В категории: Брой 3-4/2005, Звукоизолация, Покриви, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

Топлоизолация над дъсчена обшивка

В редица случаи се предпочита поставяне на топлоизолацията над дъсчената обшивка на покрива, което има няколко съществени предимства. Дебелият пласт изолация не намалява височината на таванското помещение, носещите ребра и дъсчената обшивка, ако бъдат изпълнени качествено и от добри материали, остават открити, което придава своеобразен колорит, специфична атмосфера и уют, характерни за таванските помещения с наклонен таван. Освен това строителните дейности са изнесени извън тавана и не на последно място – така направената топлоизолация е по-ефективна, защото не се прекъсва от „топлинни мостове”, каквато роля в случая изпълняват ребрата. Все пак дървото е значително по-лош топлоизолатор в сравнение с минералната вата.

Освен изцяло изнесена над дъсчената обшивка топлоизолация е възможен и хибриден вариант, при който част от топлоизолацията се поставя между ребрата, а останалата част – над нея. Така на практика вторият пласт, който допълва до необходимата обща дебелина на топлоизолационния материал, не намалява височината на помещението. Съществува и трети вариант с три пласта топлоизолация: над, между и под ребрата, при който вече може да се постигне коефициент на топлопреминаване (k) 0,10 W/m²K, което пък удовлетворява изискванията за „пасивна къща“.

Поставената по този начин изолация по-добре изпълнява и другата също така важна задача – звукоизолацията на сградата.

Изпълнение с поставена отгоре топлоизолация е много подходящо и при отлети от бетон покривни конструкции. Това е все по-често срещано решение, защото се повишава пожарната безопасност на сградата, на практика покривът е „вечен“ и не се нуждае от поддръжка за разлика от дървените конструкции.

Публикуваните тук схеми поясняват изпълнението на топлоизолационната система.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото