В категории: Брой 3-4/2005, Представяме ви, Строителство

Българска строителна седмица -професионалното изложение

Столицата, а това означава и България, най-сетне има своето професионално строително изложение и то се нарича „Българска строителна седмица“. Макар, че в предния брой го представихме в аванс, сега след завършване на изложението впечатленията са толкова силни и завладяващи, че не можем да устоим на изкушението, пък и на журналистическото си призвание отново да се върнем към него. Не подлежи на съмнение фактът, че с щандовете си, разположени по коридорите на непригодена за такива цели сграда (НДК), най-старото от строителните изложения СТРОЙКО 2000 все повече се ориентира към стоки за бита и обзавеждането на дома. Отделилото се от него преди години второ поред строително изложение АСО („Архитектура, строителство и обзавеждане“) също вегетира при определено неподходящи условия в зала за спортни състезания. Затова никак не е трудно да се открие ключът към изключителния успех на тазгодишното изложение „Българска строителна седмица”. Със своите 3 модерни изложбени зали с обща площ 8000 m² и отлична инфраструктура, с добре подготвена площадка за открита изложбена площ от още 10 000 m² , конферентни зали, ресторант и паркинги, Интер Експо центърът е далеч пред конкурентите си, като предоставя всички необходими условия за провеждане на изложбени прояви на европейско ниво. Към тази даденост трябва да добавим и дългогодишния опит и многократно доказан професионализъм на екипа на Булгарреклама, които за сетен път демонстрираха възможностите си за цялостна организация на такива изложения.

Всичко това обяснява защо месеци преди откриване на изложението всички площи бяха заети до последния метър и дори имаше опашка от чакащи някой да се откаже в последния момент, за да заемат мястото му – нещо непознато при повечето търговски изложения. За пръв път виждаме организаторите да присъединят и конферентните помещения на партерния етаж към изложбените площи, а на откритата изложбена площадка бяха изложени строителна техника и конструкции.

Малкото анкетно проучване, което направихме сред изложителите, показва категоричното им намерение и догодина да бъдат тук. При това с по-големи щандове, а немалко от тези, които тази година имаха разположени покрай стените на залите щандове, са се прицелили за място в по-централните зони. Всъщност проблемът пред организаторите от „Булгарреклама“ вече не е привличането на достатъчно изложители, а осигуряването на нови площи, което би могло да стане по един-единствен начин – чрез бързо построяване и на четвърта изложбена зала.

Тазгодишното издание на „Българска строителна седмица“ бе привлякло на практика повечето основни водещи фирми на нашия строителен пазар. Голяма част от тях са представителства на световни производители и/или техните дистрибутори в България. Впечатление правят и националното участие на Турция, колективният щанд на провинция Бавария и каталожното представяне на фирми от търговския отдел на Британското посолство.

Да се изброяват имената на над 400-те фирми изложители е непосилно, пък и не особено смислено дело. Затова съвсем бегло ще маркираме някои от изложителите, чиито щандове определяха до голяма степен облика на изложението. Навярно най-голяма бе групата на представителите на „голямата“ строителна химия, сред които с височината си се открояваше двуетажният щанд на Baumit. В негово съседство, постоянно обграден от множество посетители, бе щандът на немския гигант Henkel, на който основно бяха представени две от неговите марки Ceresit и Thomsit. Първата от тях тази година чества своя 100-годишен юбилей, като е прокарала огромна следа в историята на строителната химия, а името ù е синоним на материалите за водоплътност на бетонни изделия и е неизменен еталон за качество. Според нас щандът привличаше много по-силно посетители в сравнение със съседите си поради изключително сполучливия начин за представяне на продуктите, поради тяхната широка палитра и приложения, които засягат на практика всеки човек независимо дали строи наново или ремонтира дома си. Безспорно влияние оказваше и популярността на марката. Заедно с много вече познати и у нас материали за пръв път бяха показани и цялостни системи за топлоизолация с материали на Ceresit. За отбелязване бе също отличната информационна подготовка с множество печатни проспекти, а рояк усмихнати девойки посрещаха и отговаряха на въпроси на посетителите.

Сред открояващите се отдалеч щандове другият „двуетажник“ бе на френския гигант Saint-Gobain, като на него се представяха две от дъщерните му фирми. Isover България показваше решения на топлоизолация с използване на материали от минерална вата на различни части от конструкцията на сградите. Акцентът обаче бе поставен на решенията за звукоизолация, където материалите на фирмата са най-подходящото средство. Проблемът със звукоизолацията става изключително актуален и у нас поради това, че досега почти не е обръщано внимание на вредното влияние върху здравето на хората на шума, чието ниво става все по-непоносимо особено в големите градове. Проблемът се задълбочава и поради увеличаването на дела на сухото строителство с плочи от гипсокартон, през които, ако не се вземат специални мерки, шумът безпрепятствено преминава от стая в стая. На същия щанд се представяше и другата много силно работеща у нас дъщерна фирма на Saint-Gobain – Webеr, чиито изкуствени декоративни мазилки вече имахме възможност да представим на читателите си в края на миналата година.

Тук бе и известната швейцарска фирма Sika, която предлага много широка палитра от материали: от хидроизолиращи добавки за бетон до всевъзможни лепила и уплътняващи материали.

На щанда си познатата на читателите ни фирма „Новострой инженеринг“ демонстрираше по-малко на брой, но затова пък с уникални качества продукти, като популярната Zinga – най-успешният засега материал за студено поцинковане на стоманени предмети, и Vandex за хидроизолация на бетонни конструкции чрез дълбоко проникване в самия материал. Сред българските производители трябва да отбележим и фирма БОРО, чиито основатели за около 10 години успяха да изминат нелекия път от гаражен тип фирма в „Бояна“ до водещ български производител на строителни лепила, наложил марката „Теракол“ като нарицателно наименование за строително лепило.

Както винаги с кокетен и стилен щанд се представиха „Ксела България“, чийто материал – блокчетата YTONG, едва ли се нуждае от представяне. Срещу тях „Ондулин България“ умело използваха стената на залата за привличане на вниманието към предлаганите от тях покривни покрития и хидроизолационни системи.

Сред фирмите, предлагащи топлоизолационни материали, не бива да пропускаме „Оркикем“ – една от първите у нас, която започна работа в тази област, предлагайки материали на основа на XPS на американския концерн Dow Chemical.

За пръв път на изложение у нас участва и представителството на австрийската фирма Wienerberger, която тепърва започва да развива бизнеса си в България. Тя е производител на един непознат досега у нас продукт – керамични тела с множество кухини, отдалеч наподобяващи нашенските тухли четворки, но силно превъзхождащи ги по своите механически и изолационни качества.

На щанда на DEVI България наред с познатите вече нагревателни рогозки и кабели за подово отопление открихме и интересни нови продукти, които ще представим в отделна статия.

Тук спираме, макар и с ясното съзнание, че останаха неспоменати твърде много фирми, чиито продукти са все още сравнително малко познати, макар че представляват голям интерес. Такива например са тънките декоративни облицовъчни керамични тухлички на ABC Klinkergruppe, които за момента са без сериозна конкуренция от страна на други вносители или местни производители. Същото може да се каже и за външните и вътрешни облицовки от PVC на Ecowall, предлагани от фирма „Нолина“, и др.

* * *

За да формираме по-автентична оценка на изложението, поканихме няколко от ръководителите на фирмите, привличащи най-силно вниманието по време на изложението, като им зададохме следните въпроси:

1. Каква е оценката ви за тазгодишното изложение „Българска строителна седмица“ – организация, качеството на посетителите, неговата ефективност?

2. Как оценявате представянето на фирмата си, постигнахте ли предварително набелязаните цели?

3. Кои бяха основните акценти на щанда Ви и продуктите, които представихте? Как бяха посрещнати от посетителите, кое привличаше най-голям интерес?

4. Как участието в изложението ще се отрази на развитието на бизнеса ви?

5. Имате ли препоръки за подобряване на организацията на следващото изложение „Българска строителна седмица“. Ще участвате ли на него?

Явор Андреев, управител на Isover България

1. Без каквато и да било уговорка цялостната ми оценка за изложението е силно положителна. Това наистина вече е едно добре организирано и представително професионално изложение, което привлича както много колеги от бранша, така и нашите клиенти – архитекти, инженери и строители. На щанда ни дойдоха не само повечето от досегашните ни клиенти, но и много специалисти, които преценяваме като потенциални.

2. Като фирма, част от световния концерн Saint-Gobain, ние преценихме, че е по-целесъобразно да оформим съвместен щанд, който по-пълно да представя широката палитра от продукти и решения – от нашите топло- и звукоизолационни материали и системи, през акустични тавани, изкуствени мазилки и фасадни бои, до инструменти и машини за рязане на бетон и асфалт. С две думи, постарахме се да защитим името на концерна като производител на цялостни комплексни решения за строителството. Щандът ни бе така построен, че да улеснява в максимална степен контактите ни с клиентите.

3. Акцентирахме основно на това, че компонентите на добрата изолация: топло-, звуко-, и пожароизолация трябва да се разглеждат като едно цяло и е крайно време да се спре с импровизациите и половинчатите непрофесионални решения. За нас специално акцентът за този строителен сезон ще бъде върху звукоизолацията. По мое мнение топлоизолациите вече станаха доста популярни и като материал, и като необходимост. Вече е крайно време българинът да се замисли и върху другите също не по-маловажни проблеми, свързани с изолацията срещу шума, който все по-агресивно прониква в жилищата ни и на работното ни място.

4. Участието ни на такива представителни изложения основно цели да се популяризира марката. Конкретните сделки в случая не са толкова важни. Те идват по-късно.

5. Догодина отново ще участваме на „Българска строителна седмица“, защото просто няма друго на това ниво изложение в България. Препоръката ми към организаторите е да подобрят за догодина рекламата.

Боряна Великова, старши продуктов мениджър „Лепилни и строителни технологии“ в Henkel България

1. Тъй като това е първото изложение, на което Henkel участва директно, нямаме база за сравнение. Но като цяло сме доволни от участието си. Смятаме, че успяхме да покажем новостите, които искахме, и че предизвикахме интереса на аудиторията. Това, което с радост установихме, е, че клиентите все повече се интересуват от технологично нови и висококачествени продукти. Все повече се убеждаваме, че хората вече разбраха, някои и на собствен гръб, че компромиси с качеството на материалите в строителството не може да се правят.

2. Мисля, че като за първо участие представянето ни беше добро. От широката гама с марката Ceresit бяхме подбрали и представили продукти и системи, които се радваха на голям интерес и за които очевидно има силно търсене. Доколко сме били успешни, ще се види през месеците след изложението.

3. Основният акцент на участието ни беше 100-годишнината, която марката Ceresit празнува през 2005 г. Във връзка с това представихме основните области на приложение на продуктите с тази марка, като обособихме четири основни продуктови акцента.

→ Системи за полагане на облицовъчни плочки – област, в която марката Ceresit е добре позната на пазара в България. Последната новост тук е аквастатичната фугираща смес СЕ 40, която не попива водата и остава чиста и здрава много по-дълго от класическите циментови пълнители.

→ Системата за външна топлоизолация. Това е един пазарен сегмент, който ще продължи да се развива все по-бързо през следващите години. Ceresit вече предлага пълна сертифицирана система, съдържаща всички компоненти: от грунда до крайното завършващо покритие.

→ Системи за хидроизолация, насочени към решаване на най-масовите проблеми на потребителите: хидроизолация на тераси, на мазета и на основи.

→ Не на последно място фокусирахме вниманието и върху една все още нова за България, но добре позната сред специалистите в Западна Европа марка – Thomsit. В Германия марката е символ на професионални продукти за обработка на подове и лепене на подови настилки от различни материали.

4. За нас основното в нашето участие бе да покажем разнообразието от строителни решения, които Henkel предлага както за специалистите, така и на индивидуалния потребител. Искахме да представим марката и продуктите на Ceresit активно на широката публика и да информираме пазара като цяло за новостите и интересните акценти в работата ни. Както всички участници, очакваме интересът към продуктите и системите, които предлагаме, да продължи да нараства трайно и след изложението.

5. Като цяло, организацията беше на ниво, а забележките си отправихме директно към организаторите и вярваме, че ще бъдат взети предвид. Относно следващо ни участие сме положително настроени, но първо бихме искали да оценим резултатите от тази година и при необходимост да преразгледаме начина на присъствието ни на един такъв представителен форум. Пазарът се развива много бързо и трябва винаги да отговаряме адекватно на нарастващите изисквания на потребителите, ако искаме да сме успешни.

Димитър Топалов, управител на „Новострой Инженеринг“

1. Тазгодишното изложение е най-доброто до този момент, качеството на посетителите е високо, което определя очакванията за висока ефективност.

2. Основният акцент на щанда ни бе върху:

→ Приложението на системата Vandex за големи структурни обекти – изграждане на сутерени на сгради, пречиствателни станции, резервоари, басейни и хидротехнически съоръжения.

→ Zinga – приложението на този уникален материал за студено поцинковане за големи строителни конструкции, както и в бита: от автомобила до ремонт на огради, врати и други метални изделия.

→ Новост бе представянето на „Мобилна строително-изпитвателна лаборатория“ (МСИЛ) към „Новострой контрол“ ООД. МСИЛ е акредитирана лаборатория, която извършва контрол на параметрите на земната основа, контрол на качеството на бетона и влаганите на обекта строителни материали, безразрушително изпитване на бетона в конструкцията, както и местоположението и диаметъра на вложената армировка, определяне на наличието на пукнатини и кухини в бетона чрез ултразвук. Особено актуална, след станалите напоследък аварии на строителни обекти, е практиката за контрол на качеството на влагания на обекта бетон на самото място, т.е. взимане на проби директно от бетонпомпата преди полагане в конструкцията. Този метод елиминира възможността от злоупотреби или неволни грешки в процеса на изготвяне, транспортиране или полагане на бетонната смес.

→ Друга актуална тема, представляваща огромен интерес, е санирането на стария жилищен фонд в страната. Важна особеност е, че за повечето посетители, интересували се от този въпрос, санирането се свежда единствено до осигуряване на по-добра топлоизолация на сградата. Това, разбира се, е важно, но е само един от крайните етапи на санирането, което задължително трябва да премине през следните етапи:

→ Обследване на сградите за установяване на конкретното състояние на носещата конструкция по отношение надеждност и сигурност, на инсталациите и на топло-, звуко- останалите технически характеристики на сградата.

→ Изготвяне на технически решения за възстановяване на експлоатационните характеристики и сигурността на сградите.

→ Изпълнение на строителните операции по санирането, включително и направата на допълнителна топлоизолация като завършващ етап.

Цанко Миланов, мениджър „Технически продажби“ на Wienerberger

1. Организацията на изложението по наше мнение беше много добра. Това изложение се е наложило в професионалните среди със своите качествени посетители, които знаят какво търсят. За нас персонално е много рано да оценим неговата ефективност, но по предварителните разговори и въпроси, които имахме, то ще бъде предпоставка за добро бъдещо сътрудничество между нас и клиентите ни.

2. Нашата основна цел на това изложение беше да покажем на гилдията, че вече сме в България, че за в бъдеще колегите ще могат да разчитат на нас и да започнат да изграждат обектите си с истински качествени тухли. Като цяло мисля че постигнахме набелязаните цели.

3. Основните продукти, които предлагаме, са системите Porotherm на Wienerberger – големоформатни блокове от порокерамика, които бяха посрещнати с голям интерес от посетителите поради уникалността на продукта – симбиоза между чудесна топлоизолационна способност и отлични якостно-деформационни качества.

4. Очакваме представянето ни на това изложение да засили интереса на колегите проектанти и на строителните фирми за едно бъдещо сътрудничество.

5. Бъдещите ни планове включват участие в следващото издание на „Българска строителна седмица“.

Георги Василев, търговски представител на фирма „Боро“

1. От своето създаване през 1991 г. фирма „Боро“ редовно участва на повечето изложения за строителни материали. Това ни позволява да правим съпоставка и да дадем висока оценка на „Българска строителна седмица“ заради добрата организация и условията, които предоставя на изложителите. За мен изложението с всяка изминала година става все по-популярно и привлекателно за хората, които се занимават професионално със строителство. Нашата фирма участва за втори път на него и сме изключително доволни от резултатите.

2. На първо място се постарахме да покажем най-новите си продукти за хидроизолация: Аквастоп 1 – на циментова основа за вътрешна и външна хидроизолация, и Аквастоп 4 – еднокомпонентен пастообразен продукт за защита на подземните части на сгради, стени на мазета и др. Новост е и гипсовата фугираща смес с повишени якостни показатели, предназначена за фугиране на гипсофазерни плоскости. Наред с това на щанда ни присъстваха и някои от по-старите, отдавна наложили се на пазара у нас продукти, като латексни бои, цветни полимерни и силиконови структурни мазилки, отличаващи се с голяма здравина и пластичност, и др.

3. Продуктите ни бяха добре посрещнати и сме доволни от интереса, проявен към щанда ни. Това определено се дължи на авторитета, който нашата марка си извоюва благодарение на високото качество на продуктите ни. Те се произвеждат в нов модерен завод с напълно автоматизирани производствени линии при постоянен контрол на качеството.

4. Определено вярваме, че участието ни на „Българска строителна седмица“ ще се отрази ползотворно върху развитието на нашия бизнес. Известно е, че марката „Боро“ е носител на „Платинена звезда за качество“, Ню Йорк за 2002 г. и „Златна звезда за качество“, Женева, 2000 г. Ако организаторите от „Булгарреклама“ учредят приз за високотехнологични продукти, непременно ще кандидатстваме и за него.

5. Догодина отново ще участваме на това изложение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2005, Представяме ви, Строителство

Ключови думи


 
към началото