В категории: Брой 9-10/2009, Инструменти, Ремонти

Работилница в куфар

Ако човек не знае предварително, едва ли би се досетил за съдържанието на това елегантно и видимо изпипано с голям мерак куфарче. Изработено от здрави алуминиеви профили и листове удароустойчива пластмаса, то поражда представа за съхраняване на скъпа фотографска техника или на капризна оптика, а защо не и за уютно скътани във вътрешността му пачки зеленикави банкноти. Второто предположение моментално отпада, щом човек го вземе в ръка, защото макар по големина да не се отличава от класическото „дипломатическо“ куфарче, това тежи цели 12,4 kg. Въпреки, че не съдържа нищо от изказаните предположения, за хората, които ценят качествените инструменти, куфарчето е не по-малко ценно и представлява истинска находка. То съдържа внимателно подбран набор от ръчни инструменти, необходими за извършване на всевъзможни ремонтни и монтажни шлосерски и автомонтьорски дейности, за ремонт на електрически инсталации, за водопроводни и други инсталационни работи.

В багажника на превозното средство то заема малко място и става незаменим помощник, когато възникне авария на пътя, защото съдържа най-често използваните инструменти за такива ремонти. То е още по-ценно за тези, които черните пътища и пътечки неудържимо привличат и подлагат своите високопроходими машини на екстремни натоварвания. Сами сред дивата природа, далеч от асфалтираните пътища и автосервизи, те сами най-често отстраняват възникналите аварии.

Куфарчето има четири секции. Две са разположени на дъното и капака, като инструментите са поставени в гнезда, оформени в листове от полутвърд пенопласт. Инструментите от останалите две секции са фиксирани неподвижно с широк ластик от двете страни на междинната преграда.

Комплектът съдържа необходимите инструменти за отвиване и завиване на всички видове гайки, болтове и винтове с шестостенни глави, с вътрешен шестостенен (Inbus) или Torx шлицове (гнезда) в главата. Последният вид се използват масово в по-новите автомобили и ако човек не разполага с правилния ключ, е напълно безпомощен, като не може дори да притегне винтчетата на външното огледало. За работа с винтове комплектът съдържа богат набор от битове с различни върхове – прави, кръстообразни (Pozidrive, Philips), шестостенни и Torx-TR (сн. 1). Наборът е комплектуван с много удобна за държане отвертка с реверсивен механизъм, който позволява двупосочно въртене на стъблото ù или го застопорява, и тогава тя работи като обикновена отвертка.

За винтове с по-голям диаметър куфарчето съдържа два отделни комплекта ключове. Единият е за винтове, чиито гнезда имат вътрешен шестостен (Inbus) с големина от 2 mm до 10 mm. В единия край на всеки от тези ключове на шестостена е придадена сферична форма (сн. 2), което позволява ключът да се държи и под наклон спрямо осевата линия на винта. Вторият комплект ключове е Torx-TR с големина T10-T50 (сн. 3).

Обръщаме внимание, че тези ключове са модификация на обичайния Torx стандарт, като са пригодени за работа и с винтове, които са защитени срещу развиване, поради което е необходим по-специален и съответно по-рядко срещан инструмент по стандарта Torx-TR. Особеното при тези ключове е наличието на цилиндричен глух отвор в челото. В него попада стърчащият в дъното на гнездото на винта щифт и така ключът може свободно да влезе докрай. Тъй като стандартът Torx е създаден и патентован от американска фирма, трябва да се знае, че обозначението на ключовете няма нищо общо с метричната измервателна система. Така например външният диаметър на ключа T10 e 2,74 mm, а на Т50 – 8,83 mm. Затова, докато се придобие опит, изборът на подходящия ключ става чрез налучкване.

Комплектът съдържа и комплект ключове тип „гедоре“ с накрайници с големини от 4 mm до 32 mm. Има и два накрайника с поставени във вътрешността им гумени втулки, предназначени за отвиване и завиване на запалителни свещи на двигатели с вътрешно горене. Гедорето има две ръкохватки (тресчотки) с големина на присъединителния четиристен 1/2″ и 1/4″ и съответна на това дължина на ръкохватката. Основен критерий за качеството на всяка ръкохватка за ключове тип „гедоре“ е минималният ъгъл на завъртане, при който механизмът в главата ù прехвърля на една стъпка, което зависи от зъбното колело, в което запъва палецът на механизма. Колкото ъгълът на завъртане при всеки работен или свободен ход на ръкохватката е по-малък (познава се по прещракването на палеца), толкова по-удобно се работи с инструменти, когато мястото е ограничено. Голямата ръкохватка има ъгъл на завъртане 5,14° за един ход, което е атестат за високо качество.

Комплектът съдържа и набор комбинирани двустранни гаечни ключове с големина от 8 mm до 19 mm. В допълнение има и раздвижен ключ тип „френски“, който захваща шестостенни глави на болтове и гайки с големина до 30 mm.

За обработка на метали комплектът съдържа ножовка с четири резервни листа, пила (плоска/полуобла), набор от секачи, пробои със заострен и плосък връх, чук с маса 300 g. Отвертките с прав и кръстообразен връх имат удобна за държане покрита с еластична материя ръкохватка, а петте клещи покриват целия диапазон от типичните приложения на този инструмент.

Не липсва и компактна ножица (сн. 4), която реже с неподозирана лекота гьон, гума и клинкерит с дебелина 4–5 mm, тънки листове пластмаса, електрически проводници със сечение до 1,5 mm и др. Налице са и всички най-често използвани измервателни инструменти – петметрова метална ролетка, шублер и фазомер, помислено е дори и за електрическо фенерче.

За ремонт на електроинсталации, предимно на превозни средства, комплектът съдържа набор кабелни обувки и специалните клещи за тяхно прищипване към края на проводника (сн. 5), както и за прерязване и премахване на изолацията, без да се поврежда медното жило (сн. 6). Клещите са пригодени и за скъсяване на винтове с милиметрова резба (M 2,6; M 3; M 3,5; M 4; M 5), при което краят на резбата не се поврежда (сн. 7). За по-лесното оголване на изолацията на електрически проводници ножът със сменяеми остриета също не е обикновен, а има специален прорез, в който влиза краят на проводника.

Куфарчето съдържа и нивелир с три либели за определяне на хоризонтално, вертикално и под наклон 45° положение. Той би бил много полезен при монтиране на шкафове, хладилници, на готварски печки и перални машини.

Инструментите са изработени от хром-ванадиева стомана, част от тях имат хромирана повърхност, а за качеството на материалите говори и фактът, че дръжката на чука е изработена от скъпото и здраво хикорово дърво.

Освен за ремонт и поддържане на превозното средство, добре обмисленият подбор на включените в комплекта инструменти го прави също така необходим и ефективен при извършване на най-различни монтажни и ремонтни дейности в дома и вилата. С него успешно се преодолява и основният проблем, който препъва ентусиазма на всеки домашен майстор – често крайно ограничената площ и липсата на сервизни помещения в градското жилище, необходими за съхраняване дори на минималния набор от инструменти, без които просто не може и човек би бил с постоянно вързани ръце.

Куфарът с инструменти е на немската фирма KS Tools, чиито представителства функционират в 60 страни по света. У нас той се предлага във веригата магазини „Киров“.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Работилница в куфар”

Йордан | октомври 17th, 2011 at 10:52 pm

Искам да попитам може ли да ми дадете актуална цена на този продукт че никаде не намерих а много ми харесва и точно това търся,и ако ми кажете каде във Пловдив мога да го намеря направо ще е супер. Благодаря предварително!!!
„Направи сам“: Куфарът с инструменти се предлага от фирма „Киров“, както това е изрично посочено в статията. Може да го потърсите в електронния магазин на фирмата, а в Пловдив „Киров“ има магазин в палата №5 на панаирното градче.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2009, Инструменти, Ремонти

Ключови думи


 
към началото