В категории: Брой 7-8/2005, Представяме ви

„Практикер” в Пловдив и Варна – Среднощна фиеста в морската столица

В рамките на само един месец бяха открити два нови магазина от веригата „Практикер”– на 29 юни в Пловдив, и точно месец по-късно във Варна. Тази есен предстои откриване и на втори магазин в София, кв. „Люлин“, а за 2006 г. e планирано откриване и на магазини в Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе. С това общата стойност на инвестицията ще надхвърли 58 млн. Евро. Магазинът в Пловдив има 5500 m² търговска площ, а във Варна – 5700 m² (обща застроена площ 6800 m²). Жителите на двата града преживяха еуфорията, позната при откриването през септември 2004 г. на първия „Практикер” в София. Тогава, привлечени от впечатляващо ниските промоционални цени през първите няколко дни след откриването, огромни маси посетители буквално окупираха магазина и с невиждано настървение полагаха забележителни усилия да опразват рафтовете му. От своя страна пък служителите се бяха подготвили добре и на „удара“ отговаряха с непрестанно зареждане със стоки.

Откриването на варненския магазин ще се помни дълго и с нестандартното решение лентата да бъде прерязана минута преди часовникът да удари 24 часа. Въпреки необичайния час за такава проява, среднощното търговско шоу привлече огромна тълпа жители и летовници, които с голям интерес разглеждаха магазина и се надпреварваха да правят покупки. Интересът към хипермаркетите „Практикер” се дължи на голямото разнообразие от стоки – над 50 000 артикула, които покриват практически всички основни потребности за строителство, обзавеждане, поддръжка и ремонт на дома, за поддържане на градината, аксесоари и принадлежности за автомобили и велосипеди, стоки за летуване и отдих и др. Над 90% от стоките се доставят от български фирми, а останалите са директен внос от европейски страни и от Далечния изток. Характерно за „Практикер” е, че предлагат стоки и със собствени фирмени марки – Faust (бои, бояджийски материали и инструменти), Sparkling (аксесоари за бани), Fleurelle (хоби-техника и поливните системи за градината), Budget (градински машини и инструменти, строителна химия), Outdoor (съоръжения за къмпинг) и др. Стоките са разпределени по групи не само според своето предназначение, а и по ценови категории. Стремежът е във всяка продуктова група да има стоки както с умерени цени, така и в двете крайности – възможно най-евтини, и стоки с високо качество и съответно по-високи цени. От „Практикер” гарантират, че при всяка група от стоки съотношението качество–цена е подбрано оптимално.

Откриването на двата нови магазина в провинцията цели да улесни гражданите в тези части на България, като приближи стоките и услугите на „Практикер” до тях. В ценово отношение обаче разлика между отделните магазини няма. Еднакви са и организацията на търговските площи, и структурирането на стоките по групи.

За отбелязване е също, че в хипермаркетите „Практикер” се предлагат и редица услуги като: доставка по поръчка, тониране на бои, разкрояване на дървесни плочи, разкрояване и ушиване на домакински текстил, безналично плащане, доставка по домовете и др. В магазините може да се получи и кредит „Практикер” от банките ОББ и ДСК (засега само в София).

Praktiker Bau und Heimwerkmarkte AG е една от водещите компании на европейския пазар в сектора „Всичко за дома и градината“. Веригата „Практикер” включва около 350 магазина в Германия, Австрия, Полша, Унгария, Гърция, Турция, Люксембург, Румъния и България. През 2004 г. компанията е реализирала продажби за над 3 млрд. Евро. В момента за „Практикер” работят близо 21 000 служители.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2005, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото