В категории: Брой 1-2/2005, Представяме ви, Строителство, Хидроизолация

Ceresit – 100 години световен лидер

Ceresit е най-популярната от широката палитра реномирани марки на най-големия в света концерн в областта на строителната химия и лепилата Henkel. Както често се случва, наименованието на един изключително успешен, бихме казали с революционно значение за развитието на строителството продукт, добива такава популярност, че след време неговият производител взима името на продукта си. Началото е поставено през далечната 1898 г. с получаването на патент за нов хидроизолационен материал на битумна основа. За начало на стремителния възход на ново поколение материали, носещи марката Ceresit, се сочи 1905 г., когато фирмата създава първия в света водоплътен циментов разтвор, чийто откривател е немецът Ханс Вундер. Затова през 2005 г. се чества 100-годишнината на марката Ceresit.

Самият материал, носещ това име, се появява три години по-късно, през 1908 г. Той е първият в света материал на не битумна основа, който се използва като добавка за придаване на водоплътни свойства на циментовите разтвори. Като световноизвестна марка Ceresit прави големия си пробив през 1910 г. по време на световното изложение в Брюксел. На него фирмата построява павилион от бетон с водоплътна циментова замазка, изпълнена с Ceresit. Върху него денонощно се е изливал водопад с дебит 60 000 l/час, без отникъде да прокапе или даже вътрешната му повърхност да се овлажни. Тази удивителна демонстрация на решаването на един дотогава непреодолим фундаментален проблем в строителството дава изключителен тласък и само след година фирмата се сдобива с дъщерни предприятия в Чикаго, Лондон, Виена, Париж и Варшава. През 1961 г.

изключителният успех на хидроизолиращия материал Ceresit води до преименуване на фирмата производител и тя приема неговото име. Едновременно с това започва бързо разширяване на асортимента от произвежданите материали, първоначално в посока на боите и мазилките.

Развитието на продуктовата палитра с марката Ceresit получава още по-голям тласък през 1986 г., когато Ceresit GmbH става собственост и част от концерна Henkel. През 1990 г. се извършва поредната реорганизация, като се създава предприятието Henkel Bautechnik GmbH за производство на материалите с марките Ceresit и Thomsit. Две години по-късно каналите за дистрибуция на продуктите Ceresit се разделят на две, като се обособява направление за професионалните продукти, които се продават в специализираните магазини, и друго, предназначено за по-масовия занаятчийски и с домашна насоченост пазар. Накрая ще посочим 2001 г., когато се появява нова генерация лепила за облицовъчни плочки, чийто родоначалник е Ceresit CM 18 Easyflex.

С марката Ceresit понастоящем се предлага широка палитра продукти на строителната химия, които може да бъдат разделени в четири основни групи:

Измазване и защита на фасадни стени

 Мазилки.

 Комплексни топлоизолационни системи.

 Бои.

 Материали за импрегниране и защита срещу атмосферните влияния.

 Мазилка за извършване на ремонти.

Продукти за облицовки от плочки

 Лепила и пълнители за настилки на открито и закрито.

 Лепила и фугиращи маси на епоксидна основа за специални облицовки, като басейни или големи кухни

 Алтернативни уплътнения.

Продукти за саниране на подови конструкции

 Тънкослойни замазки и шпакловки.

 Запечатващи, заздравяващи основата, подобряващи сцеплението ù с лепилото и др.

Уплътняващи, хидроизолационни и защитаващи строителната конструкция материали

 Самозалепващи се в студено състояние ленти.

 Хидроизолационни продукти на битумна основа.

 Минерални изолационни продукти.

Специални продукти

 Бързо втвърдяващи се цименти.

 За саниране на увредена повърхност на бетонни детайли.

 Добавки за подобряване качествата на циментови разтвори и мазилки.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото