В категории: Брой 3-4/2005, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Машина за рязане на плочки Raider RD-TS23

Досега на страниците на списанието не бяхме представяли машина от такъв вид, защото по принцип това са професионални, масивни и скъпи машини, които имат място само в професионални специализирани работилници за рязане на различни облицовки от каменни плочи – мрамор, врачански варовик, мушелкалк и други сравнително меки скални материали. Сега правим това, защото показаната тук RD-TS23, макар и да няма в никакъв случай претенции да се мери с професионалните си събратя, би могла да намери много подходящо приложение, ако човек има време и мерак сам да облицова камината си, да направи различни декоративни облицовки в градината и т.н. Това е напълно възможно, защото тя е сравнително евтина и същевременно има същите функционални възможности като професионалните.

RD-TS23 e много удобна за транспортиране и съхраняване, защото представлява две отделни тела с общо тегло 25 kg – вана с прибиращи се плътно до нея крака, и самата машина, която се поставя свободно във ваната. Единствено остава да се налее около 10 l вода и работата може да започне.

Машината работи с диск Ø200 с диамантени зърна под водно охлаждане, което ускорява рязането и значително удължава живота на диска. Освен под прав ъгъл, може да реже и под наклон до 45°, нещо, което в никакъв случай не може да се постигне при рязане на ръка. Двигателят с диска се плъзга по релси, което позволява равномерно рязане по точно определената линия. Машината има доста голям плот (580х355 mm), върху който плочките лежат сигурно и стабилно. Освен това в началото му се монтират два разграфени линеала, което допълнително улеснява отмерването на линията на рязане. Има и приспособление за поставяне на плочката под точно определен ъгъл.

RD-TS23 работи с циркулационна вода, която се събира във ваната и оттам се засмуква от малка помпа с вграден филтър, задържащ по-едрите частици. Водата се подава на тънка струйка върху режещия диск, а неговият кожух и гуменият предпазител, защитават от водните пръски.

Този модел има не особено мощен асинхронен електродвигател (800 W), което ограничава възможностите за рязане на по-дебели и твърди материали. Реално тя може да се използва за рязане на каменни плочи с дебелина до 10 mm, което между другото е напълно достатъчно при повечето облицовки. Изпробвахме я и за рязане на доста по-твърдите плочи от гранитогрес. При дебелина на плочите до около 8 mm тя се справя, ако дискът се движи съвсем бавно и плавно, защото при претоварване спира.

За по-професионални цели трябва да се купи моделът RD-TS22, който има двигател с мощност 1800 W и диск Ø300.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото