В категории: Брой 7-8/2005, Дърводелство и обзавеждане

Идеи за мебелисти

Ексцентрикова сглоб ка Rastex 15 & Twister

Когато човек сам майстори мебелите си, най-често използва неразглобяеми сглобки с дибли и лепило, защото дадената мебел е проектирана точно според наличното място, и не се предполага преместването ù. Тези сглобки се правят по-лесно, а са и по-здрави. В редица случаи обаче се предпочита конструкцията да бъде лесно разглобяема, да може да се пренася и сглобява отново. Тогава се използват различни видове метални разглобяеми съединения или, иначе казано, сглобки.

Една от най-често използваните сглобки е ексцентърната Rastex 15 на Hettich, като цифрата определя минималната дебелина на мебелната плоча, а също така и диаметъра на цилиндричната част на сглобката. Rastex 15 е подходяща за съединяване на детайли с дебелини от 15 до 29 mm. Сглобката се състои от две части. Едната представлява кух метален цилиндър с процеп и ексцентрично изместена кухина. През процепа преминава главата на щифт, единият край на който е оформен като глава. Тя влиза през процепа в кухината на цилиндричното тяло. На другия има едра резба, чрез която се завива в мебелната плоча. Сглобката се използва за съединяване на два перпендикулярно разположени детайла. Щифтът се завива в единия детайл напречно на плочата. На точно определено място в другия детайл се издълбава глух отвор с диаметър и дълбочина според големината на цилиндричното тяло и към него, напречно на канта, се пробива отвор, през който преминава щифтът. Главата му влиза в кухото цилиндрично тяло и при неговото завъртане щифтът се изтегля „до упор“, докато двата съединявани детайла не бъдат здраво притиснати един към друг.

Сглобката се прави бързо и лесно, а съединението става достатъчно здраво и устойчиво на саморазхлабване. Причината за това е в конструкцията на цилиндричното тяло, чиято външна повърхност е леко назъбена с наклон на зъбите, обратен на движението на часовниковата стрелка. Вследствие на силното притискане те се впиват в стената на отвора и възпрепятстват обратното завъртане на тялото. Повърхностите във вътрешността му, които контактуват с главата на щифта, също са леко назъбени за по-сигурното ù задържане.

Новост при тази сглобка е създаденият от Hettich специално за системата „Направи си сам“ нов щифт, наречен Twister. С него сглобката се прави още по-лесно и, което е по-важно – става значително по-здрава. Резбата на щифта има профил, който задържа по-сигурно в не особено здрави материали, като например плочите от дървесни частици, които доминират в мебелното производство. Другият отличителен белег на щифта Twister е свободно въртящата се пластмасова втулка. Тя позволява той да се държи здраво, докато се завива, и същевременно служи за ограничител на дълбочината на проникване в плочата. Така, от една страна, се избягва опасността тя да бъде пробита и да се повреди лицевата ù повърхност, а, от друга, винтът да не проникне до необходимата дълбочина. Щифтовете се произвеждат в три дължини – 20, 24,5 и 30 mm, като пластмасовите им втулки имат различен цвят.

Допълнително шкафче под тавана

Поставянето на мебели в тавански помещения с наклонен таван винаги създава проблеми. Един от тях е оползотворяването на клиновидното пространството, което се образува и загрозява помещението, защото остава впечатление на незавършеност. А би могло да бъде оползотворено за съхраняване на редица предмети, които не се употребяват ежедневно. За целта единствено трябва да се направят подходящи вратички, които да затварят пролуката между шкафа и тавана, и същевременно да се вписват по подходящ начин в интериора, за да не стоят като кръпка. За целта са подходящи два вида вратички – странично плъзгащи се или сгъваеми с разделено на две крило. За монтиране на такива вратички Hettich предлага специално приспособление, което се поставя между шкафа и тавана, и към него се захващат шините за водене на вратички. Изработено е от оцветена в бяло пластмаса и е подходящо за монтиране към тавани с наклон от 19° до 59°. Издържа натоварване 50 kg.

Крака за мебели

Често срещано решение е мебелите да не стъпват директно върху пода, а върху крака. Това се прилага преди всичко при мебели в банята (препоръчително е и за кухненски мебели), като едновременно се решават два проблема. От една страна краката позволяват лесно и точно нивелиране на мебелите при неравни, включително и наклонени подове (в банята, например). От друга, разливането на вода по пода не уврежда краката от пластмаса или метал и не достига до чувствителната на влага дървена конструкция. Добре нивелираните шкафове стоят стабилно върху пода, а вратичките им не се затварят самоволно.

Hettich предлага няколко системи на крака за мебели една от които е Korrekt. Всеки крак се състои от три елемента: глава, която се монтира във всеки от ъглите към дъното на шкафа, тяло с вътрешна резба в единия си край и опора с винт, който се завива в крака. Опората се върти лесно на ръка или с отвертка, която се пъха в някой от разположените по периферията ù отвори. Друга възможност е отвертката да се промуши през пробит в дъното отвор (по оста на крака). Краката се произвеждат в няколко големини за височини на шкафа над пода 80, 100, 110, 130, 150 и 180 mm. Най-късите крака позволяват регулиране на височината в границите –6/+30 mm, докато за останалите диапазонът на регулиране е в границите –11/+25 mm. Всеки крак има товароносимост до 350 kg, което е повече от достатъчно, защото е трудно да си представим шкаф, тежащ тон и половина. Кракът се напъхва в главата, като връзката е достатъчно здрава, за да позволява безпроблемно влачене на мебелите. Освен това опората на крака е с увеличена площ (Ø80 mm), което намалява натоварването върху подовото покритие.

По желание краката могат да бъдат закрити зад цокълна бленда, която се монтира към тях изключително лесно с помощта на пластмасови или метални клипсове. Това решение най-често се използва в кухнята, като всеки от шкафовете от долния ред е поставен на крака, и с лекота се нивелира спрямо останалите. Блендата пък затваря плътно пространството под шкафа и възпрепятства попадането на боклук.

Нещо повече, ако нуждата от още едно чекмедже стане съвсем остра, с помощта на специални клипсове към всеки две двойки крака се закрепва по една водеща шина и на нея, в пространството под шкафа, се монтира новото чекмедже.

Подложки за крака

Повечето мебели се местят често, като се плъзгат по пода – кресла, по-тежки столове, маси, дивани и др. При това опасността да се повреди връхното подово покритие е съвсем реална, особено, когато то е ламиниран или значително по-скъпия дървен паркет. При по-меки покрития краката на мебелите след време оставят вдлъбнатини, които не могат да бъдат премахнати по никакъв начин. Всичко това може да се избегне, като от долната страна на краката на мебелите се поставят специални подложки на Hettich, които от една страна улесняват плъзгането, и от друга омекотяват натиска върху подовата настилка. За подове, покрити с каменни или керамични плочки, най-често се използват подложи от филц, които се предлагат с различна големина, форма и цвят. Подложките имат самозалепващо покритие, а, когато е необходимо, залепването може да се усили със „секундно“ лепило.

При чувствителни към натиск и надраскване подови покрития, като ламинатни и дървени паркети на краката се поставят специални подложки, изпълнени с метална част, която се завива с винт към крака, и специален вълнен филц. При всички подложки важи изискването редовно да се проверява състоянието им и при необходимост навреме да се подменят с нови.

За меки подови покрития се използват метални или пластмасови подложки с леко изпъкнала форма, която улеснява плъзгането. Има и по-универсални, произведени от специална пластмаса, които неимоверно улесняват плъзгането и на най-тежки мебели, независимо от вида на покритието.

Чекмедже за офиса

От чекмеджетата често зависи функционалността и дълготрайността на дадена мебел. Това с пълна сила важи за различни шкафове за съхраняване на документи и канцеларски материали. Тук чекмеджетата са задължителен елемент като единствено спасение срещу хаоса. Докато корпусът на даден шкаф лесно може да се разкрои и сглоби, дори и в домашни условия, направата на качествени чекмеджета е по силите единствено на специализирани предприятия за производство на мебелен обков. Оптималното решение е шкаф, който всеки лесно може да изработи с готови чекмеджета на Hettich – водещият производител на мебелен обков.

Показаното тук чекмедже е най-малкото от системата Top 2000, като големината му е подходяща за надлъжно или напречно съхраняване на офис хартия с формат А4. То представлява напълно завършено изделие с метална конструкция, отличен външен вид и сачмени носещи водачи, които позволяват пълно изтегляне на чекмеджето от шкафа. Остава само всеки от водачите да се монтира с по два винта към страниците на шкафа.

За повече информация и поръчки посетете електронния магазин на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 7-8/2005, Дърводелство и обзавеждане

Ключови думи


 
към началото