В категории: автомобили, Брой 3-4/2005, Водопровод и канализация, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Шублер с цифрово отчитане

Шублерът е измервателен уред, който не е необходимо да се представя, защото е толкова популярен, колкото и обикновеният метър. Показаният тук шублер на „Евромастер Импорт Експорт“ обаче доста се различава от традиционните си събратя. Макар и да върши абсолютно същата работа, той е представител на съвременното поколение измервателни уреди с цифрово отчитане. Точността на отчитането върху дисплея е 0,01 mm, докато при обикновения шублер минималната стойност, която може да се отчете по нониуса, е 0,1 mm. Предназначен е за измерване на външни и вътрешни размери и дълбочина на отвори. Максималната големина на измерване е 150 mm.

Най-същественото предимство на цифровия шублер, според нас, е лесното отчитане на показанията, а също така и много по-малката вероятност за допускане на грешки. Освен това големите и контрастно изписани на LCD екрана цифри неимоверно улесняват работата на хора с влошено зрение. Само това вече е повече от достатъчно основание за замяна на стария класически шублер с цифров.

Шублерът се захранва от миниатюрна батерия SR 44 – 1,5 V. Има бутони за включване на захранването, за нулиране на началното показание и превключване на мерната система от милиметри в инчове и обратно. Изпробвахме и точността му със специален калибър за настройка на микрометри с дължина 25 mm. Цифровият показа 25,02 mm, което прави грешка от 0,08%! Измерването с обикновения шублер показа 25,1 mm, което е в нормите на отбелязаната върху него точност на отчитане 0,1 mm.

Подвижната част на шублера се премества плавно с помощта на малко, с назъбена периферия колелце, което се върти удобно с палеца на ръката. С помощта на винт положението на подвижната част може да се застопори.

Шублерът има и сериен изход за свързване към специален принтер или компютър за по-нататъшна обработка на измерените стойности.

При необходимост от по-голяма точност на измерване трябва да се прибегне до микрометър. Тук са показани два микрометъра с диапазон на измерване 0–25 mm и 25–50 mm. Стойността на отчитане е 0,01 mm, а допустимата грешка при измерване в границите на 100 mm не надхвърля ±4 µm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото