В категории: Брой 1-2/2010, Инструменти, Металообработване

Фамилията ъглошлайфмашини Metabo QuickProtect

Най-многочислената група нови модели, която Metabo пусна на пазара в началото на годината, включва осем ъглошлайфмашини от компактния клас. Поради минималното си тегло, съчетано с достатъчно голяма за повечето приложения мощност, тази група машини са и най-често използваните. Новата серия, обозначена като QuickProtect, включва модели с мощност между 800 W и 1400 W и маса 1,8–1,9 kg. Те работят с карбофлексни дискове с диаметър 115 mm, 125 mm и 150 mm. Тази необичайна на пръв поглед масирана пазарна експанзия очевидно има своите сериозни мотиви, защото листата от модели, които Metabo предлагаше на пазара в края на миналата година, и без това бе необичайно дълга – 31 ъглошлайфмашини от трите групи.

Наред с безмилостната борба между световните гиганти за подялба на този толкова важен пазарен сегмент, другата, и то решаваща в случая причина са влезлите в сила от 01.12.2009 г. в ЕС още по-високи комплексни изисквания за безопасност при ъглошлайфмашините и полирмашините с въртящ се диск. Новите норми се съдържат в директивата EN 60745-2-3 и са задължителни за всички производители.

Реакцията на Metabo на тези изисквания е именно появата на новата серия QuickProtect, чиито модели напълно удовлетворяват, а някои и надвишават тези нормативни изисквания. В тях са приложени всички или повечето от системите и технологиите, разработени през последните няколко години от Metabo за повишаване на безопасността при работа. Поради това новите машини изпълняват и най-високите изисквания за безопасна работа, които се поставят като задължителни условия при някои специфични производствени или ремонтни дейности като химическата и нефтопреработвателната индустрия, строителството и ремонта на нефто- и газопроводи, производството на метални резервоари, при работа под земята и др. Естествено, тези машини, създадени за работа при екстремни условия, са също така изключително подходящи и за всякакви по-обичайни приложения навсякъде, където се работи с метали, в строителството и селското стопанство, за производствени цели, за занаятчии и любители.

Машините от серията QuickProtect съчетават и най-ефективните решения по отношение на удобството при работа, за висока производителност и продължителна безаварийна работа при високи натоварвания.

Макар и с известна условност ъглошлайфмашините QuickProtect може да бъдат разделени в четири групи:

» WP 8-115 QuickProtect и WP 8-125 QuickProtect – това са машини с мощност на електродвигателя 800 W. Представляват началните, базови модели в тази група. Подходящи са за всякакви обичайни дейности, изискващи рязане и пилене на метални предмети и керамика.

» WP 11-125 QuickProtect и WP 11-150 QuickProtect – тази двойка машини имат по-мощен електродвигател (1100 W), което ги прави предпочитани за по-широк кръг занаятчийски и производствени дейности, защото предлагат оптимално съчетание между цена и производителност.

» WEP 14-125 QuickProtect и WEP 14-150 QuickProtect – тези модели имат най-мощните електродвигатели, използвани в класа на компактните ъглошлайфмашини. Те съчетават максимална мощност, комфорт и сигурност. Представляват много добро решение за индустриални и занаятчийски приложения.

» WEPA 14-125 QuickProtect и WEPA 14-150 QuickProtect – това са двата модела, които съчетават всичко най-добро от технологиите на Metabo, включително системата за динамично самобалансиране на диска Autobalancing.

Буквите в наименованията на моделите означават:

» W – ъглошлайфмашина

» P – пусков бутон без възможност за самозадържане (познат като Totmann)

» Е – електронна система за управление на двигателя

» А – автобалансиращ механизъм

Темата за ограничаване на нивото на вибрациите стана дежурна през последните една-две години при описанието на всеки нов модел ъглошлайфмашина. Стойностите за тяхното ниво се превърнаха в съществен критерий при преценката и мотив за покупката на една или друга машина. Проблемът е сериозен и не бива да се подценява, особено при по-продължителна работа, защото е свързан с появата на т.нар. вибрационна болест. Това е професионално заболяване, което започва с невинен бодеж в пръстите и дланите, който постепенно преминава в по-продължително изтръпване и в крайна сметка може да се развие в трайни увреждания на организма. Поради въртящия се с голяма честота карбофлексен диск ъглошлайфмашините неминуемо създават вибрации, като задачата е те да бъдат погасявани, за да не се предават на ръцете. Ако не бъдат взети специални технически мерки за ограничаване на вибрациите и не бъде спазван предписаният според тяхното ниво режим на работа с циклично повтарящи се задължителни почивки, всяка машина от този вид може да стане опасна за здравето. Затова с директива на ЕС за безопасно ниво на вибрациите на всеки електроинструмент е определена границата от 2,5 m/s². Това на практика означава, че с инструменти, отговарящи на това изискване, може да се работи безопасно без прекъсване през целия осемчасов работен ден. При ниво на вибрациите между 2,5 m/s² и 5,0 m/s², като втората стойност е приета за гранична, се предписва използването на предпазни ръкавици и намалено сумарно време за работа с машината. При нива над граничната стойност 5,0 m/s² се препоръчва само краткотрайно използване на такава машина.

Ето защо всички водещи производители полагат големи усилия машините им да натоварват ръцете на работещия с все по-ниско ниво на вибрациите, което означава да се вписват в предписаните за ЕС нормативни граници.

Този стремеж отчетливо личи във всяка нова серия ъглошлайфмашини на Metabo. Компанията от години вгражда в своите машини елементи на патентованата антивибрационна система, наречена Metabo VibraTech. Тя задължително включва предна ръкохватка със специална конструкция, която погасява вибрациите с до 60%. По-мощните и тежки машини имат и специален демпфериращ еластичен елемент, който отделя задната ръкохватка от тялото на машината и също ефективно „гаси“ вибрациите. Отпреди година и половина Metabo започна да вгражда в част от своите ъглошлайфмашини с диаметър на диска 125 mm и 150 mm и специална система, наречена Metabo Autobalancer, за динамично балансиране на въртящия се диск, която е особено ефективно при тази големина машини. Докато елементите в системата VibraTech прекъсват пътя на вибрациите от машината и съответно намаляват нивото на предаването им към ръцете, системата Autobalancer въздейства и ограничава нивото на породените при въртенето на диска вибрации. Ефектът от тази система е твърде осезаем, защото с нея се постига намаляване с до 50% на нивото на вибрациите, които създава дискът. Това от своя страна значително улеснява задачата на системата VibraTech.

Metabo Autobalancer представлява капсуловано цилиндрично метално тяло, в чиято вътрешност се намират потопени в маслена баня свободно движещи се стоманени сачми. То е пресовано върху вала на машината и заменя стандартната опорна шайба, върху която ляга карбофлексният диск. В резултат на центробежните сили при въртенето на диска сачмите опират плътно към външната стена на цилиндъра, като се разпределят така, че създават противотежест, която уравновесява дисбаланса на диска, който поражда вибрациите.

Освен че намалява вредното въздействие върху човека, системата Metabo Autobalancer има и един страничен ефект, който също не е за пренебрегване. По-ниското ниво на вибрациите води до по-равномерно и съответно до по-малко износване на диска. Това повишава дълготрайността на дисковете за рязане с около 50% и до 100% при дисковете за пилене.

Ъглошлайфмашините са инструменти с повишена опасност от нанасяне на поражения на хората и околните предмети, поради което се взимат редица мерки за тяхното обезопасяване. Те включват все по-сигурна и удобна при регулиране конструкция на предпазния щит, вграждане на механичен предпазен съединител (S-automatic при Metabo), който защитава работещия при възникване на обратен удар вследствие заклинване на въртящия се диск, електронни системи за плавно развъртане на двигателя, за защита срещу неволното му повторно включване след аварийно прекъсване на захранването.

Новата серия машини QuickProtect притежават всички или повечето от системите, създадени през последните няколко години от Metabo за повишаване на безопасността при работа. Всички машини от тази серия без изключение имат специален пусков бутон (тип Totmann), който се задейства и съответно машината е включена само докато бъде притискан с ръката, която обхваща ръкохватката. Той не може да бъде фиксиран в положението, при което двигателят работи. При изпускане на машината по някаква причина, например при възникване на неочакван обратен удар, бутонът се отпуска, електрическото захранване моментално прекъсва и електродвигателят се изключва. Този вид пусков бутон също има предпазител, който не позволява неволно включване на машината например при допиране на пусковия бутон до някакъв предмет. Пусковият бутон при машините QuickProtect има силно удължена форма, което позволява удобното му притискане от ръката, независимо коя част от тялото на машината се държи. Той е добре интегриран в тялото, без стърчащи части и ръбове.

Също така без изключение всички машини са снабдени и със споменатия вече механичен предпазен съединител (S-automatic). Съчетани, двата вида защита осигуряват значително по-голяма сигурност, че машината няма да нанесе поражения при заклинване на диска или при нейното неволно изпускане по време на работа.

С оглед на повишените норми за безопасност е усъвършенствана и конструкцията на предпазния щит. Той се регулира и застопорява лесно и на ръка, без използване на помощен инструмент. Така работещият няма оправдание за себе си, че не е поставил щита в положение, осигуряващо максимална защита при евентуално отчупване на части от диска. Предпазните щитове на машините QuickProtect изпълняват станалото вече задължително изискване да не се завъртат на повече от 90° в случай, че бъде подложен на ударите на разхвърчалите се парчета при счупване на диска. С две думи, пространството зад щита ще бъде още по-сигурно защитено, което е от съществено значение, въпреки че счупването на диск е изключително рядко събитие и най-често се дължи на неправилна работа с тънките дискове за рязане.

Част от моделите имат система за електронно управление VTC (Vario Tacho Constamatic) Elektronik, която поддържа постоянна честотата на въртене в широк диапазон на натоварване. Всички имат система за плавно развъртане на диска при включване на машината, която освен че прави работата по-безопасна, предпазва електрическата мрежа от токов удар поради силния пусков ток. Задължителен елемент е и защитата срещу самоволно включване след аварийно прекъсване на захранването, както и срещу претоварване на електродвигателя.

Тези, както и всички останали ъглошлайфмашини на Metabo работят с доказалите качествата си електродвигатели Metabo Marathon. Техните намотки имат специално нанесено чрез прахова технология епоксидно покритие, което ги предпазва от прахта и съдържащите се в нея абразивни частички. Специална система с въртяща се решетка допълнително предпазва двигателя от увлечените с въздушната струя твърди частички. Взети са и допълнителни мерки за подобряване охлаждането на двигателя, което е позволило повишаване на неговата мощност с около 10% и на отдавания максимален въртящ момент. Всички двигатели са със самоизключващи се четки, когато се достигне определена граница на износване.

Накрая ще отбележим още, че при всички машини от серията QuickProtect се използва системата за бърза смяна на диска – Metabo Quick. Специалната притискателна шайба, с която се фиксира дискът, се завива и развива на ръка с минимални усилия и което е най-важното – без ключ. Това е много голямо удобство, а който веднъж е работил с такава машина, много трудно би се върнал към допотопната гайка с два срещуположни отвора, чието развиване с доста нестабилния ключ често се превръща в неизпълнима задача.

 

За допълнителна актуална информация виж сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото