В категории: Брой 3-4/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Сухо строителство

Акумулаторната „принцеса“на Festool

Festool е от фирмите, които винаги са в състояние да поднесат поредната приятна изненада на своите клиенти и верни почитатели, защото конструкторите ù отново и отново отчетливо доказват, че стремежът за постигане на съвършенство няма граници. Такива мисли ни споходиха, когато благодарение на г-н Георги Драганов, ръководител на представителството на Festool в България, успяхме да опознаем отблизо две от най-новото поколение машини на този световен лидер – акумулаторната отвертка-бормашина Festool C12 и ръчния циркулярен трион Festool TS 75 EBQ-Plus. По традиция Festool обявява публично новите си модели в началото на всяка година, с което демонстрира своето технологично превъзходство и с всеки нов продукт за пореден път вдига летвата пред своите конкуренти. Традицията отново бе спазена, като тук избрахме да представим първо акумулаторната отвертка-бормашина C12, за която най-вярното определение навярно би било, че представлява симбиоза между произведение на изкуството и техническото съвършенство.

Първото твърдение не се нуждае от доказване, защото изящният дизайн на машината веднага грабва погледа. Елегантните форми на акумулаторната отвертка естествено, не са самоцелни, а са подчинени на една-единствена задача – да се създаде възможно най-удобен за работа инструмент с максимални експлоатационни и технически характеристики. Това очевидно е постигнато, защото моделът Festool C12 вече получи златното отличие за 2005 г. в класа „индустриален дизайн“ на Industrie Forum Design Hannover (iF) – най-стария и авторитетен дизайнерски център в Европа, основан от Deutsche Messe AG и Съюза на немската индустрия (BDI). В тазгодишния конкурс iF Design Awards са се състезавали общо 2200 продукта от 30 държави. Освен най-високото признание за модела C12, отличия са получили още четири други машини на Festool – циркулярният трион TS 75, ексцентършлайфмашината RO-125 FEQ, пневматичната шлайфмашина LRS 400 и системата за полиране MPA.

Най-съществената технологична новост в акумулаторната отвертка-бормашина C12 е новият електродвигател EC-TEC, който специалистите единодушно оценяват като световна новост, очертаваща посоката на бъдещото развитие на този вид машини. За разлика от класическите правотокови електродвигатели, EC-TEC няма колектор и графитни четки, които повече или по-малко искрят и бързо се износват. Освен че се налага периодична смяна на четките, механичният им контакт с колектора неминуемо води до неговото износване и в крайна сметка до съкращаване на дълготрайността на двигателя и на цялата машина. Комутирането на електрическия ток в ротора при новия електродвигател се извършва изцяло по електронен път, благодарение на което коефициентът на полезно действие, оттук и мощността му са значително увеличени. Над два пъти се увеличава и експлоатационната дълготрайност на машината. Същевременно EC-TEC има по-малка големина и е значително по-лек от използваните досега класически колекторни двигатели. В резултат на използването на новия електродвигател с отвертката C12 могат да бъдат завити с 55% повече винтове с едно зареждане на акумулаторната батерия, отколкото с машина, която работи с класически колекторен двигател. Освен това тя е с 35% по-лека, което е много голямо предимство при продължителна работа. Най-съществено обаче е значителното удължаване на живота ù. Проведените изпитания са показали, че с акумулаторна отвертка с класически колекторен двигател може да бъдат завити около 180 000 винта (Spax 5×40 mm в смърчова дървесина), след което тя става негодна за употреба и се бракува. През този период се налага и двукратна смяна на четките след завиване на всеки 60 000 винта. При същите изпитания с новата машина C12 са били завити 440 000 винта без каквото и да било сервизно обслужване.

Всичко това прави Festool C12 по-лека (0,96 kg без акумулатор), по-компактна и удобна при работа, по-мощна и по-дълготрайна машина от всяка друга акумулаторна отвертка на конкурентни производители.

С това обаче далеч не се изчерпват предимствата ù. Ето най-съществените от тях.

 Машината има двустепенна предавателна кутия, като в зависимост от избраната степен, честотата на въртене може да се регулира плавно в границите 0–450 min–1 или 0–1500 min–1. Съответно на това и големината на въртящия момент се променя в границите 2–7 Nm или 0,5–2,5 Nm. Максималният въртящ момент при завиване на винтове в твърд материал (метал) е 30 Nm, а в дърво – 18 Nm.

 Максималният въртящ момент може да бъде подбран много точно, като настройката се извършва на общо 42 степени по електронен път, а не чрез механизъм, който търпи механично износване. Това позволява избор на оптимален режим на работа в зависимост от големината на винтовете и твърдостта на материала, в който се завиват.

 Предавателният и предпазният механизъм са интегрирани в обща кутия, което пести място и подобрява предаването на въртящия момент.

Добре балансираният център на тежестта, в съчетание с намаленото тегло на машината и удобната тънка дръжка с еластична вложка, намаляват натоварването на китката и ръката, като правят работата значително по-приятна и по-малко уморителна.

 Патентованият от Festool патронник CENTROTEC е с 50% по-къс и с 80% по-лек в сравнение с класическите челюстни патронници. Същевременно той гарантира десетократно по-точно водене на свредлото без каквото и да било странично биене при въртене, което е неизбежно при обикновените патронници. Патронникът CENTROTEC се закрепва и освобождава много лесно и бързо поради използваната система FastFix. Друго голямо предимство на този патронник е изключително бързата и лесна смяна на инструмента – бил той свредло, зенкер или бит за завиване на винтове. Освен това, когато е необходимо, машината може допълнително да се скъси (до 15 cm), като патронникът се свали, а битът се постави директно в оформения за целта шестостенен отвор по оста на вала.

 Машината се комплектува с три вида акумулаторни батерии. С цел постигане на максимално намаляване на общото ù тегло (1,52 kg) е специално разработена нова компактна батерия C NiCd с капацитет 1,3 Ah, тегло 0,56 kg и време на зареждане само 25 min. Нейният заряд позволява завиване до 240 винта с посочената големина. При необходимост от завиване на повече винтове между две зареждания може да се подбере батерия със стандартни размери S NiCd с капацитет 2,4 Ah или S NiMH с капацитет 3 Ah, която вече позволява завиване на до 560 винта. При това обаче теглото на машината се увеличава с 200 g. За отбелязване е и специалният механизъм с пружиниращи пера, който почиства повърхността на контактните пластини при поставяне на батерията чрез плъзгане. Така се подобрява електропроводимостта на връзката и електрическият заряд на батерията се използва по-пълно.

Машината има вградена електронна защита със звукова сигнализация, която изключва захранването на двигателя при надвишаване на определена температурна граница в резултат на продължително претоварване. Защитата задейства и при спадане на захранващото напрежение под зададена граница, което пък предпазва акумулаторната батерия от прекомерно разреждане и повреждане.

Освен специалния патронник CENTROTEC в стандартния комплект на машината има и бързозатягащ патронник с челюсти, пригоден за захващане на свредла с диаметър на опашката от 1 до 13 mm. Като бормашина C12 може да пробива отвори в стомана с диаметър до 14 mm и в дърво – до 25 mm.

Всичко това прави новата акумулаторна отвертка-бормашина отличен инструмент с приложение в мебелната индустрия и особено при монтажа на място на всевъзможни кухненски и други мебели, при монтиране на дограма, подови настилки и други дейности по вътрешното обзавеждане, при изграждане на изложбени конструкции и обзавеждане на магазини, при монтажа на леки преградни стени и окачени тавани, за различни ремонтни дейности по автомобила и други превозни средства.

Поради малкото си тегло и отлична ергономичност машината е особено предпочитана, когато се работи с вдигната над главата ръка или на неудобни места, където други акумулаторни отвертки за безпомощни. Това се дължи не само на малките ù размери, но и на характерните за цялата фамилия акумулаторни отвертки на Festool патронници за работа под ъгъл или в непосредствена близост до странично разположена преграда.

 

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото