В категории: автомобили, Брой 5-6/2005, Инструменти, Представяме ви, Ремонти

Ръчни инструменти TopMaster Professional

С новата си серия ръчни инструменти Topmaster Professional „Евромастер Импорт Експорт“ несъмнено затвърждава реномето си на вносител не само на евтини, но и на по-качествени инструменти. С годините тази тенденция става все по-отчетлива, което отговаря на засиленото търсене преди всичко на качествени инструменти, при което цената вече минава на втори план. Макар че от години следим и добре познаваме тенденциите в развитието на фирмата и продуктите, които предлага, не може да не признаем, че бяхме силно впечатлени, когато получихме за тестване в редакцията четири тежки кашона и отделно дузина дърводелски стеги и строителни нивелири. Те съдържаха 98 отделни инструмента или комплекти от новата професионална серия. Докато ги разопаковахме, се оформиха и първите впечатления.

Първото е, че очевидно се цели покриване на доста голям диапазон от дейности, като се започне от довършителните работи в строителството, дърводелските ремонти и обработката на метали, през електрическите инсталации и се стигне до ремонта на автомобили и други машини. Второ – всички инструменти имат общ дизайн – сходно оцветяване, предимно на дръжките им, което отдалеч подсказва принадлежността им към семейството на Topmaster Professional. Третото впечатление засяга качеството на новите инструменти, на което ще се спрем по-подробно. Появата наведнъж на толкова богата и разнообразна нова серия очевидно е плод на продължителна работа и съвсем заслужено ръководителите на фирмата не скриват задоволството и гордостта си от постигнатото.

Г-н Лино Баша, съсобственик и вицепрезидент, който отговаря за функционирането на офиса на „Евромастер Импорт Експорт“ в Китай и за развитието на нови продукти, подчерта, че „създаването на собствена серия от качествени ръчни инструменти, отговарящи на най-високите европейски стандарти, които да предложим на българския пазар на цени по джоба на всеки българин, е наша отдавнашна мечта. Работихме дълго, няколко години поред, за да успеем да предложим новите инструменти не един по един, а цялата гама наведнъж. Това е само началото, като тепърва ще продължим да разширяваме гамата от тази серия, като възнамеряваме още през следващите 6 месеца броят им да се увеличи поне двукратно. С това още веднъж защитаваме реномето си на най-големия доставчик на инструменти и машини в България – основно в сектора на хоби-техниката. Същевременно тенденцията е непрестанно да повишаваме качество, и съответно да удължаваме гаранцията, с която се продават нашите машини и инструменти. Не случайно сме един от най-големите доставчици на реномираната верига Mr. Bricolage, където оцветените в червено машини от серията Raider отчетливо се открояват на щанда с ръчните електрически инструменти, а сега вече предлагаме и новата професионална серия ръчни инструменти Topmaster Professional. Те също не могат да бъдат сбъркани с други, защото характерното им оцветяване в жълто и черно е запазена марка за всички инструменти от тази серия. Освен в тези магазини, машините и инструментите на „Евромастер Импорт Експорт“ се предлагат в собствените ни магазини, а също така и в магазините на нашите търговски партньори във всички по-големи градове на страната.

Както сами се убедихме, всички инструменти от новата серия имат едностилен дизайн. Това, което ги отличава от по-масовите сходни по вид и предназначение инструменти, е отличното качество на представителите на Topmaster Professional. То е постигнато благодарение преди всичко на качеството на използваните материали. Всички са изработени от инструментална хром-ванадиева стомана със специална повърхностна термична и други видове обработка на частите, при които това е необходимо за повишаване на износоустойчивостта. Други инструменти като мистриите, специалните маламашки и шпахтелите, са изработени от неръждаема стомана (Inox), което е задължително изискване, особено, когато се работи със светли изкуствени декоративни мазилки. Зъбите на трионите са заточени и закалени чрез нагряване с високочестотен електрически ток. Всички инструменти са сертифицирани по действащите в Европейския съюз норми за качество и техническа безопасност – TÜV и др.

Високото качество на инструментите се дължи на успешния подбор на производителя им CMC Jiangsu (USA) Inc. – китайският филиал на американска фирма, производител на инструменти. Това означава използване на най-модерни технологии, на качествени материали, някои от които са внос от САЩ и Япония, както и строг контрол върху качеството на готовата продукция. Всички инструменти от тази серия се продават с т.нар. „доживотна гаранция“. За потребителя това означава, че ако инструментът се повреди и стане негоден поради скрити производствени дефекти, той се подменя с нов без оглед на гаранционния срок. Доскоро продукцията на този завод се е изнасяла основно за САЩ, а сега вече и в България под марката Topmaster Professional. Привличането за партньори на реномирани производители е и основната заслуга на „Евромастер Импорт Експорт“ от една страна, а от друга показва засилващия се авторитет на нашата фирма като сериозен и предпочитан търговски партньор.

Освен високи качествени показатели, най-вече по отношение на износоустойчивостта, инструментите от новата серия имат не само добър, но най-вече ергономичен дизайн. Ръкохватките им са изработени от два материала, като единият (оцветеният в жълто) е по-твърда пластмаса и придава необходимата устойчивост. Вторият (оцветеният в черно) е еластичен синтетичен каучук, който улеснява задържането на инструмента, не убива и не травмира ръката при по-продължителна работа. Удобството на новите ръкохватки е особено силно осезаемо при стоманените маламашки с удебелена дръжка, отвертките и чуковете.

За да се ориентираме по-лесно в изобилието от инструменти, ги разделихме по групи според предназначението им.

Инструменти за строителна работа. Групата включва няколко мистрии с право отрязан преден край, обикновени и маламашки със зъбен гребен (6х6 mm) за нанасяне на лепила, шпахтели с широчина 40–127 mm. Интерес представлява и серията чукове, която, наред с обикновените, които се различават само по масата си, включва още каменарски чук с две равни страни и маса 1000 g и два специализирани – кофражистки, чийто преден край е оформен като „кози крак“ за вадене на пирони, и зидарски със заострен плосък преден край за отчупване на тухлите. Този чук има и V-образен шлиц за вадене на пирони. Всички имат метални дръжки, здраво свързани и осигурени допълнително срещу измъкване чрез напречно поставен нит с тялото на чука. Така няма опасност нито от счупване на дръжката, нито от разхлабване и изхвръкване на чука.

В тази група инструменти включваме и трите нивелира. Изработени от алуминиева сплав, те се различават един от друг единствено по дължината си – 800, 1200 и 2000 mm. Основната либела (за определяне на хоризонталното положение) може при необходимост да се регулира чрез разхлабване на винтовете, които държат касетката с тръбичката. Това обаче, поне докато нивелирът е нов, едва ли ще се наложи, защото сравнението с еталонен калибриран нивелир показа, че и трите мерят съвсем точно. В единия край на всеки от нивелирите има въртяща се либела за измерване на наклони. Тя върши работа при по-груби измервания, като минималната стойност на отчитане е 5°. Затова при определяне на наклони при подови замазки и настилки от плочки, на канални тръби и др., където е необходима по-голяма чувствителност и точност на измерването, трябва да се използват специални нивелири с няколко фабрично монтирани под различен наклон либели, подходящи за определяне на наклони между 1,5° и 5°.

Групата на дърводелските инструменти засега е сравнително скромна, като включва няколко плоски длета, пили и триони с дължина на режещия лист 375, 425 и 475 mm. По-специално внимание заслужава комбинираният трион, който представлява ситнозъбест трион-пасвател, а заобленият му преден край служи за рязане на фурнир. Съответно на това зъбите му са още по-ситни и почти нямат страничен наклон (чапраз). Това е сполучливо решение, защото отдавна на пазара не сме виждали специалните триончета за рязане на фурнир.

Правата част на триона се използва за фино рязане и особено при изрязване на зъбите за неразглобяеми мебелни сглобки, защото широчината на среза е около 1,35–1,5 mm. Рашпилите са плоски, полуобли и обли. Дръжката е много здраво захваната към опашката на пилата и опитите ни да я измъкнем останаха без успех – нещо, което не може да се каже за пилите с дървена дръжка.

Въз основа не немалкия ни опит при изработване на различни мебели бяхме впечатлени от серията дърводелски стеги с дължини от 400 до 1000 mm, които силно се различават от масово продаваните по магазините. Разликата в качеството е толкова очевидна, че при малката разлика в цените, този вид стеги са обречени на бързо изчезване от пазара. Стъблото на стегите Top Master Professional е изработено от високоякостна стомана, по-широко и по-дебело е (30х5,7х8 mm) и което е още по-важно – има надлъжно двойно Т-образно оребряване. То значително повишава устойчивостта му на огъване и усукване, нехарактерно за обикновените, чието стебло има правоъгълно напречно сечение 26х5 mm. Опората на новите стеги е значително по-масивна и добре оребрена чугунена отливка, а на края ù сигурно е закрепен дебел накрайник от пластмаса, който предпазва притисканата повърхност от нараняване. Винтът е с по-голям диаметър (Ø16 срещу Ø11,6), а трапецовидната двигателна резба е изработена по-чисто и с по-гладка повърхност, което намалява усилието при въртене и позволява по-силен натиск. Накрая ще отбележим и ръкохватката, изработена от пластмаса и еластичен каучук.

Групата на клещите е най-многочислена. Като се изключат няколко различаващи се само по големината си клещи за връзване на армировъчна тел и клещи за вадене на пирони, преобладаващата част са за работа по електрически инсталации – универсални, различни секачи и монтажни с дълга човка и съответно изолирани дръжки. Групата включва още клещи за премахване на изолацията от проводници, както и няколко модела самозадържащи клещи. Всички те са изработени от хром-ванадиева инструментална стомана и съответстват на стандарта DIN 5743 за този вид инструменти.

В тази група ще причислим и серията от четири модела ножици за рязане на арматурни пръчки, които се различават по големината си. Най-малката от тях (450 mm) е предназначена предимно за рязане на дебела тел, пирони, винтове, вериги и др. с дебелина до 4–5 mm. При прилагане на по-голямо усилие поради късите рамене ножицата прерязва и арматурни пръчки с диаметър до 6,5 mm. Най-голямата (900 mm) има двойно по-дълги рамене и съответно с лекота реже пръчки с диаметър 8 mm. При тестовете установихме, че се справя и с Ø10. Челюстите им са закалени до твърдост по Роквел HRC 55-61. За сравнение остриетата на прочутите ножове Solingen имат средна твърдост HRC 55.

Предоставените ни за тестване отвертки са отделни мостри с различна големина за най-често използваните профили в главата на винтовете – прав шлиц, Philips, Pozidrive, Torx и квадрат. Към казаното вече за материала на стеблото и дръжката, ще добавим още, че върхът е намагнитизиран и добре задължа винтовете.

Групата на ключовете включва няколко комплекта гаечни ключове с големини от 6 до 32 mm – обикновени, звездообразни и комбинирани, прави и тип „лула“, няколко размера френски ключове, както и няколко комплекта ключове с външен шестограм. Най-големият комплект включва 10 двустранни ключа с големини от 2 до 10 mm и удобни дръжки. В някои случаи например е по-удобно да се ползват по-компактните комплекти, които, подобно на джобно ножче, съдържат в прибрано положение по няколко накрайника.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото