В категории: Брой 9-10/2009, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти

Ремонт на изгризаната врата – проект „Как да направим“

Кучето е най-добрият и най-верен приятел на човека. Това не подлежи на съмнение. Знае се, че на млада възраст то изпитва неустоимо влечение да гризе мебели и обувки. А когато поотрасне и бъде оставено по-продължително зад затворена врата, естествените биологични потребности може да го принудят да се опита да си отвори път, като я прегризе. Дори и картонените врати не се предават лесно, но след няколко поредни опита вратата вече плаче за подмяна. Долният ù край е унищожен безвъзвратно, включително част от дървената рамка е изгризана почти без остатък.

Смяната на вратата с нова се оказва не толкова лесна работа поради две причини. Кардиналното решение е да се смени вратата заедно с касата, защото те по принцип вървят в комплект. Това обаче е свързано със солидно разкъртване на стените около отвора, т.е. създава се доста допълнителна работа, при това с неизбежното замърсяване от изкъртена мазилка. Вторият вариант е да се смени само платното, като за около стотина лева се купи ново. Теоретично ще се наложи само раменете на пантите да се навият наново в платното на вратата и в съществуващата каса, за да пасват едно спрямо друго. На практика обаче се оказва, че не може да се намери ново платно с размерите на старото. Поради това то няма да приляга във фалцовете на касата, т.е. няма да бъде никаква врата. Следователно остава или да се намери дърводелска работилница, където да се поръча изработката на платно за врата по дадените точни размери, или пък човек да запретне ръкави и по метода на самоспасението да се захване за работа. Ето какво го чака.

Първата задача е да се довърши започнатото от кучето и платното да се изтърбуши окончателно. Това означава на първо място да се премахне останалата част от изгризания лист дървесновлакнеста плоча (фазер). При това не бива да се избързва с изхвърлянето ù, защото може да се наложи парчета от фурнира да се използват за изкърпване на повредени места от другата страна. След като се махне този, да го наречем, дебел картон, остава да се премахне и пълнежът във вид на пчелна пита, който изпълва вътрешността на платното и му придава устойчивост. Човек дори да се учуди, че нагъната хартия, само леко втвърдена от слепващ разтвор, може да придаде устойчивост на вратата срещу измятане. Но срещу прегризване и пробиване, очевидно не. Премахването на пълнежа става чрез изсичане с широко длето, като най-подходящият за случая инструмент е електрическият шабър. Нашият, Bosch PSE 180 E, е комплектуван с няколко инструмента, два от които в случая се оказаха много полезни. Широкият шпахтел буквално за минути се справи с премахване на пълнежа, а дърводелските длета отлично вършат работата, за която са предназначени. Машината нанася върху работния инструмент удари с голяма честота. Така необходимостта от удряне с чук върху длетото отпада, като вниманието може да се съсредоточи изцяло върху точното водене на инструмента, за да не задълбае в дървесината повече от необходимото. Който за пръв път работи с такъв инструмент, ще остане силно впечатлен от лекотата и бързината, с която се изсича или издълбава дървото. Шабърът има и ред други приложения, където е също така незаменим – например за почистване на полепнали остатъци от строителни разтвори и лепила и др.

Малко по-трудно става подмяната на повредената част от рамката на платното. В нашия случай бе необходимо тя да се пререже напречно непосредствено до мястото за монтиране на бравата. След това трябва да се изработи парче от чамова летва с необходимата дебелина. На челния ù кант се придаде профил, аналогичен на фалца в запазената част от рамката. В условията на домашната работилница издълбаването на фалца става с ръчна фреза и цилиндричен фрезер (в случая Festool 1010 EBQ). Скосяването по челния ръб се прави първо с електрическо ренде, настроено на минимална дебелина на отнемане на стружката, и се довършва чрез шлифоване с лентова шлайфмашина (Bosch GBS 75 AE).

Щом парчето за възстановяване на рамката бъде готово, то трябва да се постави на мястото на изрязаното и се залепва към фазерната плоча. За да се възстанови напълно устойчивостта на рамката, челното съединение между частта от старата рамка и новото парче трябва да се направи възможно най-здраво. В случая здравината на лепилната връзка не е достатъчна и е препоръчително да се намери начин за допълнително механично укрепване. В нашия случай сме използвали най-доброто за случая решение – сглобка с дибла Domino. Диблата, изработена от твърда букова дървесина, има голяма повърхност на слепване, което придава здравина на сглобката. За тази сглобка обаче е необходима специална фреза, която е скъп инструмент и рядко би намерила място в домашната работилница. Като алтернативно решение плоската дибла може да бъде заменена с две кръгли дибли, отворите за които трябва да се пробият с голямо старание, защото широчината на летвата е малка.

Следващата стъпка е да се направи скарата от летви във вътрешността на платното. За целта се подготвят летви с дебелина, еднаква с дебелината на рамката. Те се залепват към фазерната плоча с лепило за дърво, а съединенията между тях се укрепват с дълги винтове за дърво. Те се завиват така, че главите им да потънат под повърхността, за да не стърчат и после да пречат.

Върху така получената рамка се поставя и залепва предварително разкроеният лист от шперплат. Той се подбира така, че фурнирът откъм лицевата му страна да бъде качествен и без повреди. За да прилегне добре и да бъде здраво залепен към скарата от летви, листът шперплат трябва да бъде равномерно притиснат със стеги по цялата си площ. В домашни условия може да се използват колкото се може повече винтови стеги, като под раменете им се подлагат дълги летви, които предпазват повърхнините от нараняване и разпределят натиска по-равномерно. Притискането в централните зони на вратата се извършва чрез поставяне на подходящи тежести.

За компенсиране на евентуални неточности листът шперплат се разкроява, като от всяка страна се оставят по няколко милиметра в повече. След втвърдяване на лепилото тези стърчащи ивички трябва да се обрежат. Първоначално и най-бързо това се прави с ръчната фреза, като се използва специален фрезер за обрязване на кантове. Фрезата се води по канта на рамката с помощта на сачменото лагерче. Окончателното заглаждане става с лентовата шлайфмашина.

Повърхността на листа шперплат се шлифова с ексцентършлайфмашина (Metabo SXE 450 Turbotec) до постигане на желаната гладкост. Лентовата шлайфмашина не е подходяща за случая, защото отнема интензивно от материала и ще остави ясно различими драскотини върху фурнира.

Пробиват се отворите за промушване на дръжката на бравата и за ключа. С това тази половина от платното на вратата е възстановена и остава само да се лакира с подходящ лак – било безцветен или оцветен в подходящ нюанс.

Напълно възможно е обаче да се окаже, че и запазената страна от платното се нуждае от ремонт – най-често поради изкъртване на парченца фурнир в близост до краищата. Повреденото място се изкърпва, като върху него се залепва парче здрав фурнир, взет от подменената фазерна плоча. Парчето фурнир се поставя върху повреденото място, притиска се добре и със специално трионче за рязане на фурнир се прерязват едновременно новото парче и намиращият се отдолу стар фурнир. Обрязаната част от него се изстъргва с длето и мястото се почиства. По този начин се получава кръпка, която плътно приляга в почистеното място и линията на допиране почти не личи. Залепва се с лепило за дърво, като първоначално се притиска чрез триене със специален чук за фурнироване, който разнася лепилото. Той също е доста екзотичен, т.е. рядко срещан в днешно време инструмент, но за такава тясна ивица става и обикновен чук с гладко, а не нащърбено, чело. Тъй като лепилото за дърво няма достатъчно голяма първоначална слепваща способност, кръпката се притиска със стяга. Трябва да се внимава при това парченцето да не приплъзне встрани и така да се отвори фуга. Ако това все пак се случи, лепилото в нея се издълбава внимателно с остър предмет (шлосерска чертилка например). След това се запълва с пастообразен разтвор, приготвен от безцветен лак и фин дървесен прах от шлифоването.

С това изгризаната врата е напълно възстановена, като при това е станала по-здрава и с по-качествено покритие от шперплат, който подменя оригиналния дебел картон.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото