В категории: Брой 5-6/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Циркулярен трион на Festool в XL клас

Преди точно две години Festool пусна на пазара легендарния си модел TS 55, който и досега остава недостижим по своите качества, прецизна изработка и функционални възможности сред ръчните циркулярни триони. Поради това и днес той продължава да е все така актуален и търсенето му не намалява. От месец насам обаче той вече не е самотен боец, отбиващ атаките на конкуренцията, защото вече има достоен партньор – моделът TS 75. Новата машина притежава всички характеристики на предния модел, като го превъзхожда основно по своята мощност (1600 W срещу 1200 W). Това, естествено, е пряко свързано с дълбочината на рязане, която е повишена от 55 mm на 75 mm. С други думи, ако трябва да се среже платното на по-масивна врата с дебелина 68 mm например, подходящата машина е именно TS 75. Практиката за двустранно рязане, когато дебелината на материала надхвърля дълбочината на рязане на машината, се прилага само при липса на друга възможност. Това обаче отнема повече време и твърде трудно може да се избегне получаването на стъпаловидна повърхност на среза, водеща до допълнително рендосване на канта.

Втората разлика между двете машини е, че TS 75 има допълнителни механизми за предпазване на работещия от рязко връщане на машината назад (обратен удар), което се получава при заклинване на циркулярния диск.

Дадената дотук информацията за новия модел достатъчно говори на професионалистите, които добре познават модела TS 55, и го ползват в ежедневната си практика. Те няма нужда да бъдат убеждавани в качествата на машините Festool, независимо дали става дума за циркулярен трион, ръчна фреза, прободен трион или шлайфмашина.

За тези, които не познават циркулярния трион TS 55, си заслужава да продължим с описанието на неговия по-голям и мощен „събрат“.

Най-характерното за двете машини е, че принадлежат към групата на т.нар. потъващи циркулярни триони. В неработно състояние циркулярният диск на трионите Festool е прибран изцяло в защитния кожух, което е основна разлика в сравнение с машините на други производители. Той няма подвижни части и е закрепен неподвижно към основата на машината. При Festool липсва познатият от повечето други триони подвижен предпазител, който се повдига при започване на рязането. Оригиналната конструкция на Festool от една страна значително повишава безопасността при работа, като вероятността от неволно съприкосновение с въртящия се диск е практически нулева. От друга пък позволява рязането да започва от произволно избрано място, независимо дали се намира в началото или някъде в средата на детайла. Това е почти невъзможна операция за трионите с подвижен предпазител, освен с поемане на недопустимо голям риск от нараняване, от повреждане на лицевата страна на материала и съвсем приблизително налучкване на мястото на врязване.

При моделите TS 55 и TS 75 врязването става съвсем лесно. Машината се поставя на желаното място, с натискане върху ръкохватката двигателният блок се премества надолу и дискът плавно се врязва в материала. По този начин може да се изрязват различни по големина и местоположение отвори с правоъгълна форма, а даже и с кръгла чрез нарязване на успоредни ивици. Нещо повече – при тези машини напълно липсва типичният за останалите циркулярни триони проблем, който често възниква в момента, когато върхът на подвижната част на предпазителя опре до канта на рязания материал и трябва да бъде изтласкан назад и нагоре, за да започне дискът да реже. Най-накрая тази конструкция позволява по-лесно и най-вече безопасно напречно рязане на тесни дъски.

Всичко това е възможно поради особената конструкция на двете машини, при която двигателният блок и дискът лагеруват около напречна ос и могат да се движат независимо от предпазителя, а не заедно с него. Това налага и ново решение на закрепването на разклинващия нож, който се намира зад циркулярния диск. Неговото предназначение е да задържа раздалечени една от друга двете части на рязания материал така, че да не притискат и да не се трият от двете страни на диска. Това особено силно се забелязва при надлъжно рязане на дъски от масивна дървесина, като триенето силно нагрява диска и съответно може да причини неговото измятане. От друга страна, двигателят и редукторът може да се повредят поради претоварване. Понеже разклинващият нож често създава неудобства при рязането, мнозина се изхитряват да го демонтират с всички произтичащи от това последици, включително и нараняване при внезапно заклинване на диска.

При машините на Festool проблемът е решен елегантно, като разклинващият нож е подвижен. Закрепен към специален пружинен механизъм, той се спуска заедно с циркулярния диск и се прибира при неговото повдигане. В случая този начин на функциониране е задължителен, защото позволява машината да работи в режим на врязване чрез „потъване“ в материала. По време на рязане ножът винаги е на мястото си зад диска и не пречи в който и да било етап от процеса на рязане.

И двете машини имат точен механизъм за определяне на дълбочината на рязане, чиято скàла е разграфена на милиметри. Съвсем точно може да се регулира и страничният наклон за рязане под ъгъл в границите 0–47°.

Моделът TS 75 има още една конструктивна новост – специален предпазващ от обратен удар при внезапно заклинване съединител, вграден в механизма за закрепване на режещия диск. Машината има електронна система (MMC) за регулиране и поддържане на независеща от натоварването постоянна честота на въртене на диска в границите 1350–3550 minˉ¹. За повишаване на сигурността на работещия и хората около него циркулярният трион има специален спирачен механизъм, който преустановява въртенето на диска в рамките на 2 s след прекъсване на захранването.

За машина на Festool е направо излишно да се афишира нейната износоустойчивост и дълготрайност. Затова само ще споменем, че двигателите и на двата модела имат 3-точкова система на лагеруване на ротора, което не само, че удължава допълнително живота им, но и намалява вибрациите при въртене.

Основното предназначение на ръчния циркулярен трион е разкрояването на мебелни плочи. За тази цел машината трябва да осигурява възможно най-прецизно рязане без нараняване на декоративното покритие по ръба на среза. И двата ръчни циркулярни триона се справят блестящо с тази задача, когато се ползват в комплект със специалната водеща шина на Festool. И друг път е ставало дума за това незаменимо приспособление, като „най-прясна“ информация за нея може да прочетете в НС 1-2/2005. Напомняме само, че фирмата има над 40-годишен опит в тази насока, довел конструкцията на шината и механизмите, чрез които отделните машини се захващат към нея, едва ли не до съвършенство.

От няколко месеца насам се предлага нов модел шина, която се отличава от по-старите по наличието на втори нут върху лицевата повърхност. Той служи за монтиране на ограничителя срещу обратно връщане на машината, както и за закрепване на комбиниран винкел с подвижно рамо за измерване и пренасяне на ъгли. Новата шина е напълно съвместима с по-стария модел. Върху нея има залепени две тефлонови ленти, които улесняват плъзгането на машината. От долната страна е оформен тесен канал за захващане на рамото на стягата, с която тя се прикрепва към работната маса.

От съществено значение при рязане с циркулярния трион е залепената по продължение на челния кант на шината лента от твърд еластичен материал. Тя притиска плътно повърхността на рязания материал непосредствено по ръба на рязането и така предпазва връхното декоративно покритие на плочите от нащърбване от зъбите на циркулярния диск.

В допълнение отстрани на кожуха на машината се поставя специален подвижен предпазител от пластмаса, който притиска повърхността на рязания материал от другата страна на циркулярния диск. Предназначението му е същото – да предпази повърхностния слой на плочата от нащърбване.

Основата на машината е оформена според профила на шината, така че да няма и най-малкото отклонение поради хлабина между тях. За тази цел са предвидени два ексцентрикови винта, чрез които може да се обере евентуално възникнал луфт.

Работата с водеща шина позволява разкрояването на мебелни плочи да се извършва в малки работилници с ръчни машини с точност, която на практика не отстъпва на големите специализирани стационарни разкрояващи машини.

Към дребните наглед, но съществени удобства, може да се посочи още въртящият се накрайник за свързване с прахосмукачка. Удобство е и характерната за машините Festool система за свързване към електрическата мрежа посредством кабел с куплунг.

Смяната на режещия диск също е улеснена в максимална степен благодарение на системата FastFix. За целта лостчето на фиксиращия механизъм, намиращ се върху ръкохватката, се изтегля нагоре, с което валът на машината се застопорява. Ръкохватката се натиска надолу до тогава, докато шайбата, притискаща диска, влезе в отвора на защитния кожух. Сега вече винтът може лесно да се развие с шестостенен ключ и дискът да се смени. Фиксиращият лост се притиска обратно в леглото му и машината е готова за работа.

Това улеснение не е самоцелно, защото за постигането на максимално качество при рязане се изисква използване на различни циркулярни дискове и съответно честата им смяна. Към TS 75 се предлагат 7 вида дискове. Машината може да се използва не само по основното ù предназначение – грубо и фино разкрояване на дървесни материали, но и за рязане на алуминиеви и пластмасови профили за дограма, както и на тънкостенни стоманени профили.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото