помислено е и за дребни наглед операции като отрязването и обрязването на залепените кантове. Има подходящи инструменти, които многократно улесняват и ускоряват работата, но също така елиминират опасността от неволно повреждане на декоративната повърхност. Към този кратък и далеч непълен обзор на ръчните дърводелски инструменти, които предлага ТЕКА, ще добавим още, че фирмата е вносител и на фрезерите и циркулярните дискове на фирма CMT.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото