В категории: Брой 3-4/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Настолен циркулярен трион Raider RD-TS08

Приехме с интерес поканата да тестваме и проучим възможностите на настолния циркулярен трион RD-TS08 поради две причини. Досега с марката Raider бяхме свикнали да възприемаме различни по предназначение и изпълнение ръчни електрически машини – от акумулаторни инструменти до масивни къртачи, предназначени за разрушаване на бетонни конструкции, както и изключително широка гама от всевъзможни дървообработващи инструменти. За няколко години тези, отличаващи се отдалеч по яркочервения си цвят машини се наложиха на нашия пазар в сектора на хоби техниката и не случайно „Евромастер Импорт Експорт“ e един от основните доставчици на веригата Mr. Bricolage.

Настолният циркулярен трион RD-TS08 открива пътя за развитие на едно ново направление при марката Raider – стационарните машини, които със своите функционални и технически възможности вече позволяват обзавеждане на по-сериозни домашни работилници, откриват нови производствени възможности пред по-напредналите домашни майстори.

Втората причина за интереса ни към тази машина е, че тя попада в една пазарна ниша, която, противно на пазарната логика, досега не бе заета или поне ние не знаем да се предлага друга с подобни възможности и цена, съответстваща за хоби техника.

След като поработихме с настолния циркулярен трион, може изпреварващо да кажем, че това е една не само необходима, но и добра машина, която несъмнено ще намери място в домашната работилница. Подчертаваме „необходима“, защото редица дърводелски операции изискват именно такъв вид машина и тя не може да бъде заменена от ръчния циркулярен трион.

Със своите габарити и ниско тегло RD-TS08 напълно се вписва в представата за хоби техника. Размерите на основния работен плот 515х400 mm са достатъчни за удобно рязане и на сравнително по-големи детайли като врати за шкафове например. Същевременно при тази големина и тегло 17,5 kg машината много лесно се пренася, а в работилницата заема минимално място. Когато не се използва, може да се прибере на подходящо място, за да не пречи. При необходимост площта на плота може да се увеличи чрез монтиране на допълнителен плот с големина 515х200 mm. Той се монтира лесно отляво или отдясно на основния плот и благодарение на диагоналните опори е стабилен и не провисва. Трябва да се отбележи, че макар носещата конструкция и плотовете да са изработени от ламарина, машината е стабилна и позволява точно водене на детайлите при тяхното рязане.

Основният плот има разграфен линеал, по който се движи и застопорява изработен от алуминиев профил водач. Той служи за опора и точно водене на детайлите при рязане. В плота има оформен и канал, в който се движи и застопорява приспособление за водене на детайлите при рязане под предварително зададен точен ъгъл.

Машината има колекторен двигател с мощност 700 W,

която се оказа напълно достатъчна за рязане на детайли от дърво с дебелина до 45 mm, колкото е посочено и в паспорта. Двигателят стартира почти мигновено без характерното за асинхронните двигатели постепенно развъртане и което в случая също е важно – работи достатъчно стабилно и при по-ниско захранващо напрежение, нещо характерно за отдалечените вилни зони у нас. След изключване на захранването въртенето на диска спира напълно за 2–3 s, което е добре от гледна точка на безопасността.

RD-TS08 има всички необходими регулировки, които се извършват от лицевия панел. С удобна за въртене ръкохватка, снабдена и с къса манивела, двигателният блок с режещия диск се повдига или спуска в зависимост от дебелината на рязания материал. Тук се намира и механизмът за странично накланяне на диска до максимален ъгъл 45°. В това положение дебелината на рязане се намалява до 30 mm. С помощта на регулиращи винтове може точно да се нагласи положението на диска, така, че да бъде перпендикулярен на плота и съответно да реже под прав ъгъл. Има възможност и за регулиране на неговото странично завъртане, така че да бъде успореден на прореза в плота и съответно на водача.

Прави впечатление и поставянето на пусковия и спирателния бутон в кутия с капаче, което предпазва от неволно включване. Към мерките за безопасна работа ще посочим още подвижния предпазител, покриващ циркулярния диск, и системата за засмукване на стърготините под и над плота. Производителят е включил в комплекта и приспособление за избутване на детайлите и съответно за държане на ръцете далеч от опасната зона на рязане.

Комбинацията честота на въртене на диска (4000 minˉ¹), брой на зъбите с твърдосплавни резци (40) и тяхната дебелина (2,5 mm), заедно със скосеното им заточване дават много добри резултати при рязане и на капризни материали като мебелни плочи от ПДЧ с меламиново покритие. Линията на рязане откъм лицевата страна се получава напълно чиста, без каквито и да било следи от нащърбване, с две думи – като отрязана с нож.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото