В категории: Брой 1-2/2005, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Покриви, Ремонти, Строителство

Kress Duo-Säge – циркулярен и верижен трион в едно

Представяме ви една необикновена машина, при това почти непозната на нашия пазар, машина, която няма да намерите в големите търговски вериги. Почти непознато у нас е и името на нейния производител Kress-elektrik GmbH & Co. Това е типична немска фамилна фирма със 75-годишни традиции в производството на ръчни електрически инструменти. Основана е през 1928 г. с начален капитал от 100 немски марки, като първоначално произвежда устройства за зареждане на автомобилни акумулатори, а година по-късно става производител и на електродвигатели. Днес Kress произвежда около 700 000 ръчни електрически инструмента годишно, които са приети добре на немския пазар, а се продават и в над 70 държави по света. Произвежданите от нея машини се делят на две основни линии – Expert и Special. Първата включва инструменти за професионална и домашна употреба, а втората – предимно машини за индустриални приложения с изключително висока износоустойчивост и голяма производителност. Производствените предприятия на фирмата се намират в Германия и Швейцария, което само по себе си е гаранция за високото качество на тези машини. Kress произвежда широка палитра бормашини, включително пневматични перфоратори и къртачи, шлайфмашини, прободни триони, циркулярни триони, фрези, акумулаторни отвертки и др. Характерно за тази марка е млечносивото оцветяване на тялото.

Да се върнем към машината, която ни даде повод накратко да представим и нейния производител. Тя не е техническа новост, защото първият модел, използващ тази необичайна комбинация от режещи инструменти, се появява още през 1988 г. Както подсказва името ù, тя обединява в едно две съвсем различни машини, предназначени за рязане на дървесни материали – циркулярен и верижен трион. Всяка поотделно има своята област на приложение, като едната не може да замести другата. Циркулярният трион е предназначен основно за рязане на плочи, за напречно и надлъжно рязане на дъски с дебелина до около 60 mm. С него, особено когато се води по линеал, може да се постигне напълно праволинейно рязане с чист кант. Тази машина е подходяща за разкрояване на по-дебели детайли, на тесни дъски и летви, нито на обли предмети, като ритловици например, които се използват за подпори или за покривна конструкция на пристройки в градината. Циркулярният трион е напълно неподходящ за зарязване на различни дърводелски сглобки при съединяване на греди в покривни конструкции на къщи и други постройки.

Това, което циркулярният трион не може, се удава с лекота на верижната машина. Широчината на рязания материал при нея зависи от дължината на водещата веригата шина, а дебелината на практика няма ограничение. Машината е много удобна за изпълнение на дърводелски сглобки при греди. Същевременно веригата реже доста грубо и след себе си оставя доста неравна и грапава повърхност.

От казаното дотук вече става ясно, че комбинираната машина Duo-Säge обединява положителните качества на двете машини. Това я прави идеалния инструмент в ръцете на строителните дърводелци при направа на различни дървени конструкции – най-вече скелети за покриви и кофражи. За основа е използван ръчният циркулярен трион на Kress 6066, като секретът се състои в лесната и бърза смяна на циркулярния диск, а на негово място лесно и бързо се монтира верижната приставка. Така, вместо да ползва две отделни машини, майсторът дърводелец работи с една комбинирана – и по-евтино, и по-удобно решение.

Когато е необходимо точно рязане на дъски, верижният режещ механизъм се сваля, поставя се циркулярният диск и машината работи като обикновен циркулярен трион. Щом се наложи рязане на дебела греда или бичме, дискът се сваля и се заменя с верижния механизъм. При необходимост с него може да се режат клони и стволове на дървета с диаметър до около 20 cm. За разлика от обикновените верижни триони, предназначени за рязане на дърва, комбинираната машина позволява точно водене на листа с веригата, защото се ползва основата на циркулярния трион, чиято големина (162х335 mm) дава достатъчно стабилна опора. Чрез странично накланяне спрямо основата веригата може да реже и под ъгъл до 45°. В перпендикулярна посока верижният трион реже на дълбочина до 200 mm, а под наклон – до 150 mm. Скоростта на движение на веригата е 12,9 m/s. За да не прегрее, тя се смазва с масло от закрепен към приставката резервоар. Задната част на веригата, откъм работещия, е прикрита с предпазител, който предотвратява неволен допир до нея.

Циркулярният диск е с диаметър 200 mm, зъбите му са с твърдосплавни пластини и може да реже материали с дебелина до 66 mm. При рязане под наклон (45°) дълбочината на рязане намалява до 43 mm.

Машината има електродвигател с мощност 1400 W, а теглото ù като циркулярен трион е 5,2 kg, а с монтирана верижна приставка – 6,1 kg. Има система за засмукване и изхвърляне на отделените при рязането стружки.

На тестове, проведени от списание Heimwerker Test през 2001 г., комбинираната машина Duo Säge по показателя съотношение цена–качество е получила оценка „много добро“. Цената ù на немския пазар е около 200 Евро.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото