В категории: Брой 7-8/2005, Инструменти, Металообработване, Ремонти, Строителство

Циркулярен трион за рязане на метални профили и тръби

Raider RD-CM05 много наподобява все по-широко използваните настолни циркулярни триони за напречно разкрояване на летви и тесни дъски. Предназначен е за рязане на метални профили – ъглови или с друг профил, тръби, обли пръчки и т.н. С него се работи много удобно, а покупката му бързо се изплаща в зависимост от натоварването. Рязането става без прилагане на голямо усилие, защото не се налага държане на машината с ръка.

Най-голямото ù предимство обаче е точността, която не може да се постигне с ръчна ъглошлифовъчва машина. Обработваният детайл се закрепва сигурно и точно върху основата на машината с помощта на опора и винтов механизъм. Опората предварително може да се регулира, като се завърти на желания ъгъл на рязане – 90О, 45О или друг. Така се гарантира, че отрязаните под един и същи ъгъл детайли ще бъдат еднакви. Страничният наклон на диска може да се регулира така, че да реже точно под прав ъгъл. Това също много трудно може да се постигне при работа с държана в ръце ъглошлифовъчна машина.

Основата на машината е изработена от оребрена щанцована ламарина, което осигурява нейната добра устойчивост на огъване, и предоставя стабилна опора на рязания детайл. Винтът на притискащия механизъм има разцепена на две гайка, чиято горна част е подвижна и може да се повдига за по-бързото му преместване напред или назад. Това е удобство, което пести време и продължително въртене на манивелата.

Режещият диск е с диаметър 355 mm, дебелина 3,5 mm и се върти с честота 4000 minˉ¹. Двигателят е с мощност 2400 W. По каталожни данни машината може да реже детайли с дебелина 125 mm.

Raider RD-CM05 има подвижен метален предпазител, който се спуска едновременно с накланянето на диска за рязане и почти изцяло го покрива. Така предпазва при отчупване на парченца от диска и задържа потока искри от разтопени метални прашинки.

За отбелязване е, че, освен този модел, „Евромастер Импорт Експорт“ предлага и по-малка, съответно, по-евтина машина за рязане на метални профили – Raider RD-CM01. По габарити, външен вид и диаметър на диска двете машини почти не се различават, като втората има двигател с мощност 1600 W. Това автоматично намалява скоростта на рязане, защото при по-голям натиск честотата на въртене пада забележимо. Намалява и периферната скорост на диска, което под определени граници може да предизвика и неговото счупване.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото