В категории: Брой 1-2/2005, Инструменти

Настолен циркулярен трион Raider RD-MS06

Признаваме си, че със засилен интерес избрахме да тестваме най-новия настолен циркулярен трион на „Евромастер Импорт Експорт“ – Raider RD–MS06. Интересът ни бе събуден от професионално изпипания вдъхващ респект външен вид на машината и най-вече от плъзгащия механизъм, който позволява рязане на широки дъски. След като изпробвахме и опознахме възможностите на новата машина, у нас за пореден път се породи усещането, че границите между полупрофесионалните и любителските машини все повече избледняват. И на външен вид, и по своите технически параметри, и по стабилната си работа новият RD–MS06 не отстъпва на машини с марката на водещи производители в света.

Raider RD–MS06 принадлежи към един клас машини, които много бързо се настаниха на нашия пазар, при това не само в професионалните работилници, но и за домашна употреба. Настолният циркулярен трион е лесен за пренасяне и транспортиране, поради което най-често се използва от дърводелци, които работят от обект на обект. Типично приложение на машината е направата на дъсчени и паркетни подови настилки, на дървени обшивки на тавани, стени и т.н. Трионът е специализиран за напречно разкрояване на летви, дъски и бичмета, работа, която с него се върши лесно, бързо и най-вече с много голяма точност. В извършването на тези операции той няма конкурент. С него може да се реже напречно под прав или друг ъгъл, зададен предварително чрез завъртане на работния плот в границите 0±45°. Най-често използваните ъгли на рязане са 0°, 22,5°, 30° и 45°. Върху основата на машината има разграфен нониус с деления през 1°, а специален механизъм с кръгово разположени отвори и фиксиращ палец застопорява въртенето на плота през 5°. След като ъгълът на рязане бъде зададен, въртенето на плота се фиксира с винт. Рязането става точно перпендикулярно на кантовете на летвата, без каквото и да било странично изкривяване, което след това трябва да бъде коригирано, стига да е възможно. Циркулярният трион може да реже и при страничен наклон на диска, който се регулира в границите от 0° до 45°. Ето защо той е най-подходящата машина за разкрояване на детайли, които се сглобяват в рамки или кутии, включително и със сложна форма, например шестостенна или осмостенна.

Основната причина за широкото използване на настолните циркулярни триони е, че вече почти изцяло се работи с дървен материал (дъски, летви), който предварително е фасониран, гладко рендосан и в повечето случаи без измятания и други дефекти. Така на дърводелеца му остава само да ги разкроява по дължина.

Настолните циркулярни триони се произвеждат в доста широка палитра, като се различават по диаметъра на циркулярния диск и мощността на двигателя, по възможността двигателният блок с режещия диск да се се плъзга или не, по стабилността на конструкцията и съответно по теглото си. Всичко това, естествено, се отразява най-вече на функционалните възможности на машината.

Моделът Raider RD–MS06 очевидно принадлежи към машините от горния клас, предназначени предимно за използване в работилница и по-малко удобни за разнасяне по обектите. Причината за това са сравнително големите му размери (500х730х380 mm в транспортно положение) и тегло – 16,5 kg. Машината има стабилна конструкция, изработена от алуминиеви отливки, гарантираща липса на каквито и да било луфтове и точно рязане по зададените параметри. Дългата основа заедно със закрепения към нея метален линеал осигуряват стабилна опора на рязания детайл. Освен това от двете страни на основата се поставят удължители, които представляват допълнителна опора при рязане на по-дълги летви и дъски. В двата края на основата има стеги за сигурно фиксиране на детайла.

Най-характерно за тази машина е специалният механизъм за надлъжно плъзгане на циркулярния диск заедно с електродвигателя. Благодарение на това циркулярният трион може да реже дъски с широчина до 300 mm, което е много добро постижение. За сравнение ще посочим, че при обикновен циркулярен трион (без механизъм за плъзгане на диска) със същия диаметър на диска максималната широчина на рязане е около 120 mm. За отбелязване е също, че механизмът за движение е много добре лагеруван, поради което целият блок се плъзга леко при минимално усилие.

Циркулярният трион има двигател, чиято мощност (2100 W) надхвърля обичайната за машини със сходни технически и функционални параметри, носещи световно утвърдени марки. Стандартно се доставя с циркулярен диск с диаметър 254 mm, дебелина 2,54 mm и 60 зъба с твърдосплавни пластини. Странично скосените зъби с наклон вляво и вдясно правят диска универсален, подходящ за рязане на детайли от масивна дървесина, различни многослойни материали (паркетни дъски), ламинирани плочи от дървесни частици, плочи от пресовани дървесни влакна (ламинатни паркети) и др. Големият брой на зъбите пък гарантира прецизно и чисто рязане. Циркулярният диск е напълно обхванат от защитен прозрачен кожух, който открива долната част на диска при неговото накланяне за рязане и отново го покрива, щом рязането завърши и дискът се повдигне. За повишаване на безопасността повдигането на обезопасяващия кожух и навеждането на режещия блок надолу стават възможни едва след натискане на предпазен палец, който е така разположен, че това да става лесно с едновременното натискане на пусковия бутон на двигателя.

Към достойнствата на машината може да се отнесе и наличието на лазерен прожектор, чийто тесен лъч точно очертава линията на рязане и така позволява по-лесно и точно наместване на детайла, преди да се почне неговото рязане. Лазерният прожектор е монтиран с П-образна планка върху рамото, което носи двигателя с циркулярния диск и след развиване на закрепващите винтове има възможност да се измества вляво или вдясно за по-точното му прицелване по линията на рязане. Електронната схема за управление и двете захранващи батерии са поставени в отделна кутия, върху която се намира и ключето за включване.

При рязане под прав ъгъл циркулярният трион може да реже дъски с напречно сечение 72х300 mm, а при рязане под ъгъл 45° широчината намалява до 210 mm. При рязане със странично наклонен диск дълбочината на рязане съответно намалява до 45 mm (при рязане под наклон 45°). За отбелязване е също добрата работа на механизма за странично накланяне. Движението става съвсем лесно и плавно, ъгълът на завъртане се отчита точно по нониуса, а застопоряващият механизъм работи стабилно и сигурно, и същевременно почти без усилие се освобождава.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2005, Инструменти

Ключови думи

,
 
към началото