В категории: Брой 1-2/2010, Електроинсталация, Представяме ви

Светлина от Практикер

Януари е по-особен месец. Пазарната еуфория около коледните и новогодишните празници вече е отшумяла, „цунамито“ на покупките е отминало, хората са поопразнили кесиите и меракът за покупки е поохладнял. Пролетта е още далеч, лятото – още повече, така че още не е настъпил моментът да се мисли за работа в градината, както и за по-сериозни ремонтни дейности.

С такива мисли в края на първия месец на новата година влязохме да видим какво ново предлага на клиентите си веригата от магазини за домашния майстор „Практикер“. Новостите не са малко и като разнообразяване на асортимента, и като цялостно обновяване на подредбата на някои сектори. Силно впечатление прави изцяло обновеният сектор с материали за ремонт на банята и прибори за нейното обзавеждане. Очевидно са вложени много желание и средства, така че магазините да посрещнат в пълна готовност откриващия се след месец-два строителен сезон. В сектора за банята прави впечатление разширената палитра от марки, започваща от евтини модели и увенчана с продукти на известни марки, които доскоро се виждаха предимно в специализираните магазини.

И тъй като тема на този брой на списанието е обзавеждането на банята, но откъм майсторската част – монтирането на типичните за всяка баня прибори, – за да не натежи прекалено, ще подминем този обособен сектор, като ще имаме едно наум при следваща възможност да го представим по-подробно.

Не е необходимо да търсим причина в спецификата на месеца и сумрачното студено време навън, за да обясним притегателната сила на щандовете за осветителни прибори. Всеки, посещаващ по-често магазините „Практикер“, неминуемо е забелязал, че този сектор непрестанно се разраства, а феерията от светлина, струяща от безчет осветителни тела, го прави безспорно най-атрактивен и привличащ вниманието отдалеч. Осветителните прибори са всесезонна и винаги актуална тема, защото от доброто осветление зависи работоспособността и настроението в дома и на работното място, на тях в голяма степен се дължи и нощното очарование на градината. Многообразието е плод не само на творческата фантазия на дизайнерите, но и на развитието на този вид техника в посока на енергоспестяващите технологии – източници на светлина и захранване от фотоклетки.

Външните осветителни прибори обхващат няколко групи. Едни от тях за предназначени за монтиране върху хоризонтална основа – парапети и бордюри покрай алеи и стълбища, на тераси, около обособени кътове и т.н. Изработени от неръждаема стомана или пластмаси, те имат различно високи колонки, кълбовидни, цилиндрични или с друго изпълнение светещи тела. Друга група са лампите, предназначени за монтиране към стена – най-често над входните врати, над или около гаражи, при беседки в градината и на други подобни места. При този вид лампи, стоящи и висящи, очевидно личи носталгия по миналото, защото голяма част от моделите наподобяват класическата форма на уличните лампи от началото на миналото столетие. Повечето от тях са предназначени за постоянно или за по-продължително меко осветление на неголямо разстояние през нощта. Поради това при тях е икономически изгодно използването на енергоспестяващи крушки. Освен че се решава проблемът с осигуряване на видимост в зоните на движение или пребиваване вечер в градината, този начин на осветление позволява постигане на силно въздействащ декоративен ефект. Градинското осветление се включва и изключва ръчно или автоматично с ключове, които реагират на нивото на осветеност. Най-добрият вариант е да се използва ключ, който автоматично включва при достигане на зададеното ниво на осветеност, на здрачаване и след няколко часа, примерно след полунощ, изключва осветлението, като се предполага, че движение вече няма.

За силно и на по-голямо разстояние осветяване около къщата, гаража или на други места в градината най-подходящи са прожекторите с халогенна крушка с мощност 150 W, 250 W или 500 W. Те са предназначени за монтиране към стена и са добре влагозащитени. Имат капак с гумен уплътнител и дебело защитно стъкло, което предпазва в случай, че нажеженият стъклен балон на крушката се пръсне, макар че при правилна експлоатация това много рядко може да се случи.

Този вид прожектори почти винаги се комбинират с инфрачервен сензор за движение и се включват автоматично само когато е необходимо осветление – при проникване на движещ се човек, дори и на животно с големината на куче в зоната на обхват на сензора. По този начин осветлението може да служи и за сигнализация при движение в охраняваната зона.

Мощните халогенни крушки излъчват силен светлинен поток, който осигурява отлично ярко осветяване, а автоматичното управление може силно да снижи разхода на електроенергия. Възможно е прожекторите да бъдат разположени така, че да поемат един след друг движещите се по дълга алея или стълбище хора и да им осигуряват много добра видимост. Всеки такъв сензор има поне две регулировки – за нивото на осветеност на околното пространство, при което той включва или изключва захранването, и за интервала от време, през което веднъж включената крушка ще свети. Някои сензори имат и трети регулатор – за ограничаване на максималната чувствителност.

Инфрачервеният сензор за движение може да бъде закрепен фабрично към прожектора или да се монтира на разстояние от него. В първия случай монтирането на прожектора се улеснява в максимална степен, защото се свежда до механичното закрепване с винтове и дюбели на стойката, държаща осветителното тяло, и съединяване на двата края на захранващия електрически кабел към лустер-клемата. Този избор обаче има и недостатъци, които могат да наклонят везните към втория вариант. Причината за това е, че при монтиране към лампата възможностите за пространствено насочване на сензора са по-ограничени. Известно е, че при най-разпространените инфрачервени сензори с френелова леща максималната чувствителност се постига, когато обектът се движи напречно, а не срещу сензора. Тази особеност може да наложи поставяне на сензора на разстояние от прожектора. В такъв случай трябва да се определи оптималното място за всеки от двата прибора, като сензорът също да бъде влагозащитен. Това решение има и друго предимство – един сензор може да управлява едновременно няколко осветителни тела, стига сумарната мощност на крушките им да не надхвърля максималната мощност, посочена в неговия технически паспорт. Известно неудобство създава прокарването на електрическия кабел между сензора и прожектора.

Напоследък в сектора на градинското осветление пробива нов вид лампи, които не се нуждаят от електрическо захранване, съответно от прокарване и свързване с електрически кабел. Всяка от тях може да се окачи на стена или според модела, просто да се забучи в земята на всяко място в градината, стига то да е добре осветено от слънцето през деня. Всяка от тези лампи има фотоклетка, която през деня произвежда електрически ток и с него се зареждат една или две стандартни никел-металхидридни, а вече тук-там и литиево-йонни акумулаторни батерии. Произведеното при чисто слънчево небе през деня количество електроенергия е достатъчно лампата да свети около 8–10 часа през нощта. Това е възможно поради малкия разход на електроенергия от светодиодите, с които работят тези лампи. Броят и мощността им зависят от модела на лампата. Освен това има светодиоди, които излъчват не само бяла, но и зелена, червена, жълта светлина. Тези лампи изпълняват предимно декоративни функции, като осветяват до около 2 m околовръст. Големият им плюс да не зависят от кабели понякога може да се превърне и в недостатък, защото съвсем лесно може да бъдат „отнети противозаконно“, както у нас деликатно наричат кражбите.

Описанието на осветителните тела за вътрешна употреба ще заобиколим предпазливо, защото разнообразието им прави темата необятна. Освен функционалните и поради това рационални мотиви, изборът много често се доминира от индивидуалния вкус, съобразява се с вида и обзавеждането на помещенията. Тук рецепти няма и всеки сам трябва да направи своя строго индивидуален избор. Тази съвсем нелека задача значително се улеснява от това, че на практика всички предлагани осветителни тела са изложени така, както биха изглеждали в дома или на работното място. Има полилеи и плафониери за спални, всекидневни стаи и по-представителни салони, за помещения в битов стил, за кухни, бани или антрета. Впечатляващ е дизайнът на лампите за детската стая, които наподобяват приказни герои и любими животинки.

Голямо е разнообразието от точкови светлинни източници – малки осветителни тела с халогенни крушки, предназначени за вграждане в окачени тавани, над барплотове, в кухненски и други мебели. Има и такива, които се прикачат свободно към опъната под тавана двойка токопроводящи въжета.

Така вместо едно голямо осветително тяло, разположено най-често в центъра на помещението, осветлението може да се разпредели между множество малки осветителни тела по целия таван или в обособени участъци от него. По-луксозните модели позволяват насочване на светлинния поток, така че да се подчертае някой по-интересен акцент от интериора – картина, скулптура, цвете. Много ефектно е тяхното приложение и за локално осветление над обособени кътове за четене или за хранене.

Тези осветителни тела имат миниатюрни кварцови крушки, които притежават редица предимства пред обикновените крушки с нажежаема спирала. Балонът им е запълнен с инертен газ, който позволява повишаване на температурата на спиралата и съответно по-голям светлинен добив. Цветовата им температура е по-висока от обикновените крушки и поради това светлината им е по-близка до дневната. Дълготрайността им е около три пъти по-голяма в сравнение с обикновените крушки. При избора на такива осветителни тела трябва да се има предвид, че една част от тях работят с мрежово, а друга – с ниско напрежение. Във втория случай трябва да се предвиди и трансформатор с мощност, по-голяма от сумарната мощност на включените към него лампи.

Тенденцията за подмяна на обикновените електрически крушки с нажежаема спирала с енергоспестяващи все повече набира скорост и е необратима. Миналата есен в държавите от ЕС бе преустановена продажбата след изчерпване на складовите количества на обикновени крушки с мощност 100 W и прозрачен балон. Тази година това ще се случи и с крушките от 75 W, идната с 60 W, а през 2012 г. от пазара ще изчезнат и крушките с мощност 40 W и 25 W. Всички крушки с матов балон вече са в забранителния списък. След 2016 г. вече ще се продават само и единствено енергоспестяващи крушки. Подобен график има приет и за обикновените халогенни крушки и за част от по-старите газоразрядни, които също се подменят с енергоспестяващи.

Причината за този доста бърз преход е изключително ниската енергийна ефективност на крушките с нажежаема спирала – само 5% от електрическата енергия се използва за светлина, а останалото количество се превръща в топлина. При енергоспестяващите лампи над 80% от електроенергията се трансформира в светлина, а само под 20% в топлина. Съответно еквивалентът на обикновена крушка с мощност 100 W е енергоспестяваща с електрическа мощност от само 18–20 W, на крушка 75 W съответства 14–16 W енергоспестяваща, а на 60 W – 11–12 W. Другото много съществено предимство на енергоспестяващите лампи е многократно по-голямата им дълготрайност – 8–10 години, пресметнато при три часа работа на ден или 1000 часа годишно.

Енергоспестяващите крушки са газоразрядни с няколко силно умалени серпантинообразно или по друг начин огънати тръби, а управляващата електроника е вградена в цокъла им. Те се произвеждат със същите цокли като обикновените крушки (Е27) и безпроблемно се завиват в цоклите им, стига мястото да позволява. Има и енергоспестяващи лампи с цокъл на крушка миньонка (Е14). Все по-голямо е разнообразието от различни по форма такива крушки. По принцип този вид лампи не са подходящи за включване през димер, но има модели, при които това е възможно и е специално отбелязано върху опаковката им.

Понеже зимата все още властно подлага на изпитание акумулаторните батерии на автомобилите, това именно е сезонът, когато автомобилът може и да откаже да запали. Когато ù дойде времето, батерията се подменя с нова. Това е неизбежен процес, но да не пропуснем и още нещо. Изискването всички автомобили да се движат с включени къси светлини през деня, съчетано с километричните понякога задръствания по градските улици, не позволява на алтернатора да поддържа батерията в заредено състояние. Работата ù допълнително се утежнява и от честото стартиране при студен двигател. Ето защо тя трябва периодично да се дозарежда със зарядно устройство. Затова именно щандът с такива устройства и акумулаторни батерии в „Практикер“ привлече вниманието ни.

Акумулаторната батерия се избира според капацитета и габаритите, които да позволяват нейното монтиране на автомобила. При някои азиатски автомобили може да възникне проблем с разположението на полюсите. В „Практикер“ се предлагат и трите модела акумулаторни батерии, които Bosch произвежда към момента за леки автомобили – S3, S4 и S5. Всички те използват технологията Powerframe, която осигурява по-голяма дълготрайност и по-силен стартов ток при стартиране на студен двигател. Те не се нуждаят от обслужване по време на експлоатацията им. Най-евтини са батериите от серията S3. Те се препоръчват като оптимално ценово решение за по-малки, както и за стари автомобили. Батериите S4 покриват около 97% от предлаганите на световния пазар автомобили. Имат с около 15% по-голяма стартова мощност при студен двигател и с около 20% по-голяма дълготрайност в сравнение с обикновените акумулаторни батерии. Подходящи са за всички класове автомобили, включително и за азиатските модели. Позволяват сигурно запалване на двигателя през зимата и осигуряват разхода на електроенергия за различните системи на автомобилите от среден клас.

Батериите от серията S5 притежават 30% по-висока стартова мощност и над 30% по-голяма дълготрайност в сравнение с обикновените акумулатори. Осигуряват сигурно стартиране на двигателя и при екстремно ниски температури. Имат минимално саморазреждане, както и надеждна защита срещу късо съединение. Моделите от тази серия покриват около 85% от автомобилите на световния пазар.

За пълнота ще добавим още, че Bosch произвежда и серията S6 автомобилни акумулаторни батерии. Тe са създадени с оглед на най-високите изисквания за осигуряване захранване на системите, повишаващи комфорта и сигурността при автомобилите от висок клас, но също и от среден. При тях е използвана технологията AGM (Absorbent Glass Mat), която удължава около три пъти експлоатационната годност на батерията. Батериите S6 са особено подходящи за експлоатация в условията на натоварен градски трафик, когато алтернаторът не е в състояние за покрива потреблението на всички електрически системи в автомобила. В тези случаи S6 се справя значително по-добре от останалите. Освен че не се нуждаят от поддръжка, тези батерии са напълно подсигурени срещу изтичане на електролит, независимо от това в какво пространствено положение са поставени.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото