В категории: Брой 5-6/2005, Електроинсталация

Електрически ключ

В НС 12/2004 поместихме кратка информация за един необикновен електрически ключ за осветление, който, подобно на телевизора, може да се управлява дистанционно. Тази публикация предизвика неочаквано голям интерес и породи множество запитвания откъде може да се купи. Ключът е производство на българска фирма, а описания от нас екземпляр купихме от Praktiker. Очевидно оценката ни е била правилна, защото възможността за управление на осветлението от разстояние е не само удобство, но за трудно подвижни хора е голямо улеснение в нелекия им живот.

Това ни подтикна да публикуваме информация и за друг, също така необикновен ключ, който за разлика от предишния включва и изключва осветлението автоматично. Той е предназначен за вътрешни осветителни инсталации и се монтира в конзолна кутия на мястото на обикновен електрически ключ. Особеното при него е, че има вграден инфрачервен сензор, който улавя движение на човек на разстояние от около 6 m, колкото е и обхватът на действие на уреда. „Обзорът“ на сензора е 180°. Всичко това го прави приложим и за дълги коридори или обширни помещения. Ключът е предназначен за управление на обикновени или халогенни лампи с нажежаема жичка с максимална мощност 400 W. Той се състои от три части: тяло, което се монтира в кутията в стената, декоративна капачка и сензор. Сензорът има регулатор на чувствителността за включване на осветлението в зависимост от общата осветеност в помещението (дневен и нощен режим) и таймер за регулиране на времето, през което осветлението остава включено – от 4 до 240 s. Тази продължителност е валидна, ако сензорът не е регистрирал междувременно движение в помещението на други излъчващи топлина тела. Той не се задейства, когато между него и човек има стъклена преграда, например прозорец. Ключът може да се монтира самостоятелно или в серия до пет броя, разположени в различни точки на голямо помещение. Може да се монтира и паралелно с обикновен ключ, с който осветлението да се включва за продължително време. В този случай сензорният ключ улавя влизането на човек в помещението и незабавно включва осветлението. В случай на продължителен престой се задейства обикновеният ключ. При излизане от помещението обикновеният се изключва, а осветлението остава включено, докато човек излезе. След това сензорният ключ изключва лампите. Освен това самият ключ има трипозиционен превключвател, който позволява избор между автоматичен режим и ръчно продължително включване или изключване.

Използването му представлява голямо удобство при дълги коридори, стълбища и помещения, в които се налага изминаване на известно разстояние в тъмнината, докато се стигне до обикновения електрически ключ. Същото важи и при излизане след изгасване на осветлението. Използването му прави ненужно монтирането на два девиаторни ключа в краищата на дълъг коридор или стълбище например. Ако още по време на строителството не е предвидена трипроводна електрическа линия помежду им, се налага къртене на стената за полагане на кабелите. Всичко това може да бъде избегнато с „умния“ сензорен ключ.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Електрически ключ”

Петър Тенев | септември 17th, 2013 at 10:58 am

Здравейте,

Можете ли да ми кажете – откъде мога да закупя такъв сензорен ключ (говорим за онзи по-горе на картинката)?
Изглежда прибран, елегантен и ако цената му също е поносима, бих желал да си закупя едни брой (за тест, а ако се окаже успешен…може и още два ключа да закупя).
С уважение
Петър
„Направи сам“: Ключът, който Ви интересува е купен от магазин на „Практикер“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2005, Електроинсталация

Ключови думи


 
към началото