В категории: Брой 1-2/2005, Декорация и защита, Материали, Ремонти

Тапети за многократно боядисване

Тапетите Rauhfaser на немската фирма Erfurt & Sohn KG са признати за най-разпространеният в Германия материал за облицоване на стени и тавани. Според някои пазарни проучвания това твърдение може да се разпростре и върху Западна Европа. Тапетите с марката Rauhfaser са добре познати и ценени вече няколко поколения наред, защото тяхното производство има 140 годишна история. Фирмата е създадена през 1827 г., а производството на първите в света хартиети тапети, позволяващи боядисване, започва през 1864 г. Откривателят на технологията за производство на тапетите Rauhfaser Хуго Ерфурт едва ли е предполагал колко успешен продукт е създал, че век и половина по-късно тези тапети ще бъдат все така предпочитани за декориране на стените в обществени сгради и офиси на фирми, в жилищата и други обитавани помещения. Причината за този невероятен успех според Мартин Ерфурт, седмо поколение собственик и ръководител на фирмата, е че тези тапети са изключително изгодни от икономическа гледна точка, те са здрави и износоустойчиви и което е особено важно и характерно за тях – подлежат на многократно боядисване с воднодисперсни (латексни) бои. Това ги прави изключително подходящи за облицоване на стените и таваните в жилищата, защото всеки с лекота, при това многократно, може да ги пребоядисва и така да обновява и освежава интериора без това да е свързано с трудоемкото сваляне на старите и залепване на нови тапети.

Практиката е показала, че дълготрайността на тапетите Rauhfaser е средно 10-12 години, през което време чрез неколкократно пребоядисвания добрият им външен се обновява и поддържа. Освен, че се пести време, труд и не се замърсяват помещенията, използването на тапети Rauhfaser за този период от време води до икономия от около 60% от средствата, които биха били изразходвани при декориране с други видове тапети.

Към предимствата на тези тапети е, че те се произвеждат изцяло от екологични материали – рециклирана хартия и дървесина, без да съдържат каквито и било химически продукти – PVC пяна и други.

Основната гама тапети Rauhfaser се произвеждат бели в десет разновидности, като разликата помежду им е в структурата на повърхността. Тапетите с №20 имат най-дребнозърнеста структура, докато тапетите с №№ 50,80 и 82 имат силно изразена релефна структура. Това, съчетано с допълнителното им оцветяване, позволява постигане на широка палитра от възможности за декоративно оформяне на помещенията. Освен напълно бели тапетите се предлагат и фабрично оцветени в шест нюанса. Тези тапети впоследствие също могат да бъдат боядисвани.

Тапетите се продават на рула с широчина 0,53 m и необичайна дължина – 33,5 m и 17 m. Те се лепят така, както и обикновените тапети. Разкроените платна се залепват с лепило за тежки тапети (оригинално Erfurt или Metylan Spezial на Henkel), като отделните платна се залепват плътно едно до друго без припокриване. След намазване на лепилото тапетният лист се сгъва на четири, като се внимава намазаните с лепило части да легнат точно една върху друга. В противен случай може да се получат ивици по краищата на листа с изсъхнало лепило. Така намазаните с лепило и сгънати листове се оставят за 10 min докато хартията поеме влага и омекне. След това лепенето продължава, както при останалите видове тапети.

Б.Р. Отговаряме на множество читателски запитвания къде се продават описаните в статията тапети Rauhfaser – те се предлагат в редица специализирани магазини, чиито адреси лесно може да бъдат намерени в Интернет.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото