В категории: Брой 3-4/2005, Инструменти

Литиево-йонни батерии за инструментите на Metabo

В началото на февруари т.г. Metabo обяви, че е постигнал революционeн скок в производството на машини с акумулаторно захранване, като пуска в серийно производство литиево-йонни батерии. Те са предназначени за всички актуални към момента машини (бормашини от серията BSZ, ръчния циркулярен трион KSAP 18 и др.), както и за новите модели, чиято поява на пазара е предстояща. Това е сериозен удар по конкуренцията, защото предимствата на литиево-йонните батерии пред сега използваните за захранване на такива инструменти никел-кадмиеви и никел-металхидридни батерии са безспорни. Литиево-йонните акумулаторни батерии отдавна са се наложили при различните електронни устройства и мобилни телефони, но досега опитите за създаване на такава батерия за електрически инструменти бяха неуспешни. Едновременно с новите батерии Metabo пуска на пазара и зарядни устройства за тях, които използват патентования и въведен от фирмата в края на миналата година метод за въздушно охлаждане air cooled на акумулаторните клетки, който съкращава времето за зареждане с около 30% (до 10 min) и удължава „живота“ на батерията с около 50% (виж НС 12/2004).

За разлика от никел-кадмиевите батерии, литиево-йонните имат нищожен, клонящ към нулата, саморазряд. При тях липсва познатият при NiCd батерии ефект Memory или пък проявяващият се при NiMh батерии Lazy ефект. И двата водят до намаляване на капацитета и съкращаване на дълготрайността на батерията. Така например една напълно заредена NiCd батерия се саморазрежда напълно след 4–5 месеца. При NiMh батерии този срок е 5–6 месеца. Новите литиево-йонни батерии на Metabo Li-Power издържат 4–5 години, преди да се разредят напълно. Заредена Li-Power батерия и след една година без употреба съхранява почти без промяна първоначалния си капацитет.

Като начало новите акумулаторни батерии ще се произвеждат с капацитет 2 и 3 Ah, който се запазва практически непроменен през целия експлоатационен живот на батерията. Характерно за тях още е, че в процеса на работа изходящото напрежение се запазва почти постоянна величина, а не пада според степента на разреждане. Поради липсата на Memory ефект, литиевата батерия може да се зарежда по всяко време, независимо от степента на изтощаване.

Друго, много съществено предимство на литиево-йонните батерии е около 40% по-ниското им тегло в сравнение никел-кадмиевите. Така например докато една NiCd батерия с капацитет 3 Ah тежи около 1 kg, теглото на литиева батерия със същия капацитет е само 540 g.

Известно е, че NiMh батерии са силно чувствителни към температурата на околната среда и при температури под точката на замръзване отказват. За разлика от тях литиево-йонните батерии могат да работят в широк температурен интервал – от –20 °С до 70 °С.

Литиево-йонните батерии имат приблизително еднаква дълготрайност с никел-металхидридните – около 1000 цикъла на зареждане. За сметка на това техният КПД е по-висок в сравнение с другите два вида. Специфичната енергия при литиево-йонните батерии е 90–120 Wh/kg, докато същият показател при никел-кадмиева батерия е 30–50 Wh/kg.

Като недостатък на литиево-йонни те батерии може да се посочи по-малката максимална сила на тока, който може да се „дръпне“ от тях. Това обаче напълно се компенсира от системите за управление на честотата на въртене и големината на въртящия момент на машините.

За отбелязване е още, че новите „интелигентни“ зареждащи устройства на Metabo автоматично разпознават типа на батерията, независимо дали е литиево-йонна, никел-кадмиева или никел-металхидридна, и съответно, избират оптималния режим на зареждане.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2005, Инструменти

Ключови думи


 
към началото