В категории: Брой 9-10/2009, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Приспособление за рязане с прободен трион

Известно е, че едни от най-сполучливите технически решения са гениално прости и често лежат на повърхността на идеите, но малцина са способни да ги видят. Тази мисъл ни мина през главата, когато от „Роберт Бош“ ЕООД ни поканиха да тестваме поредната новост в зеления сектор на любителските инструменти – приспособлението PLS 300, което ще бъде в продажба от октомври т.г. Според информацията, с която разполагаме, то няма аналог поне в производствената програма на водещите марки. Приспособления за прецизно напречно рязане с ръчна ножовка под прав или друг предварително зададен ъгъл съществуват от десетилетия. Сега от Bosch предлагат решение със сходно предназначение, което значително разширява обсега на приложение и точността при работа с електрическите прободни триони от любителската серия на немския производител. Към момента това са моделите PST 700 PEL, PST 670 L и PST 650. Поради своите универсални възможности при рязане и най-вече за рязане по крива линия и за изрязване на отвори, този вид триони отдавна влязоха в задължителния списък за обзавеждане на домашната работилница. Това, което е основното им предимство, криволинейното рязане, обаче се превръща в недостатък, когато се налага рязане точно по права линия, включително когато е необходимо рязане под ъгъл. Това са дейности, които много често се налагат при полагане на твърди подови настилки, на дъсчени стенни или облицовки на тавана, при монтиране на первазни летви, обрамчващи подовото покритие или касите на врати и прозорци, при съединяване на летви в рамки и др. Именно често възникващата потребност от точно напречно рязане най-вече на материали от дървесина – летви и дъски, е породила създаването на специализиран вид машини – накланящите се настолни циркулярни триони. Всяка такава машина има своята цена, освен това повече или по-малко тежи и заема място, което създава затруднения при нейното пренасяне и съхраняване. Тези циркулярни триони са подходящи само за праволинейно, и то напречно, разкрояване, поради което не могат да заместят прободния трион, когато се налага изрязване на отвори в дъската, например за преминаване на тръбите на отоплителната инсталация или около прага на вратата.

С помощта на приспособлението PLS 300 който и да било от посочените по-горе модели прободни триони на Bosch с лекота и при добро качество може да извършва прецизно праволинейно рязане, а когато се наложи криволинейно – трионът и без приставката прави това отлично.

Не случайно подчертаваме, че става дума именно за посочените модели прободни триони на Bosch, защото водещата шина на приспособлението е оразмерена точно според широчината на основата на машината, която трябва да се плъзга и води по нея без каквото и да било странично биене. Това осигурява точността на рязане по права линия.

За да работи добре, приспособлението изпълнява трите задължителни изисквания:

» Да осигури стабилна опора при рязане на поставения върху него детайл.

» Да позволява точно задаване и фиксиране на ъгъла на рязане.

» Да се гарантира точното водене на триона по права линия.

За осигуряване на по-надеждна и стабилна опора на поставения за рязане предмет от двете страни на приспособлението се монтира по една допълнителна опора, което подсигурява по-тънките летви и дъски срещу огъване и провисване на краищата им. При необходимост двете допълнителни опори може да се монтират само от едната страна, т.е. асиметрично на приспособлението. Със същото предназначение двустранно на него се закрепват две напречни опори, които осигуряват стабилна опора при рязане на по-широки дъски. Прободният трион се води, като основата му влиза плътно във водещата шина, която е закрепена шарнирно в единия си край. Преди поставяне на летвата или дъската за рязане подвижният край на шината се повдига. След това се притиска надолу, докато натисне детайла под нея, а свободният ù край се фиксира чрез заключващ механизъм. Сега вече трионът може да се постави в канала на шината и рязането да започне. За по-точно рязане без нащърбване по линията на рязане се препоръчва пенделообразното движение на триончето да бъде изключено.

Предният край на водещата шина е закрепен шарнирно в глава, която може да се завърта вляво и вдясно на ъгъл до 45о. По този начин се завърта и самата шина, а рязането се извършва под избрания ъгъл. Стойността на ъгъла на завъртане се отчита по разграфен нониус и след като се избере, рамото се фиксира с винт. Местоположението на водещата шина може да се променя и по височина в зависимост от дебелината на рязания предмет.

Когато се реже по крива линия свободно на ръка, за да не пречи, водещата шина се демонтира. Също така при надлъжно рязане, отново свободно и на ръка, двете напречно поставени опори се обръщат, за да не пречат при движението на триончето. В този случай приспособлението улеснява работата, защото осигурява стабилна опора, а под рязания предмет остава достатъчно място за движение на триончето. Тъй като предметът лежи свободно по време на рязането, той трябва да се придържа стабилно със свободната ръка.

Освен за рязане под ъгъл до 45°, приспособлението може да се използва и за комбинирано рязане – едновременно под ъгъл и при странично наклонена основа на прободния трион. В този случай оцветената в червено вложка в единия край на водещата шина се изважда, за да се освободи достатъчно широк прорез за движение на наклоненото трионче. На снимката се вижда също, че двете подвижни странични опори се преместват, за да придадат по-голяма стабилност в зоната на рязане.

Приспособлението PLS 300 е пригодено за рязане на детайли от дърво, дървесни материали и техни заместители с широчина до 315 mm и дебелина до 25 mm. Дебелината на рязане на предмети от пластмаса е 10 mm, а от алуминий – 8 mm. Тежи 3,2 kg. Както се вижда и от снимките, то може да се разглоби на части, което улеснява пренасянето и съхраняването му.

Приспособлението е еднакво удобно за работа, когато е поставено върху работната маса или директно върху пода при монтиране на твърди подови покрития от ламинатни или дървени паркетни дъски.

Освен за рязане на дървесина със същия успех приспособлението може да се използва и за рязане на всички останали предмети и материали, които реже прободният трион с подходящото за целта трионче – тръби, профили и листове от пластмаса и цветни метали.

PLS 300 се продава в комплект с 3 триончета Bosch T144 DP. Те са изработени от въглеродна стомана и са предназначени предимно за праволинейно бързо рязане на мека дървесина, шперплат, плочи от дървесни частици и дървесни влакна, плочи за кухненски плотове и др. с дебелина от 5 mm до 50 mm. Поради по-голямата си дебелина, те не се кривят странично и затова режат под прав ъгъл.

Тъй като зъбите на триончето са винаги насочени нагоре, рязаният предмет се поставя върху приспособлението с лицевата повърхност надолу. В противен случай видимият ръб по линията на рязане ще бъде нащърбен.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото