В категории: Брой 1-2/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Банциг Raider RD-BS17

Показаният тук банциг Raider RD-BS17 е най-новият модел на такава машина, който „Евромастер Импорт Експорт“ към момента предлага на пазара. Ако човек се абстрахира от миниатюрните размери и тегло от само 17 kg, които позволяват лесно пренасяне и монтиране на машината на всяка стабилна работна маса, това си е съвсем нормален банциг, умалено копие на професионалните си дву- и повече метрови и тежащи стотици килограми събратя. Казаното дотук, съчетано с не високата му цена (200 лв. с ДДС), го правят подходящ за рязане на по-дребни детайли, каквато е обичайната практика при майсторенето в дома, а така също и за прецизно рязане, характерно за занимаващите се с дърворезба, различни видове моделизми и други подобни дейности. Друго типично приложение на банцига е изрязването на зъбите при дърводелски сглобки, което не може да бъде направено с циркулярен трион, например. Същевременно при рязане чрез придвижване на стабилно лежащ върху плота детайл се постига значително по-голяма точност, отколкото ако се прави с ръчен прободен трион, чието трионче, особено при по-дебели материали, при повечето машини проявява крайно нежеланата склонност да се огъва встрани и срезът да се получава с наклон.

Банцигът работи с лента с широчина 6,5 mm, което го прави подходящ не само за праволинейно, но и за криволинейно рязане. Скоростта на лентата 15,6 m/s, което гарантира прецизно и чисто рязане. Машината има изработен от алуминиева отливка плот с размери 300 х 300 mm, който осигурява стабилна опора на рязания детайл. Плотът може да се накланя странично за рязане под ъгъл до 45°. Към плота лесно се фиксира метален линеал за точно водене на детайла. Отделно в специален канал може да се се постави и закрепи приспособление за подаване на детайлите под точно определен ъгъл.

Машината има механизъм за обтягане на лентата, както и за определяне на местоположението и върху двете колела покрити със специална еластична противоплъзгаща лента. Изместването се постига чрез леко накланяне на горното колело. Лентата се води странично и се подпира откъм задната страна с регулируеми опори (водачи). Механизмът за водене на лентата може да се повдига или снижава в зависимост от дебелината на рязания детайл, като максималният просвет между него и плота е около 80 mm.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Банциг Raider RD-BS17”

Stanislav Angelov Vulchev | януари 30th, 2012 at 6:53 pm

Bih iskal da go zakupq
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на вносителя фирма „Евромастер Импорт Експорт“, които ще се свържат директно с вас.

Иван Войников | февруари 1st, 2014 at 5:18 pm

Харесах малкия банциг. Бих искал да зная града, в който се продава, улица и номер на магазина. Хубаво е също да зная номера на телефона Ви с цел по лесно да намеря магазина.
„Направи сам“: Банцигът може да бъде закупен от фирмения магазин в София, бул. „Ломско шосе“ №246.

Aleusandar Atanasov | юли 31st, 2015 at 8:54 pm

Бих искал да си го поръчам.Тъй като сам от обл.Разград, как да процедираме?

„Направи сам“ :
От „Евромастер Импорт Експорт“ препоръчаха да се свържете с техния търговски представител в Разград – 0884 605 624.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото