В категории: Брой 7-8/2005, Инструменти

Абразивни листове Brilliant 2

От трите нови продукта, които Festool обяви в началото на годината, след акумулаторната отвертка C12 и циркулярният трион TS 75 дойде ред да ви представим и най-новите шлифовъчни материали от серията Brilliant. Макар че една нова машина несъмнено винаги е по-атрактивна, отколкото самия работен инструмент, наричан често консуматив, за крайния успех на дадена обработка те са еднакво важни. Специално при шлифоването е трудно да се каже кое е по-важно – машината или шлифовъчният лист.

Листовете Brilliant 2 имат универсално предназначение. Подходящи са за шлифоване на най-различни материали: шпакловки, включително и полиестерни, всевъзможни грундове, термопластични и стъкловлакнести пластмаси, водоразтворими акрилни и маслени лакове, полиестерни, епоксидни и полиуретанови лакове, гипсови плочи и шпакловки на гипсова основа, мека и твърда дървесина и др.

Второто съществено предимство е, че шлифоващата им способност е с 50% по-висока от тази на предшествениците ù. Brilliant 2 съчетава висока отнемаща способност, минимално запълване на абразивната повърхност на листа и високо качество на шлифоване. Благодарение на това абразивните листове Brilliant 2 са еднакво подходящи за начална, междинна и завършваща обработка. Съответно се произвеждат с големина на абразивните зърна от P40 до P400.

Отличните качества на новия материал се дължат на няколко фактора. Абразивните зърна са от много твърд материал (алуминиев диоксид). За разлика от обичайните абразивни листове, при Brilliant 2 зърната имат приблизително еднаква големина и форма, благодарение на което плътността на посипката е значително по-висока, а разстоянията между зърната – по-малки. Това е позволило съчетаване на високата отнемаща способност, необходима при началното и донякъде при междинното шлифоване, с постигане на високо качество на обработваната повърхност, характерно за завършващата обработка. Пролуките между зърната са по-плитки и по-тесни, поради което значително по-трудно и бавно се запълват с отделени при шлифоването частички – нещо, което е проблем и значително „скъсява живота“ на обикновените шлифовъчни листове с т.нар. отворена посипка на абразивните зърна. Подобрената повърхностна структура, твърдостта и формата на абразивните зърна и здравото им свързване към основата значително намаляват износването на листовете и повишават тяхната дълготрайност. Еднаквата големина на зърната допринася за получаване на по-чиста и гладка повърхност, без видими драскотини.

Листовете Brilliant 2 се произвеждат с различна форма и големина в зависимост от използваната шлифовъчна машина на Festool. Те са подходящи и за машините, използващи системата за подобрено засмукване на отделената прах Jetstream, която допълнително повишава едновременно производителността и качеството на шлифоване.

В крайна сметка новите Brilliant 2 правят работата по-лесна, с полагането на по-малко физически усилия, пести се време, намаляват се разходите за шлифовъчни материали и се получават по-качествено обработени повърхности.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2005, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото