В категории: Бани и кухни, Брой 3-4/2005, Водопровод и канализация, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти

Акумулаторни бормашини-отвертки

Накратко представяме три модела на акумулаторни отвертки-бормашини Raider (RD-CD11, RD-CD08 и RD-CD10) с цени между 100 и 200 лв., които покриват по-голямата част от диапазона на приложения в домашната работилница. Машините са с работно напрежение 12 и 24 V и еднакво успешно може да се използват като електрически отвертки или бормашини. Всички имат двустепенна редукторна кутия, плавно регулиране на честотата на въртене и реверсиране на посоката на въртене. Комплектите им съдържат по една NiCd акумулаторна батерия с продължителност на зареждане около 1 час. Патронниците на първите две са бързозатягащи, като се различават по минималния и максимален диаметър на свредлата, които може да захващат. Най-съществената отлика между третата и останалите две машини е, че тя е ударно-пробивна.

Raider RD-CD11

Това е най-малката от трите машини и работи с напрежение 12 V. Съответно на това е най-лека (1,6 kg с батерията) и най-евтина. Основното ù предназначение е да се използва като електрическа отвертка, поради което има повече степени за регулиране на големината на въртящия момент – 20 за всяка от двете степени на редукторната кутия, или общо 40 степени на регулиране. Максималната големина на въртящия момент е 10 Nm. Честотата на въртене се регулира в границите 0–350 и 0–950 minˉ¹.

Патронникът може да захваща свредла с диаметър от 1 до 10 mm. Поради малкото тегло на машината и добре балансирания център на тежестта производителят не е предвидил втора ръкохватка. В основата на ръкохватката има две гнезда за съхраняване на битове. В комплекта на машината влиза набор от свредла и битове.

Raider RD-CD08

Това е машина в горния клас по величина на захранващото напрежение (24 V), големина на максималния въртящ момент 13,5 Nm и тегло – 2,7 kg. Машината има 9-степенен регулатор на големината на въртящия момент, а честотата на въртене на празен ход е 0–500 и 0–1400 minˉ¹ според избраната предавка на механичната редукторна кутия.

Това е машина, очевидно предназначена за по-големи натоварвания, и затова има втора ръкохватка, а задната страна на дръжката е с еластична вложка. В задната част на тялото са оформени две гнезда за закрепване на битове и водна либела. Патронникът е предвиден за свредла с диаметър от 2 до 13 mm.

Raider RD-CD10

Този е измежду все още малкото модели на акумулаторни бормашини с ударно-пробивно действие. Те се търсят най-вече от монтажници на различни инсталации, на които се налага пробиване на много отвори със сравнително малък диаметър за закрепвания с дюбели на обекти, където няма електрическо захранване, или пък при работа на високо скеле, на покриви и други места, където прокарването на кабели е неудобно.

Наличието на ударно действие поставя екстремни изисквания към мощността на двигателя и съответно към захранващото напрежение и капацитета на батерията, към здравината и износоустойчивостта на предавателния механизъм и на машината като цяло.

От краткотрайното изпитване на Raider RD-CD10 може да се каже, че машината изпълнява тези изисквания. Тя работи с максималното използвано за момента при акумулаторните машини захранване 24 V и респектираща с големината си никел-кадмиева акумулаторна батерия.

Машината има двустепенна предавателна кутия и електронно безстепенно управление на честотата на въртене, която се регулира плавно в границите 0–1150 minˉ¹. Големината на въртящия момент се регулира на 8 степени за всяка от предавките, т.е. има общо 16 предварително зададени големини, като максималната му стойност е 15 Nm. Машината има и два режима на пробиване – с изключен или включен ударен механизъм.

Бързозатягащият патронник е със специална конструкция, която не позволява саморазхлабване на сврeдлото при работа в режим на пробиване с ударно действие. За целта в задната му част има пръстен, който застопорява въртенето на главата, притискаща трите челюсти.

Машината има вградена водна либела, която позволява държането в хоризонтално положение по време на пробиване. Специално отбелязваме и наличието на индикатор, който показва степента на зареждане на акумулаторната батерия. Това е твърде полезна придобивка, защото позволява човек овреме да си направи сметката колко още може да работи, преди да се наложи зареждане на батерията.

Raider RD-CD10 може да пробива отвори в дърво с диаметър до 35 mm, в стомана до 10 mm и в бетон – до 13 mm. Все пак от машината не бива да се очакват чудеса, а тя трябва да се използва според реалните ù възможности, като не бива да се забравя, че и трите акумулаторни машини принадлежат към серията „Хоби”. Съответно на това и цените им са далеч по-ниски от цените на професионалните инструменти.

Изпробвахме RD-CD10 за пробиване на отвори в различни строителни материали със свредло Ø8 с твърдосплавни пластини. В обикновени плътни тухли бормашината се справя с лекота, може да се използва и за пробиване на отвори в значително по-твърдите клинкерни тухли. При това трябва да се работи на втора предавка поради по-голямата честота на ударите, които се нанасят върху свредлото. Пробива и в бетон, но щом свредлото срещне камъче, сериозно се затруднява. С две думи, при по-сериозна работа, свързана с пробиване на отвори в бетон, трябва да се използва ударно-пробивна бормашина със захранване 220 V и по възможност с пневматичен механизъм (перфоратор), а не с двойка назъбени втулки.

При пробиване в мека стомана (ъглов профил) машината се справя с отвори до Ø10. За пробиване в дърво я тествахме със свредел за глухи отвори с диаметър 35 mm. Мощността на RD-CD 10 се оказа напълно достатъчна, за да се справи отлично със задачата без каквото и за било „задъхване“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото