В категории: Брой 7-8/2005, Инструменти

Двустранно действаща стяга Bessey

Винаги, когато Bessey пусне на пазара нов продукт, това привлича вниманието на специалистите, защото немската фирма е водещият европейски производител на всевъзможни стеги и други приспособления за притягане на детайлите, докато те се свързват един с друг. Стегите на Bessey се използват при производството на мебели и други дърводелски дейности, при монтажа на различни заваръчни конструкции, за временно прикрепване на гипсокартонени плочи към носещата конструкция, докато бъдат завити винтовете, и т.н.

Най-новата стяга, официално представена в края на април т.г., е наречена DuoKlamp. Както подсказва името ù, тя е универсален инструмент, който съчетава две функции – пристягане и разпъване. В зависимост от конкретния случай тя може да се използва като обикновена стяга или пък за разпъване на два срещуположно намиращи се детайла. В дърводелството често се налага едновременно използване на две такива стеги – едната пристяга, а другата фиксира срещуположно притяганите детайли. Посоката на движение на подвижната челюст се избира чрез завъртане на превключващия механизъм.

Втората отличителна черта на стягата е, че пристягането не става с въртене на винт, което заангажира и двете ръце, а чрез многократно натискане на лостче, разположено върху подвижната част на стягата. Това решение не е новост за Bessey, но рядко се срещат стеги с такова задвижване от други производители. Натискът, който стегата упражнява, е 1200 N. Освобождаването на стегата също става изключително лесно. Достатъчно е да се натисне бутонът в задната част на ръкохватката и подвижната част на стегата се освобождава. Освен че отпада досадното развиване на винта при класическите стеги, този начин позволява при необходимост, отново с една ръка, подвижната част бързо да се премести в необходимата посока, преди да се започне същинското притягане.

Върху двете челюсти са нахлузени широки подложки от еластична пластмаса, които предпазват чувствителни на нараняване повърхности, а така също позволяват притягане и на детайли със заоблена форма.

Стегите се предлагат в няколко големини, с които може да се пристягат предмети с широчина от 150 до 650 mm и максимална широчина на разпъване – 685 mm.

 

За допълнителна информация, включително за нови модели и покупка на продукти на Bessey, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2005, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото