В категории: Брой 7-8/2005, Дърводелство и обзавеждане

Шкафове със сгъващи се врати

При по-големите шкафове използването на обикновени отварящи се настрани врати е неудобно, а понякога и неприложимо. Врата с размери 2000х500х19 mm тежи около 14 kg. Тя натоварва силно обикновените изхвърлящи панти и не след дълго може да провисне. За изработване на този вид мебели (корпусни) най-често се използват плочи от дървесни частици (ПДЧ) – материал, за който не може да се твърди, че напълно сигурно задържа завитите в него винтове. Затова натоварването върху тях трябва да бъде възможно по-малко. Освен това с обикновени врати може да се правят шкафове с широчина до 1000 mm. При по-голяма широчина се налага поставяне на междинна страница, което със сигурност ще затруднява използването им. Друг проблем при обикновените врати е, че в отворено състояние те заемат доста място и пречат на свободното движение пред шкафа, което особено остро се усеща при малки помещения. При кухненски шкафове от втория ред широко разтворените врати винаги са предпоставка човек да украси главата си с цицина. Всички тези проблеми имат две добри решения – поставяне на плъзгащи се врати или врати, които се сгъват, подобно на хармоника.

Всички тези проблеми имат две добри решения – поставяне на плъзгащи се врати или врати, които се сгъват, подобно на хармоника. В повечето случаи второто има съществени предимства, защото съдържанието на целия шкаф става наведнъж достъпно, а не само една част от него, както е при плъзгащите се врати. Затова тук ще разгледаме примерна конструкция на гардероб с височина 2000 mm, широчина 1800 mm и дълбочина 600 mm. Конструкцията е проектирана със специализирания софтуерен продукт Selection на Hettich (виж НС 5-6/2005), с чиято помощ всеки с лекота може да се превърне в професионален проектант на мебели. Изпреварващо ще кажем, че гардероб със сгъващи се врати е изключително удобен за експлоатация, а когато се използват подходящите механизми (специален обков), изработката му не представлява никакъв проблем, включително и в домашни условия.

Дървената конструкция на шкафа се прави лесно – необходимо е точно разкрояване на детайлите, кантиране и тяхното монтиране с помощта на дибли и лепило. Дотук нищо ново. Монтирането на носещите механизми също става изключително лесно, като сложността не надхвърля монтирането на обикновени изхвърлящи панти. Ако се работи със Selection, работата неимоверно се опростява, защото продуктът изчертава и оразмерява всеки детайл с абсолютно всички необходими данни, включително местоположението на всяко винтче. За монтиране на изхвърлящите панти се предлага специално приспособление, което гарантира бързина и най-вече точност на изработката на отворите. За монтиране на пантите, свързващи двете крила на дадена врата, има специален и евтин пластмасов шаблон. Разбира се, пробиването на отворите за пантите може да става и без специализираните приспособления, но това изисква повече старание и нараства рискът от допускане на неточности.

Предварително ще кажем също, че монтираните с описаните механизми врати се плъзгат изключително леко и плавно, а вратите са сигурно защитени срещу провисване.

Hettich предлага няколко конструкции на механизми за окачване на сгъващи се врати: WingLine 170, WingLine 26, WingLine 770, WingLine 780, WingLine 77, WingLine 230, Impuls 200 и Impuls 210. За описаната тук конструкция най-подходящи са механизмите WingLine 770 и WingLine 780. Те се използват при врати с по две сгъващи се крила. WingLine 780 е подходящ за окачване на крила с височина до 2200 mm и широчина до 500 mm. WingLine 780 има по-висока товароносимост – до 20 kg на крило при същите размери. Масата на всяко от крилата зависи от вида на материала и неговата дебелина, което може да се отчете с достатъчна точност по поместената тук таблица.

Двата механизма се монтират много лесно и бързо. При откачване на механизмите от релсите сдвоените врати може да се отварят странично, подобно на врата, окачена на обикновени изхвърлящи панти. При избраните механизми не е необходимо допълнително усилване на тавана на шкафа.

При по-високи шкафове и по-тежки врати (2400 mm при максимална маса 25 kg на крило) трябва да се използват механизмите WingLine 77.

WingLine 770 и WingLine 780 имат сходна конструкция, като най-съществената разлика е, че при WingLine 770 носещият механизъм се закрепва към крилото с две панти, докато при WingLine 780 тя е само една.

Всяка врата се състои от две крила. Едното се окачва към страницата на шкафа с изхвърлящи панти, например Intermat Soft 9943, Intermat Topexclusiv-T22 и др. При врата с височина около 2200 mm се използват четири панти. При врати с по-малка височина броят им съответно се намалява на три или на две. На чертежите е показано местоположението на отворите за пантите и винтовете за тяхното закрепване. За монтиране на изхвърлящи панти в домашни и полупрофесионални условия издълбаването на отворите за главите на пантите се улеснява изключително много при използване на специалното приспособление на Hettich. Двете крила се свързват помежду си със специални панти. За тяхното монтиране има пластмасов шаблон, с който бързо и точно се определят центровете за пробиване на отворите за закрепващите пантата винтове. Шаблонът позволява монтиране на пантите така, че фугата помежду им да бъде 1 mm или 4 mm. При необходимост от фуга с друга широчина (max. 5 mm), разстоянието между отворите за винтовете и канта на крилата се определят с шублер по дадените тук размери.

На крайното крило се монтират двата механизма от комплекта WingLine. Горният механизъм е носещият. Той има две двойки тефлонови ролки. Едната носи вратичката, а втората се движи с минимална странична хлабина в U-образния улей на релсата, монтирана към тавана на шкафа. Втората двойка ролки е подвижна и при закачане на механизма към релсата се избутва нагоре. Обратно, при издърпването на блока ролки надолу, механизмът се освобождава от релсата и вратата може да се отвори като обикновена врата, съставена от две крила.

Разположеният в долния край на крилото механизъм е водещ. Той има двойка тефлонови ролки, които се търкалят върху Г-образен алуминиев профил (релса). Така крайният кант на крилото се води успоредно и плътно по канта на дъното на шкафа при сгъване или разгъване на вратата. Двойката ролки е подвижна и може да се избутва нагоре, докато опре до водещия профил и издърпа – за освобождаване на крилото на вратата. Водещата релса се монтира от долната страна на дъното, но е възможно да се монтира и отгоре. Двете релси имат фабрична дължина 2000 mm, колкото е и максималната широчина на шкафа при използване на механизмите WingLine 770, WingLine 780.

След като бъдат издълбани отворите за двата механизма, те се монтират с винтове. Пантите за свързване на всяка двойка крила се монтират така, че всяка двойка половинки да бъдат точно една срещу друга, и да са монтирани на еднакво разстояние от канта. Това най-лесно се постига чрез използване на показания шаблон. Тук има една особеност – всяка панта има двойка шипове, които могат да се прибират в тялото ù, или да се застопорят чрез избутване на пластмасово езиче.

Монтирането на двете крила на врата става така. Шиповете на всички панти без най-горната се прибират. Едната половинка на най-горната панта се нанизва върху шипа на другата половинка. След това двете крила се събират така, че половинките на пантите да влезнат точно една в друга. Шиповете на останалите панти се избутват, докато паснат в отворите за тях, и се фиксират със съответното езиче. Демонтирането на крилата става в обратния ред.

Носещият механизъм се закрепва към релсата, като се завърта, докато двойката вертикални колелца легне на релсата. Другата двойка хоризонтално разположени колелца се избутва нагоре, докато влезе в U-образния улей на релсата. По същия начин се закрепва и водещият механизъм към релсата от долната страна на дъното на шкафа – чрез избутване нагоре на двойката колелца.

След като пояснихме технологията на окачване на вратите, останалата част от конструкцията на гардероба не се нуждае от подробно описание. Той е разделен на две части. Едната е предназначена за съхраняване на бельо и други дрехи в сгънато положение, на чаршафи, одеала и т.н. Добро решение е в долната част да се поместят няколко чекмеджета с метални водачи Quadro. По-широката част на гардероба е предназначена за съхраняване на окачени дрехи. Необходимо е да се знае, че максималната височина на лоста за закачалките (измерена от пода на стаята) е 1900 mm, а над лоста до тавана на гардероба трябва да се остави разстояние поне 50 mm. Разстоянието между лоста и междинното дъно или най-високо разположената полица не трябва да бъде по-малко от 1200 mm.

Конструкцията е добре онагледена на чертежите, като са дадени и монтажните чертежи на две крила с всички определени от Selection размери, включително центровете на отворите на винтовете. Размерите на детайлите са дадени в таблицата. В нея е описан и необходимият обков.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2005, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


 
към началото