В категории: Брой 3-4/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Festool Gecko – носач за мебелни плочи

Покрай основните дърводелски машини, без които работилницата определено не може, има и немалко приспособления, които правят работата по-лесна, по-приятна, а често – по-сигурна и безопасна. Такова приспособление е показаният тук носач за мебелни плочи на Festool, наречен Gecko. Той напомня инструмент с подобно предназначение и принцип на действие, който отдавна се използва за пренасяне на големи стъкла или тежки прозоречни рамки със стъклопакет. Убедени сме, че след като вече се предлага на нашия пазар, носачът Gecko бързо ще намери място в задължителния набор инструменти на всяка дърводелска работилница, защото основният материал, с който се работи, са мебелните плочи с гладка повърхност. Gecko представлява удобна за държане ръкохватка, в краищата на която има две смукателни вендузи. Пространството под тях се вакуумира чрез натискане на съответното лостче, при което всяка от вендузите здраво прилепва към повърхността, върху която е поставена.

Закрепването става бързо и много лесно на произволно подбрано място, без да остават след това следи или повреди върху повърхността. Единственото изискване е тя да бъде гладка и със затворени пори. Лично се убедихме, че на това условие отговарят практически всички мебелни плочи с ламинатно или меламиново покритие, към които предоставеното ни за тестване приспособление задържаше здраво и сигурно. То задържа сигурно и върху фурнировани плочи с лаково покритие. Ако покритието е тънко или липсва, неравната повърхност не позволява използване на приспособлението.

Удобството при работа с Gecko веднага ще оцени всеки, комуто се е налагало да пренася тежки и с остри режещи ръбове плочи. Освен това то е много полезно при задържане, преместване и подаване към машината на плочите при тяхната обработка.

В комплекта на Gecko влиза и специална планка, чрез която приспособлението се свързва към стандартната метална шина (линеал) на Festool за точно водене на дървообработващата машина – циркуляр, фреза или прободен трион. Това също е голямо улеснение, защото позволява шината да се закрепва на произволно място, нещо, което невинаги може да стане лесно с помощта на обикновени стеги.

При достатъчно гладки, сухи и обезпрашени повърхности Gecko позволява повдигане на плоча с тегло до 70 kg, когато посоката на усилието е перпендикулярна на повърхността, и до 50 kg – при странично носене.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото