В категории: Брой 5-6/2005, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти

Акумулаторни миниотвертки на Metabo

От средата на май  се предлага най-новият инструмент на Metabo –акумулаторна миниотвертка. В настоящия момент сe предлагат два модела – PowerGrip², прицелена предимно в сектора на инструментите за домашна употреба, и PowerMaxx, която може да задоволи претенциите на всеки професионалист.

Серията машини PowerGrip не е новост, като първата отвертка от този модел Metabo пусна на пазара още през 2001 г. Така фирмата създаде един нов, непознат дотогава пазарен сегмент на свръхкомпактни миниотвертки. Те са изключително удобни за работа и съчетават голям въртящ момент и висока издръжливост на батерията, която гарантира продължителна работа с едно зареждане.

PowerGrip² представлява развитие на съществуващия до този момент модел. PowerMaxx пък е изцяло нова разработка, която успешно изпълнява и функциите на бормашина. На външен вид двете се различават много малко една от друга. Те са не само елегантни и компактни, но преди всичко формата им е подчинена на стремежа да се постигне колкото се може по-удобно прилягане в дланта и съответно минимална умора при работа. Компактните размери и на двете позволят използването им и на труднодостъпни места, където обикновените акумулаторни отвертки не достигат поради големината си. Формата на ръкохватката в максимална степен улеснява и облекчава завиването на винтове високо над главата. За това съществено допринася и ниското тегло на машините –първата тежи заедно с батерията 600 g, а втората –660 g.

И двете машини работят с никел-кадмиева акумулаторна батерия с напрежение 4,8 V и капацитет 1,25 Ah. За отбелязване е, че батерията се зарежда само за 1:45 часа, което е най-доброто в света постижение в сравнение с подобни конкурентни машини. Така например литиево-йонната батерия на модела на Bosch – IXO, се зарежда за 5 часа. Предимството на миниотвертките на Metabo става още по-голямо, защото са единствените в класа си, чиито акумулаторни батерии могат да се извадят и зареждат отделно, докато машината продължава да работи с допълнителната. PowerGrip² се доставя само с една, а PowerMaxx с две батерии, което позволява практически непрекъсната работа – задължително изискване при професионална употреба. Освен това с помощта на специален адаптор батерията на PowerMaxx може да се зарежда и на останалите зареждащи устройства на Metabo, при което времето на зареждане може да бъде съкратено до 15–30 min.

И двете миниотвертки имат прецизно работещи системи за електронно управление на честотата на въртене от нула до максимална. За отбелязване е също съвсем плавното развъртане на вала, което позволява безпроблемно завиване на самозавиващи се винтове, перпендикулярно на материала. Лостчето за промяна на посоката на въртене е разположено така, че може да бъде превключвано само с един пръст.

Двигателят и редукторът са поместени в здраво тяло, изработено от метална отливка, което повишава износоустойчивостта и дълготрайността на отвертката. И двата модела имат механизъм за блокиране на въртенето на вала при изключено захранване, което при необходимост позволява дозавиване чрез въртене на ръка. Понякога това се налага при използването на винтове с по-голям диаметър и твърда дървесина.

Вече стана дума, че моделът PowerGrip² е предназначен предимно за използване като акумулаторна отвертка в домашната работилница. Има едностепенно регулиране на честотата на въртене от 0 до 230 minˉ¹ и максимален въртящ момент 3 Nm в меки материали и 5 Nm при твърди. Битовете се поставят в магнитен патронник с шестостенен отвор (1/4″) в челото на вала. Максималната големина на винтовете при завиване в режим на продължителна работа е Ø4х50 mm. При завиване на отделни винтове миниотвертката може да се използва и за Ø5х50 mm. С едно зареждане на батерията може да бъдат завити повече от 300 винта Ø3х25 mm.

Както вече споменахме, PowerMaxx е инструмент, предназначен за професионална употреба, като е първата в класа си отвертка, която представлява и пълноценна бормашина. За целта към нея се монтира бързозатягащ патронник с челюсти. Има двустепенна механична предавателна кутия, която позволява безстепенно регулиране на честотата на въртене в границите 0–200 minˉ¹ и 0–600 minˉ¹. Съответно и максималният въртящ момент е увеличен на 9 Nm. Това позволява оптимално подбиране на предавката и честотата на въртене според диаметъра на винта и твърдостта на материала. По фабрични данни с едно зареждане на акумулаторната батерия с миниотвертката може да се завият над 400 винта Ø3х20 mm, като препоръчителната им големина при завиване в мека дървесина е Ø5х50 mm. В режим на бормашина с нея може да се пробиват отвори с максимален диаметър 6,5 mm, а в цветни метали – до Ø3.

За отбелязване е, че, освен по времето на зареждане на батерията, двете миниотвертки на Metabo значително превъзхождат преките си конкуренти и по броя на завитите с едно зареждане на батерията винтове. По сравнителни данни, публикувани от Metabo, с PowerGrip² може да бъдат завити 300 винта Ø3х20 mm, при Bosch IXO този брой е 230, а Ryobi CSD480 – 180.

Моделът PowerMaxx към момента има само един пряк конкурент – Conrad MD6, който обаче силно отстъпва по броя на завитите винтове с едно зареждане. Миниотвертката на Metabo завива около 90 винта Ø5х50 mm при продължителен режим на работа. При инцидентни случаи с нея може да се завиват и дълги до 80 mm винтове със същия диаметър. С Conrad MD6 може да бъдат завити едва около 17 винта Ø5х50 mm.

Области на приложение:

 PowerGrip² – завиване на винтове в мека дървесина при монтиране на мебелен обков и различни детайли от дърво, различни кутии на уреди от метал и пластмаси, различни инсталации и др.

 PowerMaxx – завиване на винтове в мека и твърда дървесина, в пластмаси, пробиване на отвори в цветни метали. Подходяща при монтиране и ремонт на мебели, поддръжка на автомобила, при електрически инсталации, санитарни, отоплителни и климатични инсталации.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото