В категории: Брой 1-2/2005, Градина, Отопление, Ремонти, Хоби

Същата камина в ново изпълнение

15 години по-късно

В началото на 2001 г. инж. Симеон Маринов ни покани у дома си, за да ни покаже построените от него камини. Той се оказа един от многобройните заклети почитатели на „Направи сам“, които с години събират броевете му и бе изпълнил двете най-успешни камини, публикувани от нас. Едната е тук описаната камина-пещ, а другата е публикуваната за пръв път през 1984 г. интериорна камина с метално тяло.

Независимо, че няма принципна разлика в конструкциите, изпълненията на г-н Маринов, отчетливо носят белезите на времето, в което живеем – чертежите на камината-пещ вече бяха изчертани със съвременна CAD/CAM система, а за строителството ù са използвани огнеупорни материали и облицовъчни плочи, непознати за свободния пазар преди години. Приносът му при втората конструкция бе, че бе намерил фирма, която по поръчка изработва остъклени врати и с това иначе самоправската конструкция вече може по-успешно да се конкурира с промишлените модели.

Ето и кратко описание на варианта на камина-пещ, изпълнен от него. В безупречното функциониране на пещта можахме да се убедим лично.

Камината е иззидана от обикновени плътни керамични тухли с декоративни лица за иззиждане на фугирана зидария, част от която не се измазва. В показания на снимките вариант, откритите бетонни повърхнини са облицовани с плочки от естествен камък.

Основата на камината се иззижда от тухли (4), като в нея се оставя отвор за чекмеджето за събиране на пепелта (8) или ниша за дърва, както е на снимките. Върху нея се излива армирана стоманобетонна плоча (2) от огнеупорен бетон, приготвен по дадената тук рецепта. В предния си край плочата има дебелина 10 cm, а в частта, която оформя пода на пещта – 14 cm. По-масивната част на плочата акумулира повече топлина. Добър вариант е също така плочата да се облицова с тънки огнеупорни тухли, за което обаче дадените тук размери трябва да се коригират, за да не се получи прекалено нисък сводът на пещта. Долната страна на конзолната част на плочата може да се изолира с твърда плоча от минерална вата, за намаляване на топлинните загуби.

В предната част на плочата е оставен отвор за поставяне на скарата (6). Препоръчва се да бъде от чугун. Ако не намерите на пазара точно необходимия размер, може да се използват две скари, а отворът да бъде съобразен с тяхната големина.

Горивната камера има доста сложна форма, необходима за доброто отвеждане на пламъците и дима, така че камината да тегли добре и да не пуши. Камерата се иззижда с огнеупорни тухли (3), обозначени на чертежите с щриховка. От хоризонталния разрез се вижда, че двете стени на огнището са иззидани под отворен към отвора на камината ъгъл. В горния край на горивната камера е излят пръстен от армиран огнеупорен бетон, който носи тухлите от горната част на камината. За целта трябва да се направи кофраж, като бетонът ляга върху зида на горивната камера.

Най-сложно е иззиждането на пещта със сводеста форма. Тук се налага направа на подложен шаблон, като пространството се запълни с пясък при временно затворен отвор към горивната камера на камината. Пясъкът се трамбова и повърхността му се оформя по свода на камерата на пещта. След като тухлите се подредят и споят здраво с огнеупорен циментов разтвор, пясъкът се изгребва. Работата значително се улеснява, когато се ползват специални клинообразни огнеупорни тухли, предназначени именно за изграждане на сводести пещи.

Щом сте успели да се справите с горивната камера и камерата на пещта, иззиждането на горната част на камината вече ще ви се стори по детински лесна работа. За отбелязване е монтирането на въртяща се метална клапа (5), с която връзката към комина може да се затваря.

Накрая остава декоративното оформяне на камината. Горният ù край е най-лесно да се измаже, като повърхността може да се направи с обикновена пръскана мазилка или с някоя от изкуствените, които са много ефектни.

Класическо решение е монтирането на дървена греда или по-точно на бичме над челния отвор на камината. Бетонът, оформящ блендата над челния отвор може да се облицова с тънки и тесни декоративни тухлички (7) или с плочки от естествен камък.

Рецепта за приготвяне на 10 kg огнеупорен бетон

Портландцимент марка М350 – 3,20 kg

Шамотно брашно с едрина на зърната до 1 mm – 1 kg

Шамотна фракция с едрина на зърната до 2 mm – 2,40 kg

Шамотна фракция с едрина на зърната 2-4 mm – 3,40 kg

Вода – до получаване на необходимата консистенция

През първите седем дни огнеупорният бетон се поддържа влажен.

Коментари и въпроси

3 Коментари към “Същата камина в ново изпълнение”

Диян Добрев | октомври 16th, 2013 at 10:11 pm

Здравейте, каква е рецептата за огнеупорен циментов разтвор, с който се спояват огнеупорните тухли

„Направи сам“:
На пазара се продава готово огнеупорно лепило за зидане на камини, печки и т.н. което издържа до 900 оС.
С такова лепило е изпълнена дворната камина-барбекю, която може да видите тук.

Бойчо Кръстев | юни 11th, 2015 at 11:19 pm

Купих си клиновидни тухли 250/65/45 и подредих един идеален свод от 20 броя тухли с радиус 30 см. само че между тях няма фуга или има не -повече от един милиметър.Мога да ги залепя с някое огнеупорно лепило.
Въпросът ми е – допустимо ли е такъв свод без фуги няма ли да се получи някаква деформация на свода след нагряване на фурната?
Благодаря!

„Направи сам“:
В статията е описана конкретно изпълнената от автора конструкция. По принцип огнеупорното лепило за зидане с такива тухли със сигурност е по-добър за целта материал от други теоретично възможни строителни разтвори. Дори и коефициентът му на линейно разширение да се различава силно от този на тухлите, това в случая би било без значение поради малката дебелина на пласта.

Борислав | юни 25th, 2015 at 2:37 pm

Здравейте имате ли възможност да ми изпратите допълнителни чертежи или снимки на настоящата камина на посочения от мен и-мейл.?
Благодаря Ви!

„Направи сам“:
Публикуваните в списанието снимки са единствените, с които редакцията ни разполага. Освен това камината има максимално подробен и ясен чертеж.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2005, Градина, Отопление, Ремонти, Хоби

Ключови думи


 
към началото