В категории: Брой 1-2/2005, Звукоизолация, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Топлоизолация

Материали за покривна топлоизолация

Материалите от минерална вата са оптимални за изпълнение на покривни изолации. Материалите на ISOVER съдържат около 65% рециклирано стъкло, а останалото е кварцов пясък, варовик, доломит и други минерали. Всички съставки на минералната вата са произведени от естествени природни суровини и не съдържат никакви вредни за здравето добавки. Продуктите от минерална вата имат добър коефициент на топлопроводност (λ) 0,033–0,043 W/mK и което също е много важно – отлични звукоизолиращи свойства. Не случайно с минерална вата се изпълняват практически всички звукоизолационни системи. Друго много важно качество на минералната вата е, че тя не гори (има клас на горимост А), при стапяне не образува капки и не дими. Поради това се използва за изграждане на огнеустойчиви конструкции. Това е още едно много съществено предимство пред материалите на база експандиран или екструдиран полистирол например, при изолиране на дървени покривни конструкции, които са потенциално пожароопасни. Минералната вата е химически неутрален материал, не гние, не поддържа развитие на плесени, гъбички и други микроорганизми. Тя не поема вода и е паропропусклива. Произведените от нея материали имат стабилна форма и добра устойчивост на опън. Съществено предимство на материалите от стъклена вата е, че позволяват силно компресиране при опаковане, с което се пести до 85% от мястото, което заемат, при транспорт и складиране. Не на последно място при топлоизолацията на покриви минералната вата е най-подходяща и от ценова гледна точка в сравнение с всички останали топлоизолационни материали.

Покривната топлоизолация най-често се изпълнява по следната схема от керемидите към вътрешността:

 Покривна мушама от специална водонепропусклива и същевременно свободно пропускаща водните пари материя. Подходящите материали за тази цел са Bituver Flexibit или Difuplan BIT SK.

 Първи пласт топлоизолация, който се поставя между ребрата на покрива и има еднаква с тях дебелина. Най-подходящи, специално разработени за целта материали са ISOVER-Uniroll Komfort или ISOVER-Uniroll Classic.

 Втори пласт, положен напречно върху първия. За закрепването му се използва скара от дървени летви или метални профили, монтирани напречно на ребрата. Най-подходящи материали за този пласт са ISOVER-DUO-Komfort, ISOVER-Quattro, ISOVER-Rollino, ISOVER-Domo или ISOVER-Rollisol

Паронепропускливо фолио ISOVER Vario KM, ISOVER Flammex. Ако вторият пласт е изпълнен с ISOVER-Rollisol допълнителна пароизолация не е необходима.

 Обшивка от плочи гипсокартон. Освен декоративни тази обшивка има и пожарозащитни функции. В зависимост от изискванията за пожаробезопасност трябва да се избере вида на гипсокартона, а може да се наложи монтирането и на два пласта. Декоративната обшивка може да бъде изпълнена още с дървесни и други облицовъчни материали, особено когато таванското помещение е обитаемо.

ISOVER Bituver Flexibit. Представлява хидроизолационин рулонен материал произведен на база еластомерни (SBS) битуми и основа от полиестерна или скъкловлакнеста тъкан. Използва се за защита на топлоизолациуто от проникнали под керемидите вода и вятър. Не гние, не се свива с времето и запазва еластичността си при отрицателни температури до –15 °С. Издръжлив е на опън и не се разкъсва при приковаване с пирони. Отделните платна се полагат едно до друго в хоризонтална или вертикална посока със застъпване на ивица с широчина 10 cm. Доставя се на рула с широчина 100 cm и дължина 10 m.

Difuplan BIT-SK e другият използван за същата цел рулонен материал. Притежава сходни качества, но е произведен на база еластомерни битуми. Предлага се на рула с широчина 100 cm и дължина 35 m.

ISOVER Vario KM e патентован високотехнологичен материал, който принадлежи към групата на „климатичните мембрани“. Характерно за него е, че през зимата представлява сигурна преграда срещу проникване на водните пари от помещенията към топлоизолацията и така я предпазва от овлажняване. Обратно, през лятото, когато слънцето нагрее силно покривната конструкция, влагата, съдържаща се в дървения материал, се изпарява. В този случай мембраната ISOVER Vario KM свободно я пропуска навън. По тази причина мембраната може да се използва успешно за защита на всякакви дървени облицовки, защото способства за тяхното изсъхване и предотвратява задържането на влага, която поврежда дървесината. Материалът се продава на рула с широчина 200 cm и дължини 15 и 30 m. Поставя се чрез припокриване на платната на ивица с широчина 10 cm, а снадките се залепват със самозалепваща лента.

Като пароизолация на топлоизолационните пластове може да се използва и ISOVER Flammex. Той се доставя на рула с широчина 200 cm и дължина 10 m. Дебелината му е 0,2 mm.

ISOVER-Uniroll Komfort. Това е най-често използваният (извън България) материал за покривна изолация между ребрата, като у нас се практикува използването му и като втори пласт изолация, вместо някой от другите препоръчвани за тази цел материали. Предлага се на рула с широчина 120 cm, а дължината варира в границите 400–700 cm в зависимост от дебелината. Предлагат се материали с дебелина от 10 до 20 cm през стъпка 2 cm, което позволява точен подбор според дебелината на ребрата на носещата конструкция. Характерно за този материал е лесното му поставяне между ребрата, което се дължи на неговата висока еластичност, добра повърхностна твърдост, която позволява лесно и сигурно захващане с ръце, както и на факта, че не отделя власинки и прах. Поема възникнали след време деформации в дървената конструкция, без да се отварят фуги в изолацията. Коефициентът на топлопроводност (λ) е 0,038 W/mK. Има и много висок коефициент на поглъщане на звука – Rw=54 dB. В опаковано състояние материалът е компресиран до 50%, което намалява наполовина заеманото място.

В България първият пласт изолация най-често се прави с ISOVER-Uniroll Classic, който на практика има същите качества като ISOVER-Uniroll Komfort. Широчината му е 130 cm, а дължината варира в границите 350–700 cm. Предлага се с дебелина от 10 до 24 cm. Коефициентът на топлопроводност е 0,040 W/mK. Разлика в цената между двата материала практически няма.

ISOVER-DUO-Komfort. Материалът е специално предназначен за втори пласт на топлоизолацията, като се предлага в три дебелини – 5, 8 и 10 cm. Широчината му е 60 cm, а дължината е в границите 700–1200 cm в зависимост от дебелината. Коефициентът на топлопроводност е 0,038 W/mK. Всичко казано за удобствата при работа с ISOVER-Uniroll Classic важи и за този материал. Предназначен е за монтиране при разстояние (стъпка) между закрепващите летви 59 cm.

При разстояние 40 cm се използва ISOVER-Quatro, който има същите характеристики и приложение. За същата цел може да се използва и материалът ISOVER-Rollino, който се предлага във вид на плочи с размери 120х62,5 cm. Диапазонът от дебелини е доста широк – от 5 до 16 cm, поради което може да се използва не само като втори, но и като първи пласт на топлоизолацията. Плочите се доставят навити на рула, при което обемът им се намалява с около 60%. Коефициентът на топлопроводност е 0,040 W/mK. Цената му е с около 50% по-висока от предните материали.

За втори пласт на изолацията може да се използва и ISOVER-Domo. Това е топлоизолационен филц, който се доставя на рула с широчина 120 cm и дебелини от 8 до 20 cm. Коефициентът му на топлопроводност е 0,040 W/mK.

Друг много подходящ материал за изпълнение на втория пласт топлоизолация е ISOVER-Rollisol. Той е рулонен тип материал с широчина 60 cm и дебелини 6, 8 и 10 cm. Най-характерното за него е, че се произвежда едностранно каширан с алуминиево фолио, който материал се смята като абсолютно паронепроницаем. Това ускорява направата на топлоизолацията. Като единствен недостатък бихме споменали, че фолиото е паронепроницаемо и в двете посоки и поради това, за разлика от климатичната мембрана ISOVER Vario KM, то не позволява преминаване на водни пари от изолацията към помещението.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Материали за покривна топлоизолация”

Вълчева | септември 1st, 2012 at 3:58 pm

Моля да ми кажете каква е цената на: минерална вата на Изовер Saint Gobain Rio Twin 10/5 HC 5 мм, за едно руло, приблизително. Благодаря предварително!
„Направи сам“: Писмото Ви е препратено на фирма „Ташев-Галвинг“, откъдето ще се свържат с Вас лично и ще отговорят на запитването.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото