В категории: Бани и кухни, Брой 5-6/2005, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Шаблони за оформяне на фуги запълнени със силиконова паста

Качеството и външният вид на облицовките от плочки силно зависят от оформянето на фугите между тях. Това в най-голяма степен важи за тези, които се запълват със силиконова паста, която трайно запазва еластичността си. Такива са фугите между подовите плочки и стенната облицовка, при деформационни фуги за поемане на термичното разширение на облицовката, а така също между плочките и умивалника, ваната, вкопаната в стената сапунерка и т.н. След като силиконът се шприцова по продължение на фугата, той трябва да се оформи така, че да се получи шев с еднаква дебелина и широчина и гладко оформена повърхност, плътно прилепнал към основата.

В практиката за оформяне на фугите най-често се използва чаена лъжичка, а майсторите често използват и показалеца на ръката си. При това задължителна операция е пръстът или помощният инструмент предварително да се потопят в течен перилен препарат, за да се плъзгат по-лесно и повърхността на фугата да стане по-гладка. Използването на такива подръчни „инструменти“, естествено, не води до добри резултати – получават се фуги с неравни краища и променлива дебелина и което е по-важно силиконът на места не прилепва плътно, под него се просмуква и задържа вода, образуват се плесени и не след дълго се отлепва. На практика фугата не става водоплътна, защото запълването ù със силиконова паста не е направено правилно. Често това се дължи именно на използвания за намаляване на триенето препарат, с който се улеснява плъзгането на пръста или предмета за оформяне на фугата. На места той попада под силиконовата паста, омокря основата и върху нея вече пастата не може да прилепне добре.

Тези проблеми отпадат, когато се работи с подходящ инструмент като показания тук набор от две пластини (шаблони, производство на Henkel), изработени от еластична и същевременно твърда пластмаса. Техните кантове и ръбове са оформени така, че да позволяват изтегляне на различни по форма (изпъкнали и вдлъбнати) и широчина фуги. Шаблонът позволява повторно или повече пъти минаване по фугата до окончателното ù довършване в случай, че първоначално шприцованото количество силикон не е достатъчно за нейното запълване и трябва да се добави нов. Силиконовата паста не полепва по повърхността на шаблона, което позволява получаването на гладка повърхност. С него може да се оформят фуги, запълнени с пасти на силиконова, акрилатна, полиуретанова, полимерна и друг вид основи.

При движението си над фугата заострените ръбове на шаблона плътно прилепват към плочките, като благодарение на еластичността си поемат и малки неравности. При това излишната паста изцяло се обира и от нея почти не остават следи, които впоследствие се почистват трудно.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Шаблони за оформяне на фуги запълнени със силиконова паста”

Герчо | март 1st, 2014 at 6:23 pm

От къде могат да се закупят шаблоните за оформяне на фуги?

„Направи сам“: Шаблони за оформяне на фугите, като показаните в статията, трябва да потърсите в големите вериги от вида „Направи сам“, както и в магазини, специализирани в продажбата на материали на строителната химия.

пламен | февруари 8th, 2016 at 9:26 am

Много полезно комплектче аз си купих от unicem.bg и съм много доволен.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото