В категории: Брой 3-4/2005, Звукоизолация, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Топлоизолация

Топлоизолация на покрива – част II

В предишния брой на списанието започнахме разработване на темата за топлоизолация на покрива. Нейното поставяне е задължителна операция за намаляване на топлинните загуби на всяка сграда, като на покривната конструкция се пада толкова по-голяма част от общите загуби, колкото сградата е с по-малко етажи. При малки едно- и двуфамилни жилищни сгради се приема, че до 30% от топлината се губи през покрива. Същевременно именно покривното пространство се изолира най-лесно и евтино и е работа, която човек може и сам да извърши. Вече разгледахме и най-подходящите за тази цел материали, произведени от минерална вата, включително и конкретните изделия на лидера в тази област Saint-Gobain Isover. Тук само ще повторим, че най-неразумната постъпка при правене на топлоизолация е да се икономисва от дебелината на използвания материал, пък било и с оправдание, базиращо се на действащите към момента норми за проектиране в България. Те вече изостават от възприетите в повечето европейски държави норми, да не говорим, че посоката на развитие неминуемо сочи към т.нар. нискоенергийна къща, която в резултат на отличната си топлоизолация почти не се нуждае от енергия за отопление. В практиката са добили популярност още названията „енергоспестяваща къща“ и „пасивна къща“ в зависимост от степента на изолация и годишния разход на отоплителна енергия. Най-съвършена от гледна точка на енергийните разходи е „пасивната къща“. За всеки от трите типа къщи са нормирани коефициенти на топлопреминаване за различните части на строителната конструкция, които са дадени в таблицата. Видно е, че възприетите в България норми изостават от европейските, а сграда, която ги удовлетворява, не попада в нито един от трите типа къщи. Така че препоръката ни е, когато се правят немалки инвестиции с дългосрочен ефект, да се ползват чуждите, а не нашенските норми.

Това означава, че топлоизолацията на покрива, изпълнена с минерална вата с коефициент на топлопроводност (λ) 0,04 W/mK, трябва да има минимална дебелина 24 cm („енергоспестяваща къща“), а още по-добре 30 cm, за да попадне в класа „нискоенергийна къща“. За постигане на параметрите на „пасивната къща“ дебелината на изолацията вече достига 40–50 cm.

Тези дебелини изискват многопластово изпълнение на топлоизолацията, като в миналия брой подробно разгледахме полагането ù откъм вътрешната страна на покривната конструкция, така че да не се налага демонтиране на съществуващата дъсчена обшивка. Разгледано бе и поставянето на втория пласт топлоизолация с помощта на допълнителна конструкция, направена от летви, приковани напречно към носещите покрива ребра.

Друга възможност, при това определено по-добра, е вместо от летви, допълнителната конструкция да се направи от специални метални профили, които се използват за изграждане на леки преградни стени или окачени тавани, облицовани с плочи от гипсокартон или гипсофазер (т.нар. сухо строителство). Профилите са огънати от поцинкована ламарина с дебелина 0,6 mm, но благодарение на формата на напречното си сечение и надлъжното оребряване, са достатъчно устойчиви на огъване и усукване. В случая се използват профили с напречно сечение 50х50 mm или 75х50 mm. Те се режат много лесно с ножица за ламарина, като използването на ъглошлифовъчна машина не се препоръчва, защото цинковото покритие прегаря поради високата температура. Важно е да се знае, че се предлага също и широка гама от т.нар. носачи и окачвачи, включително и специално предназначени за закрепване към ребрата на покривната конструкция. Всичко това позволява много бързо и лесно изграждане на конструкцията от метални профили и тяхното точно нивелиране така, че да лежат в една плоскост. Това много трудно може да се постигне с дървени летви и впоследствие създава трудности при облицовката с плочи от гипсокартон или друг материал.

Isover предлага продукти, специално предвидени за монтиране на втория пласт топлоизолация с помощта на скара от метални профили – ISOVER-Uniroll Komfort, ISOVER-Domo, ISOVER-Rio, ISOVER-Quattro и др.

В този случай също първият пласт топлоизолация се поставя между ребрата, а дебелината му се подбира според наличното място. За него се използват материалите ISOVER-Uniroll Classic или ISOVER-Uniroll Komfort. Понеже технологията за поставяне на топлоизолацията от вътрешната страна на покрива вече бе описана подробно в предния брой на списанието, тук накратко ще посочим основните операции при изпълнение на изолацията с конструкция от метални профили.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото