В категории: Брой 3-4/2005, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки

Ъглошлайфмашини на Protool

В началото на годината Protool значително обнови гамата от ъглошлифовъчни машини, като пусна на пазара едновременно пет нови модела – четири с диаметър на диска 125 mm и един със

150-милиметров диск. Подтиквани навярно от известен максимализъм, избрахме да тестваме най-съвършената измежду машините с диск 125 mm – модела AGP 125-14 CEQ. Тази машина има всички възможни екстри и се отличава от следващия модел AGP 150-14 CEQ единствено по диаметъра на работния диск и увеличеното с 200 g тегло.

Характерна за тази машина е голямата мощност – 1400 W, която позволява продължителното ù използване при максимално натоварване както в режим на шлифоване, така и на рязане. Освен това честотата на въртене на празен ход може да се регулира плавно в границите от 3500 до 11 000 minˉ¹, което пък позволява избиране на оптималния режим за обработване на различни чувствителни на прегряване материали и детайли. Регулирането на честотата на въртене е много важно и при работа с метални четки със стоманени влакна, чиито краища „омекват“ вследствие на прегряване при бързо въртене на четката. Освен това машината има устройства за поддържане на постоянна честота на въртене независимо от товара, за ограничаване на пусковия ток и термозащита за предпазване на статорната намотка от прегряване.

Това, което не се вижда отвън, са специалните мерки, взети за защита на двигателя срещу вредното влияние на проникналата прах от обработката на строителни материали или метали. Откритите метални кабелни накрайници имат защитно силиконово покритие, което предпазва от късо съединение при натрупване на токопроводящ метален прах. Статорните намотки имат сигурно защитно покритие, защото са изцяло залети с епоксидна смола. Специална защитна оплетка върху откритата част от намотките на ротора, подсилена с епоксидна смола, ги предпазва от проникване на отделяната при обработката прах. AGP 125-14 CEQ има и характерната за машините на Protool система за захранване с отделен кабел, който се включва към контакт в задната част на тялото.

Към новостите при тази серия машини може да се добави и специалната допълнителна ръкохватка, чието наименование Vibrastop, подсказва, че е изработена от специален силно поглъщаш (до 50%) вибрациите материал.

Накрая оставихме това, което най-силно ни е привличало винаги когато сме тествали ъглошлифовъчна машина на Protool. Това е специалната гайка, позволяваща бързо и лесно фиксиране и смяна на работния диск, защото се притяга и развива само на ръка, без специален ключ. Изключително удобство само заради което си струва човек да се сдобие с такава машина, да не говорим за всичко останало, описано тук. Към подобренията, правещи работата с тази машина не само по-лесна, но и по-безопасна, трябва да се посочи и оригиналният механизъм със сачмен фиксатор за закрепване на предпазния щит. Благодарение на него той се завърта в точно желаната позиция само на ръка, отново без помощен инструмент.

С две думи, AGP 125-14 CEQ е много удобна за работа, мощна и дълготрайна машина с възможност за обработване на материали с различна твърдост и чувствителност към нагряване.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото