В категории: Брой 1-2/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Многофункционална шлайфмашина

В края на миналата година Skil пусна на пазара многофункционална шлайфмашина, която, по наше мнение, ще намери добър прием в домашната работилница. Затова решихме да се отклоним от обичайната си практика, преди да представим дадена машина, да я тестваме в редакцията. А когато „ръка пипне“ и „око види“, информацията за нея вече става значително по-професионално подготвена, по-достоверна и от гледна точка на читателите ни – по-полезна. Вярваме, че докато списанието бъде отпечатано, новата машина ще се появи и на българския пазар.

Тя носи галеното име Octo, с което производителят отново е потърсил аналогия между отличителните белези на новите си машини и популярни обитатели на световния океан. След като преди около година представихме най-новия ръчен циркулярен трион на Skil, сполучливо наречен на едноименния хищен кит Orca, за кръстник на шлайфмашината е избран друг популярен морски обитател – октоподът. Подобно на неговите осем пипала новата машина има същия брой накрайници, които позволяват шлифоване на най-различни по форма предмети и трудно достъпни места, там, където обикновените шлайфмашини са безсилни. Това особено се отнася за накрайниците, предназначени за шлифоване на вдлъбнати и изпъкнали повърхности, както и на обли предмети. Накрайниците са пригодени за закрепване към машината по системата Clic, което означава, че това става лесно и бързо с еднократно движение и без помощен инструмент. По същия начин става и закрепването на шлифовъчните листове благодарение на самозахващащата система „велкро“.

Машината е изключително подходяща за шлифоване на мебели със сложна форма на отделните детайли, на дървени капаци за прозорци с тесни жалузи, както и на всевъзможни други предмети. Част от приложенията са показани на снимките. Несъмнено удобство за по-добра видимост върху обработвания участък представлява монтираното в челната част на машината миниатюрно осветително тяло.

Засмукването на отделената прах става през отвори в шлифовъчните листове и плочата, а за нейното събиране в задния край на шлайфмашината е монтиран филтър. Новата Octo е плоскошлифовъчна (вибрираща) машина с мощност на електродвигателя 100 W.

Размерите на шлифоващата плоча са 151х102 mm, а честотата на вибрирането и е 24 000 minˉ¹.

Накрая не може да не отбележим необичайния, бихме казали даже доста екстравагантен външен вид. Това очевидно не е самоцел, за да се откроява отдалеч на щанда в магазина, а е подчинено на изискванията за удобна работа при държане на машината с една ръка.

Щом имаме възможност на тестваме Skil Octo и ако реалните ù възможности наистина отговярат на фирмената информация, може отново да се върнем към тази интересна машина и нейното приложение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото