В категории: Брой 1-2/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Накланящи се циркулярни триони на Metabo

Според повечето анализатори икономическите кризи имат и своето положително оздравително въздействие, защото спомагат за пресяване на производителите и осъществяване на своеобразен естествен подбор. След отшумяване на поредната по-значителна криза на пазара остават тези, които са действително най-добри, които са съумели да станат още по-силни и да наберат допълнителна преднина пред преките си конкуренти. Едно от направленията за справяне с кризата е създаването на все по-иновативни продукти, на машини и инструменти с по-високи технически и експлоатационни качества, по-безопасни за здравето и по-удобни за работа. Към това, естествено, се добавя и ценовата война кой да предложи по-добър продукт на по-ниска цена.

Затова въпреки свития за момента пазар водещите производители от световна величина отбелязват началото на годината с поредица нови модели, целящи укрепване на досегашните им позиции и разширяване на пазарния им дял в света и поотделно във всяка държава. Това особено ярко се забелязва при немската компания Metabo.

В този първи за годината брой на списанието ще спрем вниманието на читателите ни на новостите в две направления – накланящите се циркулярни триони и ъглошлайфмашините. Първите все повече се утвърждават като универсалния и едва ли не задължителен за всяка дърводелска работилница инструмент за напречно рязане, а за ъглошлайфмашините и съмнение няма, че са задължителен инструмент за всяка професионална и любителска работилница.

✳ ✳ ✳ ✳ ✳

Само преди около шест месеца (НС 5-6/2009) представихме съвсем новата за тогава серия настолни циркулярни триони на Metabo в лекия и средния клас – KS 216 Lasercut, KGS 216 и KGS 254. С тях компанията разшири и без това богатата си гама от такъв вид машини, като я подсили откъм страната на по-малките, по-лесно преносими и същевременно по-евтини модели, които намират най-широко приложение и са най-търсени. Те съответстват най-пълно и на преобладаващата им употреба на самите обекти, там, където се работи с твърди подови настилки, дървени облицовки и други дървесни материали, а често и с пластмасови профили. За този режим на работа машината трябва да е по възможност по-лесна за пренасяне – компактна и лека.

Сред тази група най-малка, лека, лесно преносима и най-евтина машина е моделът KS 216 Lasercut. Останалите два циркулярни триона KGS имат по-голяма широчина на рязане. Това обаче има и своите последствия – наличието на механизъм за движение на режещия блок неизбежно усложнява конструкцията, прави я по-тежка, а и се отразява на цената.

От Metabo очевидно са решили да укрепят още повече позициите си в този пазарен сегмент, като в самото начало на новата година пускат два нови модела – KS 254 Plus и KS 305 Plus. За разлика от повечето случаи, когато даден нов модел се пуска на пазара с цел да замести някой от съществуващите по-стари, тук става дума за нови модели, които нямат предшественици.

Двете машини имат редица подобрения, целящи да ги поставят на върха в световната класация в групата настолни циркулярни триони без изтеглящ се напред режещ блок. Двата модела имат еднакъв дизайн и конструкция, поради което на външен вид не се различават. Различията са в диаметъра на циркулярния диск и произтичащите от това по-голяма широчина на рязане и съответно по-мощен електродвигател. По-малкият, моделът KS 254 Plus, има циркулярен диск с диаметър 254 mm, а KS 305 Plus – 305 mm. Съответно мощността на първия е 1800 W, а на втория – 2000 W. Максималната широчина на рязане под прав ъгъл при KS 254 Plus e 145 mm и дълбочина 90 mm, докато за KS 305 Plus съответните параметри са 200 mm и 100 mm. Всъщност тези показатели са и критерият за избор на единия или на другия модел.

Най-характерното за тези машини е, че имат масивна и стабилна конструкция, което гарантира по-висока точност при всички режими на рязане. Дори самият производител сочи, че е създал още по-професионални машини, което звучи странно, защото е добре известно, че Metabo е компания, която не прави компромиси и по правило не произвежда любителски електроинструменти.

Веднага се набива на очи масивната конструкция на основата на машината заедно с въртящия се плот, изработени от алуминиева отливка, които осигуряват стабилна опора на поставения за рязане предмет. За още по-голяма стабилност при рязане на по-дълги предмети, които освен това имат склонност да се огъват, машините имат по една подвижна и също така масивна опора от всяка страна на основата. Всяка от тях се плъзга върху два носача и при необходимост се издърпва встрани. Когато не са необходими, двете опори се прибират плътно до тялото и така машината заема по-малко място, а и се пренася по-лесно. Надлъжната опора за детайла може да се повдига по височина за осигуряване на още по-голяма стабилност. Докато при повечето циркулярни триони от този вид детайлът се фиксира с винтова стяга, която го притиска челно към опората, при моделите KS 254 Plus и KS 305 Plus тя може да се премества и закрепва така, че да притиска както челно, така и отгоре, т.е. към плота на машината. Стягата може да се премества и закрепва при необходимост и към двете странични опори.

За повишаване на точността при рязане способства и по-стабилното закрепване на режещия блок, с което се ограничава практически до нулата възможността за странично биене или макар и минимално наклоняване, когато блокът се спуска надолу в процеса на рязане.

Многобройни са подобренията, всяко от които допринася за по-точната, по-удобна и по-сигурна работа. Така например системата за засмукване и събиране на стружките в платнена торбичка е изпълнена така, че зоната на рязане да се поддържа максимално чиста – без стружки. Машината може да се свърже и към прахосмукачка. Това не само предпазва околната среда от замърсяване, но изпълнява и друга важна функция – скалата, по която се отчита ъгълът на завъртане на плота, се поддържа чиста от замърсяване със стружки, което улеснява точността на настройване на машината. Въобще всички скали за настройване на режима на рязане се виждат добре от работното място. Същото се отнася и за всички органи за регулиране, например за задаване на страничния наклон на циркулярния диск. Така не се налага работещият да напуска работното си място, за да достигне до разположени в задната част и недостъпни отпред лостчета и други регулиращи и застопоряващи механизми. При машините на най-близките конкуренти (с едно-единствено изключение) се налага такова прескачане зад машината.

Двата циркулярни триона имат лазерни прожектори, които позволяват прецизно позициониране – техният лъч очертава съвсем точно линията, по която дискът ще среже. Това позволява съвсем точно наместване на рязания детайл без каквато и да било опасност от нараняване, защото електродвигателят не е включен и дискът не се върти. Очертаната от лазерния лъч линия остава видима и през прозрачния предпазен щит, който се спуска и покрива диска едновременно с наклоняването на режещия блок. Захранването на лазерния прожектор става от мрежата, а не от батерии, което също е предимство. Предвидено е и осветително тяло, което в случая не е постоянно фиксирано, а може да се постави допълнително, така че да осветява оптимално работната област.

За разлика от повечето конкурентни модели и двата нови циркулярни триона на Metabo може да се накланят двустранно за рязане под страничен наклон – до 47°. В класа на KS 254 Plus единствено машината на Metabo има тази възможност, а в класа на KS 305 Plus – само две машини с конкурентни марки.

За рязане под ъгъл основата и при двата триона се завърта вляво до 47° и вдясно до 58°.

Двете машини имат мощни и същевременно компактни електродвигатели. Само един от конкурентните на KS 254 Plus модели има същата мощност (1800 W), докато KS 305 Plus с мощност на електродвигателя 2000 W е без конкуренция – най-близкият по мощност циркулярен трион от друг производител има мощност 1800 W. Електродвигателите на двата нови модела на Metabo са износоустойчиви, като поддръжката им се свежда единствено до смяна на четките, а достъпът до тях е максимално улеснен. Ръкохватката на двигателния блок е еднакво удобна независимо с коя ръка се държи.

KS 254 Plus се доставя с диск с 40 твърдосплавни зъби, а KS 305 Plus с 80. За различни по вид и твърдост материали, за надлъжно или напречно рязане на масивна дървесина, за грубо и фино рязане, Metabo предлага гама от циркулярни дискове, специално пригодени за рязане с накланящ се циркулярен трион. Специално подчертаваме този факт, защото по време на рязане ъгълът, под който зъбите се врязват в материала, непрестанно се променя и това поставя специфични изисквания към тяхната геометрия.

Циркулярните дискове на Metabo са разделени в три големи групи: Рower cut, Рrecision cut и Мulti cut, които са описани подробно в НС 5-6/2009. На хора, разбиращи си от занаята, е излишно да се напомня, че за производителната и качествена работа е от съществено значение не само машината, но и правилно подбраният и добре заточен циркулярен диск.

Накрая припомняме, че Metabo предлага и специална стойка KSU 400, създадена за работа с накланящи се циркулярни триони. Трионът се закрепва върху нея и тя изпълнява ролята на удобна работна маса, която може да се разпъне на дължина до 4 m. Това е много голямо предимство при рязане на дълги летви, дъски или пластмасови профили. В сгънато положение стойката заема малко място и лесно се пренася от обект на обект. Подробности за нейното използване са дадени в посочения вече брой на „Направи сам“ от миналата година.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото