В категории: Брой 1-2/2010, Представяме ви, Строителство

Десета юбилейна изложба „Българска строителна седмица“ 9–13 март 2010 г.

От 9 до 13 март т.г. в столичния Интер Експо Център, ще се проведе десетото юбилейно издание на международната специализирана изложба „Българска строителна седмица“ (BBW).

През годините на бурно развитие на строителната индустрия у нас „Българска строителна седмица“ се развиваше с изпреварващи темпове, а най-модерният в столицата изложбен център строеше палата след палата, за да може да побере всички желаещи да демонстрират своите възможности, технологии и материали на огромната строителна площадка, каквато бе страната ни допреди една година. Професионалната организация и условия на европейско ниво, които предлага Интер Експо Център, все по-модерните материали и технологии, демонстрирани от изложителите, несъмнено затвърдиха мястото на „Българска строителна седмица“ като една от най-авторитетните изложбени прояви в страната и на Балканския полуостров. Силното участие на редица водещи европейски и от други континенти фирми бързо утвърди и международния характер на изложението.

Повече от месец преди неговото откриване е още рано за публикуване на конкретна информация за фирмите–участници и очакваните новости, които ще бъдат демонстрирани на него. За разлика отпреди година само сега няма и списък на фирми, които чакат някой да се откаже, за да се отвори място и за тях в залите. Изминалата тежка за страната ни и за световната икономика като цяло година рязко обърна тенденцията и строителният сектор бе един от най-силно засегнатите. Това веднага се отрази и на всички изложбени прояви през миналата година, кризата несъмнено ще даде своя отпечатък и на планираните за тази година.

И все пак държава без строителство няма и без съмнение кризата в този сектор ще бъде преодоляна, а тя ще изпълни и своята оздравителна роля, като пресее и на пазара останат най-добрите, тези, които предлагат иновативни, в т.ч. и енергоспестяващи материали и технологии. На десетото юбилейно издание на „Българска строителна седмица“ значителна част от тези фирми ще демонстрират възможностите си да се справят с кризата.

Освен български фирми в него ще участват изложители и от Германия, Турция, Австрия, Италия, Белгия, Румъния, Македония, Естония, Чехия, Русия, Словения и др. Колективното представяне на строителни компании от Бавария и националното участие на фирми от съседна Турция също е традиция, която и тази година няма да бъде нарушена.

Сложната конюнктура в строителната индустрия налага още по-голяма мобилизация на ресурсите, по-добро проучване на потенциала и избор на най-рационална схема при насочване на капиталите в строителството. Очакванията за скорошно подобряване на средата карат професионалистите да следят отблизо и да планират разумно своите начинания, да не изпускат от поглед новостите в строителството, защото това ще им осигури съхраняване на потенциала и заемане на добра стартова позиция на изхода от кризата. Едно от средствата за това е тяхното представяне на авторитетни изложения, каквото е „Българска строителна седмица“.

На тазгодишното юбилейно издание ще бъде демонстрирана най-модерна и с реномирани марки строителна техника – машини и инструменти за грубо строителство, за довършителни и ремонтни дейности. Добре представена ще бъде и строителната химия с нейните най-нови материали за различни видове изолации, саморазливащи се подови замазки, лепила, бои и др.

Ще бъдат демонстрирани нови модели дограма, вътрешни и външни настилки, санитарно оборудване, елементи за водопроводни и канализационни инсталации, за електро- и отоплителни инсталации, охранителни системи и др.

Наред с богатата изложбена програма „Българска строителна седмица“ е нещо повече, защото тя е мащабен форум за широко обсъждане на наболели и актуални проблеми на строителната индустрия и благоустройството на населените места.

По време и в рамките на изложбата на 11 март ще се проведе национална конференция „Устойчиво строителство“ – форум за обмен на опит и дискусия по важни проблеми в строителството. Очаква се във фокуса на конференцията да бъдат поставени редица актуални теми като Закона за енергийната ефективност, Наредба № 7 и предизвикателствата пред участниците в строително-инвестиционния процес, Закона за етажната собственост и произтичащите от него изисквания, последствия и задължения към програмите за саниране на жилища. В среда на изтъкнати специалисти ще бъдат дискутирани теми като „Енергоефективна архитектура“, „Технологии и материали, необходими за реализацията на устойчив проект и как се прилагат те в процеса на строителството“ и др.

Новост тази година е, че по същото време, от 9 до 13 март, в Интер Експо Център ще се проведе и новото изложение HoReMa, представящо иновациите в архитектурата, дизайна и обзавеждането на магазини, супер- и хипермаркети, други търговски и развлекателни центрове.

С две думи, поредният активен строителен сезон започва, а „Българска строителна седмица“ е подходящото място за успешен старт за фирмите, предлагащи строителни технологии, материали и машини, за инвеститори, проектанти и строители.

ТЕХНОМЕБЕЛ 2010

От 23 до 27 март 2010 г. в Интер Експо Център – София ще се проведе най-голямата в България специализирана изложба за материали, машини и оборудване за дървопреработване и мебелно производство „Техномебел“. Модерна техника, технологии и изделия ще представят компании от България и други държави като Германия, Италия, Турция, Гърция, Дания, Швеция, Испания и др.

Машини, оборудване и инструменти за обработка на дървесина и производство на мебели ще подпомогнат предприемачите в бранша как да укрепят позициите си на пазара. Те ще се запознаят с икономични модели на шлифовъчни машини, комбинирани автоматични машини за полиране и шлифоване, различни модели циркулярни триони, фрези, дробилни, пробивни и разкрояващи машини, преси за фурнироване и др. Технологичното обновление на производството в бранша ще бъде улеснено от универсална и специализирана техника за обработка на различни материали – ПДЧ, МДФ, масивна дървесина и др. Очаква се и богат избор на електроинструменти – от масово употребяваните до прецизните инструменти за работа в дърводелски и занаятчийски ателиета.

Материали за производство на мебели – готови елементи, обков и механизми, които правят изделията функционални и съобразени със стандарта на живот на съвременния човек, ще улеснят производителите. Ламинирани плочи и паркети, фурнири и други декоративни покрития, кантове, профили, ъгли и первазни летви, платна на врати, каси и други са сред традиционните експонати на „Техномебел“. Очакват се интересни нови предложения за мебелен обков и аксесоари, които днес са задължителни за производството на функционални мебели – повдигащи и заключващи системи, механизми за вграждане, панти, носачи за чекмеджета, модулни системи за гардероби, дрешници и други.

Някои от експонатите на изложението ще бъдат предназначени за производството на стилна мека и корпусна мебел – интериорен текстил, хастари, лепила, механизми за вграждане, опаковъчно фолио, материали за декорация на мебелите. Съществен дял в производството на мебели имат различните видове бои, байцове, лакове, разредители, лепила, добавки за импрегниране на дървени конструкции, материали за реставрация на мебели и др. За отбелязване е, че освен за производителите и специалистите, част от тези материали представляват широк интерес за всички, които желаят сами да обновяват и модернизират мебелите си.

На 24 и 25 март ще се проведе „Национален горско-стопански семинар“, организиран от БУЛПРОФОР със съдействието на Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по горите. Ще бъдат връчени наградите за „Най-добра лесовъдска практика 2009“ и „Най-добър горски предприемач – фирма на 2009 година“.

По време на „Техномебел“ за втора поредна година ще се проведе и специализираният салон за лесовъдство, горска техника и технологии „Технофорест“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2010, Представяме ви, Строителство

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото